Régen, a kollégáimmal , volt egy kedvenc mondásunk, főleg március
környékén idézgettük a kávészünetekben, cinkosan kacsintva
egymásra.
A mondás így szólt: Amíg csak fizetgetnek, addig én csak dolgozgatok...

Jókat röhögtünk ezen, és azért pont március környékén volt
ez aktuális mindig, mert mindig tavasszal volt a béremelés a
cégnél, ahol dolgoztunk. Így próbáltuk elvenni az alacsony
béremelés fölött érzett keserűségünk élét, és ezzel vígasztaltuk
egymást: oké, hogy alig fizettek, de mi meg majd akkor alig
dolgozunk...

Aztán persze a problémák mindig kisajtolták belőlünk a teljes
munkaidőt lefedő munkavégzést, de maga a gondolat vicces
és vidám volt.

Rengeteg mondás és szólás vonatkozik az adok-kapok egyensúlyra.
"Ki mint vet, úgy arat."
"Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát."
"Amilyen az adj' isten, olyan a fogadj' isten."

Ismerős ugye?
Semmi újdonság nincs tehát abban, amit mi itt a HősNőkön
vallunk: amit beleteszel a világba, azt kapod vissza.
Ha semmit nem teszel bele, akkor semmit nem kapsz vissza.

Ha nem adod a maximumot, akkor nem is várhatod el a maximumot.

Te is rájöttél már erre?
Rájöttél már, hogy nem panaszkodással és örökös
segítségkéréssel lehet előre haladni?
A világ nem akkor ad, ha kérsz, hanem akkor, ha adsz.

Sokan viszont félnek adni, mert arra gondolnak, hogy ők senkik és
semmik másokhoz képest, rájuk senki nem kíváncsi.Tudsz cipőt fűzni.

Tudsz tojást sütni.

Tudsz inget gombolni.

Tudsz biciklizni.

Tudsz könyvet olvasni.


A kérdés:

Miért van ennyi gond a Pénzzel?

Eszméletlen mennyiségű dollár és euró milliárdok forognak a pénzügyi piacokon. Ezek a pénzek egyre durvább cunami felé viszik a pénzvilágot. Nézd meg a tendenciákat - pár éve a svájci frank, majd a brókerbotrányok, a Questor csőd, most pedig itt vannak a kriptovaluták - milyen beszédes név, lehetnének akár kriptavaluták... :)) Egyre durvábbak a sztorik. Egyre nagyobbak a kilengések. Egyre ingatagabb az egyensúly.

Ahogy Jim Rickards fogalmazott, a pénz halála közeleg.

Robert Kiyosakin kedvenc bulvár írómon kívül sok neves pénzügyi szakértő, befektető és közgazdász egybehangzóan azt állítja, hogy közeleg a "végjáték", vagyis a pénzrendszer összeomlása, ami nagyon izgalmas lesz, de sokak számára brutális következményekkel fog járni - emberi életek mehetnek tönkre miatta.

Ha szeretnél "megmenekülni" akkor van három nagyon fontos tanácsom:

1. Figyeld a jeleket és készülj fel!

Nem nehéz látni és észrevenni, hogy ami most folyik a világban az nem fenntartható. Ennek a folyamatnak lesz egy vége és ez nagy eséllyel a pénzrendszer és a ma használt érték nélküli pénzek végét jelenti - vagyis a pénzek elérik a valódi értéküket, a nullát.

Akinek pénzügyi eszközökben vannak megtakarításai, annak fájni fog a feje. Sajnos az algopirinek sem fognak ezen fognak segíteni akkor. Jobb messziről kerülni a pénzügyi típusú (valódi önálló értékkel nem rendelkező) befektetéseket.

Mibe érdemes a vagyonodat tartani? Első és legjobb lehetőség: az ingatlan! Persze mellette minden valódi érték, áru, nyersanyag, élelmiszer, termőföld, tudás (!) és fizikai érték, arany, nemesfém, valódi ékszer (pl. márkás óra) és ritkaságok, illetve a működő termelő cégekben lévő tulajdonrészek értékesek. Ezek egy összeomláskor többnyire felértékelődnek. A lényeg mindig a valódi érték és az hogy hasznos keresett termék legyen - válság esetén is! Gondold végig mennyire fog megnőni az élelmiszerek ára egy ilyen helyzetben és hogy Magyarország leggazdagabb emberei nem véletlenül épp a mezőgazdaságban és ingatlanban utaznak! Kövesd a gazdagok módszerét piciben! Kezdd akár egy konyhakerttel és bővülj onnan! :-)

2. Legyen stratégiád!

Tervezz és ne csak éld az életed a vakvilágba. Építsd fel a stratégiádat, ami megteremti az anyagi biztonságot számodra és a csalásod számára! Legyenek terveid arra vonatkozóan, hogy mi van akkor, ha épp elveszíted a munkahelyed vagy bármi egészségügyi probléma beüt. A legtöbb ember nem rendelkezik befektetésekkel. Nem, nem a megtakarításról beszélek, mert az nem ér semmit sem! Nem kell takarékoskodnod, mert aki takarékoskodik, az egyre szegényebb lesz!!! Ez egy nagyon fontos tanítása a pénzügyi tréningemnek. A takarékoskodás 30-40 éve működött még, ma már nem működik. Ma már csak a befektetés - a valódi eszközökbe fektetés működik. Épp ezért szakad le a középosztály a szegények közé, mert pont úgy takarékoskodik, ahogy a szüleink és nagyszüleink tették. Meg kell tanulnod az új módszereket és alkalmazni is őket!

3. Tartsd frissen a tudásod!

Évről évre jönnek új befektetési eszközök, technikák, de egy valami nem változik sosem: az emberi természet! :) A technikák újak, de a rendszer logikája 1000 éve állandó. Ha ezt a logikát ismered akkor a technikákat is mind be tudod már sorolni a jó helyre: ez hasznos, ez veszélyes, ez tilos. Tudnod kell hogy mibe érdemes pénz tenned, és főleg azt kell tudnod, hogyan tudod kezelni a befektetéseid kockázatát!

A kockázat kezelése egyszerű. Tedd fel a kérdést: hogyan tudom befolyásolni a befektetésem sikerét? Van-e ráhatásom vagy nincs? Tehetek-e valamit érte, hogy nagyobb hozamom legyen vagy sem?

És ez azért zseniális kérdés, mert mindenre megadja a választ! Az Ethereum árfolyama most felfelé megy. Oké, fektessünk be? Van-e bármilyen ráhatásod az árfolyamára? Mit tudsz tenni hogy jobb hozamod legyen? Maximum imádkozni, vagy szólni minél több embernek hogy ők is fektessenek ebbe, mert ez jó - na ez a piramisjáték, vagyis a LUFI. Érdemes ebbe fektetni? Játékból igen, amúgy komolyan nem hiszem.

Nézzük az ingatlant. Tudod befolyásolni a hozamodat? Ha jó a stratégiád akkor persze, szinte teljesen rajtad múlik MINDEN! Te kezeled, te hozol döntéseket, te adod ki, választasz bérlőt - nagyon fontos minden szó amit írok, nem a bérlő választ lakást - hiszen akkor nem Te kezeled a kockázatot. Te választod ki a bérlőt hiszen tied a lakás és te döntesz arról kit engedsz be... Vagyis ha jól csinálod, ahogy a Vagyonépítés tréningen tanítom, akkor minimális kockázatod lesz és még az sem kell hogy érdekeljen, hogy felfelé vagy lefelé mennek az ingatlan árak, mert ha jó a stratégiád, nem ez befolyásolja a hozamod nagyobb részét!