Ritka a fehér Karácsony, mint a holló, de régen valóban jobb volt? Úgy tűnik, nem, akkor is csak jó pár évente fordult elő. Több időjárási jelenség összejátszására van ugyanis hozzá szükség.

De Nyugat-Európában sem gyakoribb ez a romantikus tájkép.

Végeztem  egy kis nyomozást az interneten, hogy meg tudjam de tényleg, több volt-e régen a havas karácsonyi napok száma, mint manapság.
Számos cikk foglalkozik ezzel.
Úgy néz ki a helyzet , korábban is ritka vendég volt a fehér Karácsony,  bár  a meteorológusok sokáig nem mindenütt gyűjtötték a hótakaróra vonatkozó adatokat.
De ami van, erre utal.

A Wikipedia szerint „az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 1994 és 2014 közt mindössze az esetek negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy a Pestszentlőrincen lévő meteorológiai mérőállomáson összefüggő hóréteget mértek.” .(...)
Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején borítja hótakaró a várost legalább az ünnep egy napján, ám az olyan karácsonyok, amikor a három nap mindegyike havas átlagosan ötévente következnek be” .

Az elmúlt 100 év alatt csak 15 alkalommal fordult elő, hogy az ünnep mind három napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg .
Tíz centiméternél is több hó volt 1917-ben, 1927-ben, 1933-ban, 1963-ban, 1969-ben, 1970-ben és 1996-ban.
Míg 1935-ben 30 centiméteres hótakaró volt 24-én, amely a három nap alatt csak 5 centiméterrel csökkent.

2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró.


A nyugat-európai időjárás nagyon befolyásolja, van-e nálunk ebben az időszakban hó, úgy tűnik, többféle körülmény szerencsés együttállására van szükség.
Ha „az enyhébb óceáni légtömegek nem érik el a Kárpát-medencét, valamint az óramutató járásának megfelelő irányban forgó anticiklon hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szállít hazánk térségébe.
Ha ez a hideg légtömeg találkozik a Földközi-tenger felől érkező nedves levegővel, akkor megfelelő hőmérsékleti körülmények mellett havazás alakul ki.
"

csalad család karacsony karácsony tél hó meterologia

(Forrás: N24.de)

De Nyugat-Európában sem jobb a helyzet. Az N24 német televízió adása bemutat egy ábrát, aho látható, hogy 1870 óta Frankfurt am Main térségében is felettébb ritka volt a fehér Karácsony. Az ábráról az látszik,  6-8 évente fordulhatott elő, és ritkulásáról sem beszélhetünk.

(Amiből még nem következik az, hogy nincsen klímaváltozás.)

DE Miért is  ez az erős nosztalgia mégis a fehér ünnepek iránt?
Először is  ezek az ünnepek szépek, megkapó tud lenni a havas táj, város, falu.
A blogok, írások, cikkekmeg nkább az irodalmi művek és filmek befolyásoló hatásával magyarázzák a nosztalgiát, mint a saját élményeinkkel.