Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszerfeleslegek megmentéséhez partnereket keres. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A nemzetközi SavingFood projekt keretében az Élelmiszerbank másodszüretek szervezésébe kezd.

Mi a másodszüret?

Másodszüretnek a betakarítás után a földeken maradó termények összeszedését nevezzük. Ezt szokták még böngészésnek is nevezni. A másodszüret Nyugat-Európában reneszánszát éli, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket.

A másodszüret az Élelmiszerbank új projektje, amelyben még fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről, majd ezt követően az országos partnerhálózatuk bevonásával szervezik és valósítják meg a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek.

Kép: Élelmiszerbank

Mikor merülhet fel másodszüret?

  • Ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani (például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás).
  • Ha a termény egyébként emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas (nem penészes, rohadt stb.).

Az Élelmiszerbank elérhetősége:

Email: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu

Telefon: 061/261-3991,

Web: www.elelmiszerbank.hu

Miért jó ez a termelőnek?

  • Mert a megtermelt értékes termények az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.
  • Mert az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető (az átadott érték 120%-val csökkenthető a társasági adó alapja).

Miben segít az Élelmiszerbank?

  • Országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.),
  • Elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak,
  • A sikeres kiosztásról visszajelzést ad, az átadót támogatóként feltünteti az Élelmiszerbank honlapján és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.

Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni.

Tonnaszámra landol az élelmiszer a kukában

Míg világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogy hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy a nélkülözés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. Magyarországon háztartásonként évente átlagosan mintegy száz kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki.