Ezekkel a fűszerekkel nem csak ízesíteni lehet

Az egészségednek is jót teszel a fogyasztásukkal.

Nemcsak az ételek, de az ízesítésükre használt fűszerek is lehetnek nagyon egészségesek. Nem is akármilyen hatással bírnak. Az alábbi öt fűszer használatával akár még a tanulási képességeidet is javíthatod.



Kurkuma. A benne található kurkumin nevű anyag erős antioxidáns, gyulladásgátló és a sebgyógyulást gyorsító hatása van. Megelőző hatású a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen, és hatékonyabb működésre ösztönzi a májat.

Gyömbér. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszeri problémákra, és a terhesség első harmadában jellemző rosszullétek is enyhíthetők vele. Serkenti a keringést, így a bőr és a haj is visszanyeri szépségét a hatására.

Sáfrány. A világ legdrágább fűszere, ez tény, viszont serkenti a szerotonin elválasztását, aminek révén nagyszerű természetes hangulatjavító szer.

Cayenne bors és csípős paprika. A bennük található kapszaicin felpörgeti az anyagcserét, így meggyorsítja a fogyást. Ráadásul az étvágyat is csökkenti, ami szintén jól jön, ha valaki fogyni akar.

A fahéj eddig nem ismert hatása


Fahéj. Az agy hippocampus nevű részének stimulálásával a fahéj képes javítani a memóriát és a tanulási képességeket. Ezenkívül segíthet kordában tartani a cukor iránti vágyat a vércukorszint szabályozásán keresztül: joghurtba, tejbe, müzlibe téve érdemes ezt a hatását kipróbálni.


Egereken végzett kísérletekkel igazolták, hogy a fahéj fogyasztása jó hatással van a tanulási képességekre.

Nem csak a süteményeink válhatnak finomabbá tőle, de a fahéj egy másik előnyös oldalára is fényt derítettek a Rush Egyetem egészségügyi központjának kutatói. Egereken végzett kísérletekkel ugyanis bizonyították, hogy a tanulási képességekre is jó hatással lehet ez az ízletes fűszer.
A tanulmány azért is igen hasznos, mert eddig csak keveset tudtunk arról, hogy milyen idegrendszeri folyamatok miatt lesznek egyesek rossz tanulók. - írja az Index.

A rendkívül kellemes aromájú, illatos, melengető fahéj a téli hónapok egyik legjellegzetesebb fűszernövénye. Amellett, hogy nélkülözhetetlen összetevője bizonyos gyümölcsös ételeknek, évezredek óta használják gyógyító hatásai miatt is. 

A most felfedezett mechanizmusban a hippokampusznak van fontos szerepe, az agynak ez a kis része szervezi és tárolja az információkat. A kutatók azt találták, hogy a rossz tanulók agyában kevesebb a CREB fehérje, és több a GABAA receptor alpha5 alegysége (GABRA5), mint a jó tanulókéban. A kutatásban részt vevő egerek szervezete az elfogyasztott őrölt fahéjból nátrium benzoátot állított elő, és pont ezt a vegyi anyagot használják más esetekben az agykárosodás kezelésére is.

A fahéj fogyasztása javította a rosszul tanuló egerek memóriáját és tanulási képességét

A módosulások összességében javították a rosszul tanuló egerek memóriáját és tanulási képességét, ez derült ki a labirintusos kísérletekből, amiket többször megismételve végeztek el a  kísérleti állatokon. Kalipada Pahan, a kutatócsoport vezetője szerint ez lehet a legegyszerűbb és legjobb mód arra, hogy a rossz tanulók jobb teljesítményt érjenek el. A tudósok viszont azt is megállapították, hogy az eleve jól tanuló egerek képességeit nem fokozta a fahéj.