Mint balkezes , tudom milyen furán néznek, mikor írni kell, vagy fogni kell valamit.
Szerencsére nekem nem volt részem erőszakos átnevelésben, de pl az ollót, kést, kanalat mind jobb kezemmel hsználom.
Szerencsémre a szüleim s tanáraim is elfogadták s segítettek a számomra idegen világban.

De ismerek olyat, akiket erőszakkal akartak átnevelni a "szép keze" hsználatára.


A balkezeseket évszázadokon keresztül megbélyegezték és fogyatékosnak, csodabogárnak, vagy éppen az "ördög cimboráinak" titulálták.
A legújabb kutatások szerencsére kezdik felismerni a kézhasználati preferencia tudományos jelentőségét, amely közelebb vihet az agyi kapcsolatok és egyes betegségek kialakulásának megértéséhez is.
Szakértői becslések szerint minden tizedik ember balkezes, és a lakosság kb. 1 százaléka számít "kétkezesvagynek", akiknél egyik kéz használata sem domináns. A jobb- vagy balkezesség kialakulásának részben genetikai okai vannak, de bizonyíthatóan szerepet játszanak benne egyéb környezeti tényezők is: ilyenek például a magzati korban elszenvedett stresszhatások, a terhesség alatt az anyát érő traumák (pl. haláleset a családban), életkori tényezők, stb.

Általánosságban elmondható, hogy nincs IQ-különbség a jobb- és balkezesek között, de arra vannak bizonyítékok, hogy a balkezesek kreatívabbak, vagyis hatékonyabban képesek ismereteiket továbbgondolni és azokból új koncepciót alkotni. Ennek fényében különös, hogy a Harvard Egyetem új kutatatása szerint átlagosan 10 százalékkal kevesebbet keresnek, mint jobbkezes társaik.
Úgy tűnik azonban, hogy a balkezesség egészségügyi kockázatokat is rejt: korábbi vizsgálatok megállapították, hogy balkezeseknél gyakrabban alakulnak ki idegrendszeri és fejlődési rendellenességek. A skizofréniával diagnosztizált betegek 20 százaléka balkezes, holott a balkezesek aránya a teljes populációban 10 százalék körüli, ezen kívül jóval gyakrabban fordul elő balkezeseknél és vegyes kézhasználatúaknál diszlexia és figyelemhiányos hiperaktív betegség (ADHD), mint jobbkezeseknél.

Bár a jelenség okaira egyelőre nincs pontos magyarázat, a tudósok szerint az agyféltekék aszimmetriája állhat a háttérben. A két agyféltekének különböző, speciális funkciói vannak, és a két félteke folyamatosan kommunikál egymással.

Jobbkezeseknél általában a bal agyfélteke a domináns, de ez a logika - a korábbi feltételezésekkel ellentétben - balkezeseknél nem állja meg a helyét. A balkezesek 70 százaléka ugyanis szintén a bal agyféltekére támaszkodik a kulcsfontosságú agyfunkciókat és a beszédet illetően - mondta el Dr. Somers, a holland Utrecht Egyetem orvostudományi karának munkatársa, majd hozzátette: ez úgy tűnik, semmilyen problémát sem okoz. A balkezesek fennmaradó 30 százaléknál a jobb félteke dominanciája jellemző, náluk viszont nagyobb gyakorisággal fordulnak elő tanulási nehézségek vagy agyi rendellenességek.

A balkezeseknek bizonyítottan másképp működik az agya

A tudósok hangsúlyozták, hogy a balkezességgel kapcsolatban még igen sok a kérdőjel, ráadásul a kutatásokat hátráltatja az, hogy a balkezeseket sok felmérésből eleve kizárják, mivel agyuk bizonyítottan másként működik.
A szakemberek szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a balkezesek körében gyakrabban fordulnak elő idegrendszeri és viselkedési rendellenességek, ezért a rizikófaktorok ismeretében idejében felismerhetővé válhatnak ezek a betegségek.

Kedves olvasó.
Ha gyermeked bal kezét használja, hagyd s legyél büszke reá, segítsd.