az idő szabad

"Mindenki titkol valamit, és mindenki társat keres magának a titkaihoz, hogy legyen egy cinkosa, akivel együtt cipelhetik ezt a terhet, aki néha megfordul és emlékezteti. Erre pedig a legjobb társ mindig egy idegen, mert egy idegennek elmondani a titkainkat kicsit olyan érzés, mintha egy letakart tükörben néznénk magunkat."
(Ezel - Bosszú mindhalálig c. film

Régen az időt az elvégzett munkán keresztül érzékelték az emberek.

A távolság egy napi járóföld volt, a pár perc egy miatyánknyi idő vagy annyi, amennyi idő alatt megfő a tojás.
A feladatorientált időbeosztás ma már felfoghatatlan.

Ránk már nem hatnak úgy az évszakok, nem vagyunk kiszolgáltatva a természetes fény és sötétség váltakozásának, nem kelünk pitymallatkor és nem fekszünk a tyúkokkal.

Már nem a természet diktálja a ritmust, és nem fordulhat elő , hogy a téli hónapokban csak és kizárólag pihenjünk, hiszen alszik a természet és nem kell művelni a földet.

Pontosan

A pontosság is teljesen mást jelent manapság. Ha megbeszélünk egy találkozót, maximum negyedórás késést vagy hajlandóak tolerálni.

Ha várakoztatnak minket, dührohamot kapunk.
Ha egy órát ülünk az orvosi váróban, már az egész napunk rendje felborult. A régi boldog időtlenségben ez az életrend totálisan érthetetlen lenne.
A kiszámíthatatlan útviszonyok miatt nagyjából lehetett belőni az érkezések időpontját, gondolj csak bele, hogy egyik városból a másikba akár napokba, hetekbe is telhetett az út, az esőzések, hótorlaszok, farkasok, esetleg rablók miatt... Ma meg maximum késik a busz egy fél órát…

Ahogy mi szeretnénk

Sürgetjük az időt vagy késleltetni szeretnénk.
Bárcsak tovább tartott volna a hétvége…
bárcsak már péntek lenne…
bárcsak már túllennénk ezen…
bárcsak megint gyerek lehetnék…
.
Ez megy.
És mondogatjuk, az idő ólomlassan megy, vagy egyre gyorsul, vagy rohan, pláne szalad, van, amikor meg csak vánszorog.
Na persze.
És lelkiismeret furdalásod van, ha egy napig nem csinálsz semmit, mert „csak” fetrengesz a kanapén, muskátlit ültetsz a teraszon, sütit sütsz
vagy rejtvényt fejtesz, gyerekkel  játszol,
vagy  olvasol ( pl most ezt az írást)
 vagy a barátaiddal traccsolsz a vízparton,
kutyapocakot vakargatsz vagy belemerülsz egy könyvbe.
De ne legyen!
Ilyenkor végzed azokat a fontos dolgokat, amik töltik az aksit.
 Szabadon elmerülsz végre valamiben, ami neked való: saját magadban,
a gondolataidban, a felhők járásában.
Ezekért a pillanatokért érdemes élni – és jó az eszünkbe vésni, hogy nem normális az a világ, ahol ezek a pillanatok ennyire rövidek, ahol tényleg csak pillanatok vagy röpke órák jutnak olyasmire, amire a régieknek heteik, hónapjaik, voltak: az élet megélésére. Ez az igazi szabadság.

 

0 Tovább

a Fahéj És 4  fűszer  nem csak ízesíteni lehet

Ezekkel a fűszerekkel nem csak ízesíteni lehet

Az egészségednek is jót teszel a fogyasztásukkal.

Nemcsak az ételek, de az ízesítésükre használt fűszerek is lehetnek nagyon egészségesek. Nem is akármilyen hatással bírnak. Az alábbi öt fűszer használatával akár még a tanulási képességeidet is javíthatod.Kurkuma. A benne található kurkumin nevű anyag erős antioxidáns, gyulladásgátló és a sebgyógyulást gyorsító hatása van. Megelőző hatású a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen, és hatékonyabb működésre ösztönzi a májat.

Gyömbér. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszeri problémákra, és a terhesség első harmadában jellemző rosszullétek is enyhíthetők vele. Serkenti a keringést, így a bőr és a haj is visszanyeri szépségét a hatására.

Sáfrány. A világ legdrágább fűszere, ez tény, viszont serkenti a szerotonin elválasztását, aminek révén nagyszerű természetes hangulatjavító szer.

Cayenne bors és csípős paprika. A bennük található kapszaicin felpörgeti az anyagcserét, így meggyorsítja a fogyást. Ráadásul az étvágyat is csökkenti, ami szintén jól jön, ha valaki fogyni akar.

A fahéj eddig nem ismert hatása


Fahéj. Az agy hippocampus nevű részének stimulálásával a fahéj képes javítani a memóriát és a tanulási képességeket. Ezenkívül segíthet kordában tartani a cukor iránti vágyat a vércukorszint szabályozásán keresztül: joghurtba, tejbe, müzlibe téve érdemes ezt a hatását kipróbálni.


Egereken végzett kísérletekkel igazolták, hogy a fahéj fogyasztása jó hatással van a tanulási képességekre.

Nem csak a süteményeink válhatnak finomabbá tőle, de a fahéj egy másik előnyös oldalára is fényt derítettek a Rush Egyetem egészségügyi központjának kutatói. Egereken végzett kísérletekkel ugyanis bizonyították, hogy a tanulási képességekre is jó hatással lehet ez az ízletes fűszer.
A tanulmány azért is igen hasznos, mert eddig csak keveset tudtunk arról, hogy milyen idegrendszeri folyamatok miatt lesznek egyesek rossz tanulók. - írja az Index.

A rendkívül kellemes aromájú, illatos, melengető fahéj a téli hónapok egyik legjellegzetesebb fűszernövénye. Amellett, hogy nélkülözhetetlen összetevője bizonyos gyümölcsös ételeknek, évezredek óta használják gyógyító hatásai miatt is. 

A most felfedezett mechanizmusban a hippokampusznak van fontos szerepe, az agynak ez a kis része szervezi és tárolja az információkat. A kutatók azt találták, hogy a rossz tanulók agyában kevesebb a CREB fehérje, és több a GABAA receptor alpha5 alegysége (GABRA5), mint a jó tanulókéban. A kutatásban részt vevő egerek szervezete az elfogyasztott őrölt fahéjból nátrium benzoátot állított elő, és pont ezt a vegyi anyagot használják más esetekben az agykárosodás kezelésére is.

A fahéj fogyasztása javította a rosszul tanuló egerek memóriáját és tanulási képességét

A módosulások összességében javították a rosszul tanuló egerek memóriáját és tanulási képességét, ez derült ki a labirintusos kísérletekből, amiket többször megismételve végeztek el a  kísérleti állatokon. Kalipada Pahan, a kutatócsoport vezetője szerint ez lehet a legegyszerűbb és legjobb mód arra, hogy a rossz tanulók jobb teljesítményt érjenek el. A tudósok viszont azt is megállapították, hogy az eleve jól tanuló egerek képességeit nem fokozta a fahéj.

0 Tovább

alapszabályok a segítségnyújtáshoz

Most pedig néhány alapszabály a segítségnyújtáshoz:

 1.  Néha nemet kell mondani
  Amikor nincs időd, vagy nem vagy abban kompetens, vagy nem értesz egyet a céllal, a morállal, esetleg az adott ember vállalhatatlan.
   Ez a legfontosabb a céljaid megőrzése szempontjából.
 2. Adj úgy, hogy bármit is elvárnál.
  Nekem ez az elején nagyon nehéz volt, mert azonnal kérdezték, miben tudnak segíteni. És folyamatosan magamra koncentráltam.
  Nem kell. Majd a rendszer kidobja a túloldalon, amikor szükséged lesz rá.
 3. Nagyon fontos, hogy a másik megbecsülje a segítségedet
  Legyen neki értékes és tudatosítsa magában azt, hogy valóban kapott valamit, nem csak egy jót beszélgettetek.
  Ennek ellenőrzésére jó a következő pont.
 4. Ne  vársz visszajelzést.
   Ha jót tettél vele, úgy is meg teszi Ő vagy megteszi  más, máshogyan,
  de mindenkép örülj te is.
  Ez a közvetlen jutalmad.
  Ha pedig rossz irányt javasoltál, akkor egyrészt tudd meg, hogy az ember vagy hely, ahova küldted, már nem az, illetve hogy te is tanulj belőle, és másokat már ne szívass meg.
 5. Keress újabb célokat, gondolj arra, hogy ezek magok, amiket elültetsz. Van, ami kihajt, van, ami nem.
  Van, ami csak évek múlva jön vissza valahonnan.
  Egy idegentől.
   
 6. Tudd, hogy hol a határ. Mindenki másból él. Tudd, hogy mi az a pont, amit már pénzért csinálsz, és legyél abban biztos, hogy a túloldalon is megértették.
  Nem az a cél, hogy mindent ingyen csinálj.
  De semmit nem teszel ingyen. Hisz már többször említettem, így vagy úgy de visszakapod, lehet nem rögtön, és nem is attól, aki kapott tőled, lehet évek múlva egy idegentől.
 7. Ha nem működik, az rád nézve nem probléma.
  Felnőtt emberek vagyunk. Mindenki el tudja dönteni, hogy valakivel tud vagy akar együtt dolgozni, akar e tenni, mert segíteni csak annak lehet aki el is foagdja azt.
  Az, hogy te két szálat összekötsz, nem jelenti azt, hogy szavatolsz bármit.

  +1: ha sokat adsz, akkor könnyebb lesz kérni is. Nem azonnal, hanem egy idő után. Mert tudod, annyit dobtál már be a szívességperselybe, hogy igazán, rossz érzés, vagy lelkiismeret-furdalás nélkül is kivehetsz belőle.
  Megérted azt is, hogy vannak szívességek, amiket a másik nem tud viszonozni.

Csináld Meg!
 

 • Írd le az erősségeidet egy papírra.
  Idézz fel egy történetet, amikor ez mindenki számára nyilvánvalóvá vált.
 • Fogalmazz meg történeteket, hogy miben szeretsz (ingyen) segíteni.
  A történet tudatosítja, mik ezek és mások számára is világossá teheti, mik azok a területek, ahol rád számíthat.
 • Amikor adsz , minden esetben kérdezd meg:
  most, ebben a pillanatban mivel tudok neked a legtöbbet segíteni.

  Ha te vagy a kérő fél, ne limitáld a kérésedet, bármit kérhetsz
  – úgyis kiderül, ha a partnered nem tud ebben segíteni
  . De ha nem mersz kérni, nem számíthatsz segítségre.
 • Neked is legyen a fejedben probléma vagy feladat, amiben segítség kell. Nem ingyen akarunk mással mindent megcsináltatni, hanem csak egy kis lökést, tanácsot szeretnénk.

A Te értéked egyik fokmérője, hogy hány embernek segítettél.
Ez ennyire egyszerű.
És ezért csodás az internet, mert végre lehetőséged van egyszerre nagyon sok embernek segíteni.
Legközelebb azt is megnézzük , anyagi ráfordítás nélkül hogy teheted meg.

 

0 Tovább

3 ok, hogy miért adj őszintén

Az előző bejegyzésben azt néztük meg, ha indokra van szükséged, a jó indok, hogy azért adj, mert van mit adnod, szeretnél adni és megteheted. 

3 ok, hogy miért adj őszintén

Nézzük sorjában ezeket!

A „van mit adnod” azt jelenti, hogy rendelkezel olyan tudással, információval, kapcsolattal, ismerettel, ami értékes.
Hidd el, mindenkinek van mit adnia.
Az, hogy te nem bízol benne, nem hiszed, vagy nem tudod mit, egyáltalán nem jelenti azt,hogy tényleg nincs más számára értékes ötletet,
véleményed, gondolatod.
Velem és lehet Veled is előfodult már, hogy az utcán, vonaton, buszon, boltban egy idegen embernek segítettem, vagy kértem segítséget, útmutatást, fogjon meg valamit vagy csak előre engedtem a kasszánál akinek pár dolog volt kosarában.


Benned is ott lakik egy hős
Csak találd meg valahogy (hétköznapi hősök)
Tegyél ma jót valakivel
Hogy jobb legyen a napod

https://www.youtube.com/watch?v=_nwxJVmVw8A


Bízd magad az intuíciódra vagy a beszélgetőpartneredre!

Ha a túloldalon ülsz, akkor pedig legyenek kéréseid.
A kérések segítenek abban, hogy a másik felismerhesse, MOST
(ebben a helyzetben, ebben az időintevallumban, ebben az állapotban) miben tud neked segíteni.
(Holnap lehet, hogy már másban, máshogyan fogsz segítséget kérni.)
sokszor egy mosoly egy idegennek az utcán , egyéb nyilvános helyen
segít a napját szebbé tenni és ez tényleg nem kerül semmibe.

A „szeretnél adni” részről szólt az előző bejegyzés nagy része.

A „megteheted” a legnehezebb.
Megtehetem, hogy ellenszolgáltatás nélkül adok.
Pl véradás,

gyermeked iskolájának ovijának közösségi munkában való részvétel.

Kupakgyűjtés:
https://www.facebook.com/groups/271403796166/

ételt adok ételt kapok szeretet láda, ahol idegennek ajánlhatod fel és vehetsz el ha rászorulsz név nélkül a megmaradt ételeket:
https://www.facebook.com/groups/977362402286160/

Ez valójában csak gondolkodás kérdése és nem pénzé.
Ezért még ma is sokszor át kell gondolnom,
néha megbillenek, amikor esetleg kevesebb munkám van.
Ilyenkor segít az a sok nagyszerű ember és történet,
amit megismertem az évek során ennek  a gondolkodásnak köszönhetően.
Megengedem magamnak, hogy így döntsek.

Következő részben  pedig néhány alapszabályt keresünk  a segítségnyújtáshoz.

0 Tovább

Miért jó adni és kapni?

Ahogy előző írásombam már  írtam :

Van aki nem ad, mert nem mer

Vannak rengetegen, akik teljesen elzárkóznak attól, hogy másoknak , páne egy idegennek segítsenek.
Ennek is számos oka van, legtöbbször félelem vagy egyszerűen az ok hiánya.
A félelem alatt azt értem, hogy nem biztos benne, hogy egy ajánlás, vagy egy találkozó, vagy más szívesség nem hozza őt kellemetlen helyzetbe, vagy diszkreditálja őt.

Esetleg mások majd hisznek róla valamit, amit ő nem szeretne.

Előfordul az is, amikor a miértre nem talál valaki választ, azaz, hogy miért is segítsen másnak. Közös jellemzőjük ezeknek az embereknek, hogy inkább a külsőségek és a környezet határozza meg őket.
Nem csak egyetlen elem fontos ezek közül (pl. autó, pozíció, vagy ruha, óra, telefon), hanem mindegyik nagyon fontos a számára, és ezt érezteti:
én ez vagyok, az vagyok; ezt csináltam, ezt ismerem, ide járok, stb. 
Az nem derül ki, ez neki miért jó, csak hogy ezek a fontosak. 
Nem saját maga és nem te.

Ezek az emberek mind elfelejtik, hogy egyszer majd nem lesznek ott, ahol most vannak és hirtelen senki nem marad körülöttük, hiszen ők általában csak a kölcsönös előnyökért segítettek másnak, és azok, akiknek segítettek, már semmi értéket nem látnak bennük.

Van aki csak azért ad, mert kell neki valami

Ez is előfordul, sajnos. Van, aki számításból, van, aki azért, hogy felkerüljön a térképre, van, aki azt gondolja, akkor majd ő is kérhet.
A számításból adó ember nem most akarja beváltani a szívesség zsetont, hanem majd egyszer.
Ahogy A tanú c. filmben is elhangzott:
„egyszer majd kérünk valamit, Pelikán elvtárs.
Biztos lehetsz benne, hogy olyat fog kérni, amitől a hajad is égnek áll, és persze a legrosszabbkor.

Van, aki attól akar valakinek látszani, hogy segített neked.
Ehhez nem kell se gazdagnak, se befolyásosnak lenni.

Van, aki azért segít egy hajléktalannak, hogy ezt utána elmondhassa másoknak, legyenek azok a családtagjai, barátai vagy idegenek.

Érdekes megfigyelni, hogy azok, akik önzetlenül adnak, a rászorulóknak is úgy segítenek, hogy arról sokszor senki nem tud, még a környezetük sem.

Persze van, aki egy befolyásos embernek segít és azt hiszi, a másik ezt majd észben tartja, vagy úgy érzi, hogy tartozik nekünk.
Én is gondoltam ilyet.
Rossz hír: többnyire nem érdekli őket, hogy te mit gondolsz vagy akarsz.

Miért adj?

Egy izraeli tréner úgy fogalmazta meg, mindegyikünk tele van akció kártyákkal: kapcsolatokkal, tapasztalattal, ötlettel, bármivel, ami hasznos lehet- ez lehet akár pénz is.
Ezeket a kártyákat játszhatod a régi iskola szerint, titokban,
hogy csak Te tudd, mid van.

Vagy gondolkodhatsz úgy is, hogy a közösbe berakva az tudja kivenni, aki a legjobban tudja használni. Lehet, hogy valakinek éveket spórolsz meg az életéből a te „közösbe bedobott kártyáiddal”.

A játék célja nem az, hogy a másikat legyőzzük, hanem hogy célba érjünk. Fontos az is, hogy a saját célunkat elérjük el, de ehhez lehet, hogy másoknál vannak azok a lapok, amivel a leggyorsabban eljuthatunk oda.
És ez ugyanígy működik a másik esetében is.

Ha Te segítesz, akkor ennek híre megy és jó eséllyel már úgy mutatnak be, hogy ő az, aki nekem ebben vagy abban segített.

Nem rossz felvezetés, igaz?


Egy idő (akár évek) után már sokkal nagyobb lesz az elsődleges kapcsolataid száma, és ők akkor is aktív kapcsolatok maradnak, ha nem találkoztok naponta. A segítség összeköt, láthatatlanul egy köteléket alakít ki a hasonló gondolkodásúak között.

Röviden összefoglalva: ha indokra van szükséged, a jó indok, hogy azért adj, mert van mit adnod, szeretnél adni és megteheted.

Nem kell hatalmas dologra gondolni.. gondold át miben vagy jó és azt a tudást ki és hol tudná hasznosítani.

Ha nincs a környékeden vagy nem szertnél ott tenni, avgy scak egyenlőre ismerkednél ezzel,
nézz szét és inspirálódj a www.onkentes.hu oldalon.

Leegközelebb 3 okot nézzük meg, hogy miért adj őszintén.

 

 

 

0 Tovább

HTML

Ments életet karácsonyra! A napokban találkoztam egy zseniális könyvvel, amit muszáj Nektek is elolvasni! Biztos vagyok Benne, hogy imádni fogjátok! A könyv segítségével kevesebb, mint fél áron tudsz utazni! Olyan dolgok vannak benne, amikről korábban nem is hallottam. 160 oldalnyi tipp, hogy hogyan juss el jobbnál jobb külföldi helyekre egy wellness hétvége árából! MOST KÖZEL 50% KEDVEZMÉNNYEL, INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL LEHET HOZZÁJUTNI! Ha nem tetszik a könyv/ nem spórolsz meg vele 2 utazás alatt legalább 70.000 Ft-ot, akkor visszafizetik az árát! Ezen a linken tudjátok megrendelni: Ne késlekedjetek![link]

szebbelet

blogavatar

"Az írás nem pénzkereset, nem arra szolgál, hogy híresek legyünk, randizzunk, lefektessünk valakit vagy barátokat szerezzünk. Végső soron gazdagabbá teszi annak az életét, aki olvassa a munkánkat, és gazdagítja a saját életünket is." (Stephen King) Írásaim a segítés témakörét mutatják be konkrét példákkal.

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan Adj ételt

A megvásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában köt ki Európában, Magyarországon pedig minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer hulladékot termelünk. Hetente átlagosan kilencszer dobsz a kukába zöldséget és gyümölcsöt, és legalább kétszer húst, kenyeret, vagy tejterméket. "ételt adok ételt kapok szeretet láda", ahol idegennek ajánlhatod fel és vehetsz el ha rászorulsz név nélkül a megmaradt ételeket: a csoport azért jött létre, mert született egy kezdeményezés az elesettek, rászorulók megsegítésére. Ételt szeretnénk juttatni az éhezőknek, minden számba jöhető támogató bevonásával. Megépítettünk egy ládát, amit valaki Szeretet Ládikának nevezett el. Ebbe a ládába várjuk az élelmiszer adományokat minden segíteni akaró embertől. Egyelőre ennyit tudunk, tervezünk, akarunk. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk. csoport https://www.facebook.com/groups/977362402286160/ Soprontól nyíregyházáig ott vagyunk

Hogyan Adj - 2_ véradás

http://www.veradas.hu/ http://img.reblog.hu/blogs/27518/img_578c923313165.jpeg?w=640

Címkefelhő

család (9),karácsony (7),csalad (6),munka (6),munkasprint (6),szégyen (6),SZÉGYEN (6),idegen (6),segít (6),ébredés (5),vagyon (4),karacsony (4),önkéntes (4),véradás (4),IDEGEN (4),test (3),ebredes (3),önzetlen (3),vízsprint (2),magánügy (2),SZABADSÁG (2),étel (2),megmagyarazhatatlan (2),adni (2),energia (2),segítés (2),szívesség (2),boldog (2),DIVATSPRINT (1),ronaldo (1),adomány (1),DIVAT (1),kistelek (1),láda (1),siker (1),VAGYON (1),bolt (1),pansszkönyv (1),panasz (1),remeny (1),remény (1),film (1),szinkron (1),FILM (1),egyesület (1),vak (1),tetoválás (1),divatsprint (1),bodogság (1),izület (1),izületifájdalom (1),hússprint (1),hussprint (1),hus (1),börtön (1), bortonsprint (1),sokk (1),gazdasagsprint (1),törtető (1),gazdasag (1),gazdaságsprint (1),maffia (1),pénzügyek (1),sors (1),ajándék (1),szabadság (1),rendszerváltás (1),POFON (1),magaugy (1),önéletrajz (1),szégyelni (1),MEGFELELÉS (1),nagydolog (1),nagydologsprint (1),japán (1),pofon (1),segit (1),adok (1),Fahéj (1),kupakgyűjtés (1),Punnany Massif (1),hős (1), y generáció (1),karrier (1),BUKÁS (1),elnok3 (1),idős (1),bukás (1),generáció (1),elvtárs (1),bástya (1),egészség (1),víz (1),méz (1),citrom (1),viz (1),Rose (1),egyetem (1),változás (1),tanú (1),főiskola (1),bőlcsesség (1),élet (1),elnok (1),elnök (1),nyeremény (1),ViZSPRINT (1),nyeremeny (1),pizza (1),2017 (1),otthon (1),rend (1),maganugy (1),baleset (1),párkapcsolat (1),asszony (1),(1),meterologia (1),(1),megmagyarázhatatlan (1),világvége (1),hoax (1),HOAX (1),ELNÖK (1),megmagyarázhatatlan (1),eroszak (1),szeretet (1),tél (1),hiperaktív (1),balkezes (1),erőszak (1),tragédia (1)

Utolsó kommentek

22016.07.19 e óta ennyien olvastak :)

Utoljára kommentelt bejegyzések