Te is találkoztál már olyan emberekkel, akik szinte gátlástalanul gázoltak át mindenen és mindenkin, láthatóan negatív következmények nélkül?

Te is gondolkodtál már el azon, őket elnézve, hogy sosem lennél képes ilyesmire?

Sajnos a mai (piac)gazdaság így működik..


Ezek után te is arra a következtetésre jutottál,hogy valószínűleg hiányzik belőled a „siker-gén”, és ez ellen nincs mit tenni?

A világ többnyire értetlenül áll a gátlástalan törtetők sikerei előtt, de tudod mi az igazság?
Ez nem is igazán értetlenkedés, hanem sokk.

Sok elmélet született már, és sok kísérlet zajlott már arról, hogy az ember hogyan reagál kritikus helyzetekben, de a modern kornak hála éles szituációkban készült videofelvételek is rendelkezésre állnak.

Jó pár évvel ezelőtt egy alagútban történt balesetet rögzítettek a kamerák, és utólag a szakértők alig bírtak napirendre térni afölött a tény fölött, hogy az áldozatoknak hosszú-hosszú percek álltak volna rendelkezésre menekülni valamelyik erre a célra kitalált és kiépített kijáraton keresztül, de ennek ellenére a későbbi áldozatok sajnos csak álltak, és néztek értetlenül.

Pszichológusok írtak és nyilatkoztak róla később, hogy ez egyfajta sokkhatás, egyfajta lemerevedés, ami vélhetően egy evolúciós maradványtünet, még abból a korból, amikor veszélyes vadállatokkal kellett szembenéznünk.

Akkor még talán jó megoldás volt kimerevedni és nem mozdulni, de ez már akkor sem volt mindenre a legjobb megoldás, és ma sem az.

A gátlástalanul átgázoló, hazudozó törtetők sikerei láttán nem nehéz lesokkolva bámulni, és közben azt a gondolatot futtatni a fejünkben, hogy: „Basszus, mit csinálok rosszul? Így kellene hazudnom-könyökölnöm-áskálódnom mint neki? Na, ezt már nem!”

Természetesen nem mindenki találkozik ezzel a szituációval, meg ilyen emberekkel, de ha te a szerencsésebbek közé is tartozol, akkor tudj róla, hogy el fog jönni az a szint a ténykedésedben, mikor ilyenekkel kell megküzdened.

Hogyan lehet legyőzni ezeket az ellenfeleket?

Hogyan lehet kiiktatni őket a mi pályánkról?

A jó hír: nem ez a megoldás.

Két dolgod van, ha ilyenekkel akadsz össze:

1.) Magadhoz térni a sokkból, miután tudatosítottad persze, hogy sokkban vagy.


2.) Nem versengő, hanem egy maximálisan ön azonos, elkerülő stratégiával ki lehet iktatni az ő hatásukat a te céljaid elérésének útjából.

Az, aki lemerevedik, azok áldozatává válik, akik gázolnak, könyökölnek, gátlástalanodnak.

Te ne ess ebbe a hibába, kerüld meg őket!