Tudom, hogy a szigorú fogyókúra inkább hátráltat, mint előrevisz. Az első 2 hétben igaz, hogy működik, de a kőkemény étrend mindig megbukik, mert az emberi anyagcsere szabályozó folyamatait kihagyja a számításból.

Mit jelent ez?

Azt, hogy az ellentmondást nem tűrő étrendek, NEM életszerűek, nem iktathatóak be az életedbe, és csak rövid ideig tudod őket végezni. Az anyagcsere lelassul, a szervezet védekezik, a sikertelenség 99% valószínűségű.

Tekintsünk együtt egy kicsit távolabb a diétánkban! Hogyan?


Neked, hétköznapi életet élőként, 80 évig vigyáznod kell a testedre, és úgymond "diétázunk" de csak azért, hogy jól érezzük magunkat, pörögjön az elménk, és közben jól is mutassunk.

Ez a valódi célunk. 80 év távlatában gondolkodunk, sőt még tovább, amikor a gyermekeinknek megtanítjuk, hogy sportoljanak, szeressék azt amit csinálnak, és ügyeljenek arra mit esznek.


Na most jön a csalónap! Csinálhatod?

Ez az, amikor stratégiáról beszélünk a fogyásban. A stratégia nem más, mint annak meghatározása hogyan juthatunk A pontból, B pontba. Ez azonban, 2 hétnél előrébb mutató gondolkodást igényel.

A lényeg az tehát, hogy megtaláljuk a kényelmes együttműködési pontokat, a diétád, azaz az étrended, az edzéseid, és az ÉLETED között. Ha ez nem jön létre, 99% esélyed van arra, hogy visszahízzuk, amit leadtunk.

A csalónap tehát alapvető fontosságú, akkor amikor 80 évig diétázunk. A diéta ilyen hosszú távon, pihenő és sprint időszakokból áll, de kisebb kilengésekkel.


Az alábbi 5, alaptétel abban segít, hogy megalkosd ezt a pihenő-sprint stratégiát a következő 80 évedre!

1. Egyél többet, néha!

A folyamatos diéta megviseli az anyagcserédet és kihat néhány olyan fontos zsírégető tulajdonságú hormonodra, mint a leptin. A leptin jelzi az agyadnak, hogy teli van-e a gyomrod, vagy éhes vagy.

A megfelelő válasz erre az anyagcserédet lassító folyamatra az, hogy stratégiailag időzített csalónapokat vezetsz be.

A leptin érzékenységed a kalória beviteled hatására szabályozódik. Ha kevés kalóriát fogyasztasz, a leptinszinted csökken. Ha több kalóriát fogyasztasz, a leptinszinted visszaáll az eredetire. Egy hét diéta után, a leptinszinted a béka feneke alatt van, de elegendő 1 nap ahhoz, hogy némi evéssel visszaállítsd az eredeti szintre.

Ha újra és újra, a helyére teszed az anyagcserédet a fogyókúrád során, stratégiailag időzített csalónapokkal, akkor akár egy sütit is ehetsz, miközben továbbra is fogysz. Minden 5-7 napban betehetsz egy csalónapot, hogy a zsírégető hormonjaid továbbra is a maximumom működjenek.

Ehhez NE FELEJTSD EL, hogy az kell, hogy a fogyókúrás napokon BETARTOD a diétád.

Ez a módszer a nagyobb túlsúly esetén működik. Egy fitnesz modell esetében, a csalónapon csak 1 csalóétkezés a megengedett.

2. Kreálj masszív kalória deficitet!

Egy kg zsír, kb. 2300 kalória. Ebből következik, hogy 1 kg zsír leadásához, kb. 2300 kalória értékű hiányt kell létrehoznod, miközben fenntartod a zsírégető módot a fenti módszerrel a testedben. Ha 10 kg zsírt szeretnél lefogyni, akkor kb. egy 23000 kalóriás deficitet kell felállítanod.

Megjegyzés: Ne felejtsük el, hogy 10 kg-nyi tiszta zsír, egyenlő lehet egy kb. 22-30 kilós fogyással, ugyanis közben vizet is vesztesz.

Közvetlenül egy csalónap után, a szervezeted begyújtja a zsírégető rakétáit, és ez a megfelelő időpont a mega-kalória-deficit megalapozására. Ezen a napon 2 dolgot csinálj:

→ Minimális kalória mennyiséget fogyassz, de az izomzatod leépítése ellen tedd meg az óvintézkedéseket bcaa aminosavakkal.

→Eddz egy picivel többet, hogy ezen a napon egy tonna kalóriát égess el!

Ezzel a módszerrel, akár pár nap alatt képes lehetsz 1 kg-ot veszíteni, miközben a diéták során, a heti 1 kg-nyi súlyvesztés nagyon jónak mondható.

3. Mi az a dinamikus vizes pohár?

A súlyod emelkedni fog egy ilyen csalónap után. Azonban nem kell megijedned, mert ez a súlynövekedés azért szükséges, hogy a következő héten, TÖBB zsírtól tudj megszabadulni. Mindent összevéve gyorsabban fogysz.

Az izmaidban, a szövetekben az energia, glikogén (ez a szénhidrátokból származó energia) és trigliceridek (ez a zsírokból származó energia) formájában tárolódik. Ha a csalónap után SOKAT és INTENZÍVEN edzel, sokkal gyorsabban kiürülnek ezek az energiaraktárak, mint csalónap nélkül.

Úgy gondolj erre, mint egy pohár vízre. A heti fogyókúrával kiüríted a poharad, majd a csalónappal telitöltöd. A csalónapot követő extra edzéssel alaposabban kiüríted a poharadat, mintha folytattad volna a fogyókúrád csalónap nélkül!

Ennek a dinamizmusnak az az eredménye, hogy a zsírégető hormonszinted a csúcson van, miközben az anyagcseréd is pörög.

Ez lehet az új stratégiád 2018-ra, és ebben van csalónap!

4. Állítsd meg az izomzatvesztést!

A valóság az, hogy a fogyókúrák 99 %-a, szignifikáns izomzatvesztéssel is jár. Ennek különböző következményei vannak.

Először is nem éred el, azt a külsőt, amire vágysz. Ha csak "vékony" akarsz lenni és rejtőzködni a ruháid alatt, akkor az izomvesztés a leggyorsabb út ehhez. De ha kerek női izomzatra vágysz, akkor hidd el nekem, hogy a meglévő izomzatod drága kincs.

Az izom = anyagcsere.

Minél nagyobb és erősebb izomzatod van, annál magasabb az anyagcseréd rátája. Ha megérted azt, hogy hogyan kombináld az étkezéseid az intenzív edzéssel, akkor az izomzatod erősödhet is, MIKÖZBEN fogyókúrázol.


Mindenképp iktass be súlyzós edzéseket is. Ha számít az idő, akkor ez gyors út.

5. Kéne egy jó támogatási rendszer Neked!

A támogató környezet nélkül nagyon kevesen képesek megtartani a súlyukat. Írok példákat, milyen erős tud lenni a nyomás, hogy ugyanúgy viselkedj, mint mások:

- A mai napig furcsán néznek rám, ha kihagyom a fagyit nyaraláskor.
- Gyanús, ha nem ebédelek. Ha nem vagy éhes, ne egyél. Akkor egyél, ha éhes vagy.
- Neheztelnek, ha vendégségben nem eszel. Jogod van ehhez!
- Jogod van ahhoz, hogy önmagad legyél minden helyzetben!