Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barátaink többet keresnek! Mit tegyünk? 

Biztosan veled is előfordult már, hogy a barátaiddal nem voltál anyagilag közös nevezőn: vagy te voltál jobban eleresztve náluk, vagy éppen fordítva. Könnyű rávágni, hogy az igazi barátság elbírja az ilyen dolgokat, ám a helyzet természetesen nem ennyire egyszerű.

Kezdjünk is bele csak lazán az elején



Amikor barátok vagy ismerősük nagyon eltérő anyagi helyzetben vannak, akkor ebből gyakran fakad konfliktus, sőt harag. A harag ilyenkor természetes, a kérdés inkább az, hogy ezt mennyire tudjuk mi magunk kezelni. Érdemes nem félvállról venni a dolgot, mert az ilyen fajta harag láthatatlanul tehet tönkre kapcsolatokat. Fel kell készülni rá már, mint Amerikában. Ott már a gyerekeket tanítják tőzsdézésre. Mikor vegyél vagy adjál el például Apple részvényeket a piacon. Az elmúlt fél évben +50%-ot emelkedett a telefon óriás árfolyama, amely nagyon sok embert lázba hozott.

Amikor látod a barátod családját közlekedni!

A pénzügyi harag hatása még rosszabb anyagi helyzetbe sodorhat bennünket, hiszen vagy a hosszú távú pénzügyi céljainkat adjuk fel, vagy az anyagi csőd felé hajt bennünket. Rossz hír, hogy kapcsolataink is rámehetnek a dologra, ugyanis ilyen helyzetben hajlamosak vagyunk neheztelni azokra, akiknek éppen jobban megy nálunk. Testvérek között gyakori például, hogy valamelyik fél úgy érzi, hogy a másik többet kap a szülőktől, ami neheztelést, haragot szül. Aki többet kap, az általában tisztában van az igazságtalansággal, ám ő többnyire a szülőkre hárítja a felelősséget. Ez a fajta kapcsolati neheztelés könnyen tönkre tehet barátságokat, családi kapcsolatokat.


harag haragsprint

Másfajta neheztelés, amikor úgy érezzük, hogy tehetősebb ismerőseink nem méltóak a jobb életre, hogy többet keressenek nálunk. Ez a politikában is gyakori, mint Magyarországon, amikor a felek azt igyekeznek a másikról elhitetni, hogy érdemtelenül, igazságtalanul, akár törvénytelenül gazdagodott meg. De gondolom persze ez lehet igaz. Más országokban is kezd trendi lenni. De TE hogy fogsz boldogulni??

Mit tegyünk, ha látjuk is a házukat? 

A harag elengedése egy dolog LEHET, de a barátainkkal kapcsolatban nehezebb helyzetben vagyunk, hiszen velük nap, mint nap beszélünk, találkozunk. Ezért a nagy anyagi különbség náluk állandó konfliktusforrás lehet.

Segíthet a pénzügyi stabilitásunk fenntartásában, ha hónap elején minden számlánkat kifizetjük, illetve félre teszünk tervezett pénzügyi céljainkra. Ezzel arra kényszerítjük magunkat, hogy csak a fennmaradó összeget költsük csak el.

Shannon McNay pénzügyi író trükkje is beválhat: amikor meg volt szorulva, akkor ő mindig csak a desszertnél csatlakozott az étteremben vacsorázó barátaihoz. :)

Jó módszer az is, ha visszafogjuk a személyes étkezésekre szánt költéseket, például azzal, hogy a munkahelyre viszünk magunkkal ebédet, és amit ezzel megspórolunk, azt a barátainkkal való találkozókra fordítjuk. Így a családi kassza úgy maradhat stabil, hogy közben a társadalmi életünk is működik. SŐT úgy is működhet ez az egész ÁLOMCÉL, hogy folyamatosan képzed magad és megtanulod a milliomos gondolkodását és folyamatosan részt veszel képzéseinken. Ha nincs pénzed? Szerezz! Mindenki felnőtt már és tudja mit akar elérni az életben. Ez nem lehet kifogás.

A pénzügyi harag ráadásul még tovább ronthatja az anyagi helyzetünket, mert az ember ilyenkor hajlamos megfeledkezni a realitásokról, és átvenni a tehetősebbek költési szokásait. Ez pedig egyenes út a csődhöz. A másik rossz reakció, amikor azért, hogy lépést tartsunk másokkal, feladjuk pénzügyi terveinket, például abba hagyjuk a nyugdíjmegtakarítást, netán az új lakás megvásárlására félre tett pénzünket éljük fel. Ezért kell egy olyan számlára folyamatosan félrerakni, amelyet egy mentor tud felügyelni megfelelő szaktudással. 

0 Tovább

tanulni ..tanulni

Hát komolyan nem tudom, hogy Neked való-e az, amit egy amerikai elnöktől hallottam (és komolyan hiszem, hogy igen)
...és ami Téged is sikeressé tehet. Úgyhogy ne olvasd el, csak ha ott buzog benned a tetterő és a tűz...különben "fájni" fog...

NNincs harag bennem, akkor se ha nem hallgatsz rám..

Theodore Roosevelt 1899. április 10-én Chicago-ban így kezdte "A tevékeny élet tana" címen elhíresült beszédét:

"Nem a hitvány tespedtség, hanem a tevékeny élet tanát kívánom hirdetni, a gürcölő és törekvő életét, a keményen dolgozó és küzdelmes életét. Hirdetni a sikernek azt a legmagasabb formáját, amely nem annak az embernek jő el, ki csupán könnyű békességre vágyik, hanem annak, ki nem hátrál meg a veszélyek előtt, a nehézségek vagy a keserű gürcölés előtt, és aki mindezekből elnyeri a ragyogó végső diadalt.

Hitvány tespedtségben élni, olyan békességben, mely csupán a nagy dolgokért való küzdés utáni vágyakozás vagy képesség hiányából fakad – aligha méltó egy nemzethez vagy az egyénhez."

Oké, most képzeld el, hogy egy igazán "tökös", bátor ember vagy, akit nem rettent meg a világ sok piszkos trükkje. 

Aki minden körülmény ellenére megállíthatatlanul megy előre. 

Aki soha nem adja fel. 

Aki elég erős ahhoz, hogy legyőzze önmagát, és nem hagyja, hogy "belső ellensége" folyton megállítsa az úton.

Aki el akarja mondani a piacnak, hogy tényleg jó. 

Aki nem óvatoskodik, hanem ésszerű kockázatot vállalva kitűnik a többiek közül.

Aki mer más lenni, és még csak véletlenül sem áll be a "nagy tömegbe", és nem hajlandó ugyanazt a száraz, unalmas szöveget nyomatni, mint a többiek.

Nagyon-nagyon-nagyon kevés ilyen ember van . Nagyon kevés.

A legtöbben a "belső ellenség" (az ego) rabjai...aki félelemben tartja őket...aki elvesz minden lehetőséget tőlük...aki ráadásul olyan "logikus" kifogásokat ad a szájukba, amit saját maguk is elhisznek.

És közben (feleslegesen) haragszanak másra, a fönökre, a buszvezetőre, Istenre, a világra...

Ezzel csak az a baj, hogy ennek a hatására a "semmi" lesz a cégük célja...mert az unalmas "átlagosság" egyenlő a semmivel. Sajnos.

Ők azok, akik nyegle próbálkozásként élik az életüket, és csak alig-alig haladnak előre.

Pedig a tanulás kihúzná őket ebből az ingoványból.

Persze, őket úgyis megállítja az egójuk ilyeneket súgva: 

- Neked ez nem megy. 

- Nálad ez nem működik. 

- A te helyzeted, bármid más, úgyhogy ne is erőlködj. 

- A múltkor is próbálkoztál, és nem sikerült. 

- Kevés vagy ehhez. 

- Úgysem tudod megtanulni. 

- Nincs is rá időd. 

- Mikor akarsz még a tanulással is foglalkozni? 

- Különben is, ez csak hókusz-pókusz, semmi más.

És így tovább.

És ők lesznek azok, akik végül nem tanulnak...nem mernek belevágni...nem tesznek semmi bátrat, erőteljeset, igazán egyedit.

Roosevelt a beszédében ezt említette:

"Ezek az emberek félnek a tevékeny élettől, s félnek az egyetlen nemzeti élettől, melyet igazán megéri élni. Abban a zárkózott életben hisznek, amely kiszívja a nemzet és az egyén bátor erényeit..."

Te hány ilyen rettegő embert ismersz? Sokat?

Mert gondolj csak bele: az egész élet egyik fő ismérve a kockázatvállalás.
És aki ezt nem vállalja fel, vajon mi célból lett ?

De vajon ez elég?

Nem akarod megmutatni a világnak, hogy milyen erős vagy? 

Hívd fel magadra a figyelmet!

A lényeg, hogy tanuld meg legalább az alapokat.

Engem nem érdekel kitől tanulsz. Az érdekel, hogy tanuld meg használni a szavak erejét.

Aztán, amikor már megy a dolog, és jönnek az eredmények, dicsekedj nekem velük...nem számít, kitől tanultad meg.

Hallani szeretném a siker történetedet (nem a panaszt - azzal tele a padlás - főként a fenti okok miatt).

De , egyet ne feledj:

A tanulás NEM az, amikor valamit egyszer-kétszer elolvasol...majd elkönyveled, hogy "Ezt már tudom".

Ez nagyon fontos!

A tanulás egy folyamat...kísérlet...hiba...kísérlet...hiba...stb. és végül jönnek az eredmények...eleinte kisebbek, aztán egyre nagyobbak.

De elsőre biztosan nem fog menni.

Hadd fejezzem be - stílszerűen - Roosevelt szavaival:

"Elbukni kemény dolog, de sokkal rosszabb soha meg nem próbálni célt érni. Ebben az életben semmit nem kapunk meg, csak erőfeszítések árán.

Sokkal jobb merni nagy dolgokkal próbálkozni és dicsőséges győzelmeket aratni – legyenek bár kudarcokkal tarkítva –, mint egy szinten maradni azon nyomorult lelkekkel, kik se nem örvendenek sokat, se nem szenvednek sokat, mivel a szürke félhomályban élnek, ami sem győzelmet, sem vereséget nem ismer."

0 Tovább

a tv ma...

A televízió megöli a családtagok közötti kommunikációt...

..20 éve, a kereskedelmi tévék térhódításával ezt a sötét jövőt vizionálták több helyen..

amikor még ESEMÉNY  volt egy film vagy a sorozat új része..mikor még nem minden családnál volt készülék, így esténként a  "szerencsésebb" családoknál volt a mozi.. :)

..hol vagyunk ma már... az okos telefonok korában ettől..

A fiatal generáció mindössze 28%-a kapcsolja be a televíziót: számukra már az okostelefon, a PC és a laptop jelenti a médiafogyasztás központját – derült ki a Jófogás és a GKI több mint 10 ezer aktív internetezőt bevonó kutatásából. A legtöbb audiovizuális tartalmat még mindig otthon fogyasztjuk, de a korábban tévézésre fordított idő egyre inkább tolódik az internet irányába.

tvsprint tvnézés

 el kell fogadnod, hogy nagyon felgyorsult a világ.
Az online világ pedig még gyorsabb.
Ha ebben a környezetben meg akarod állni a helyedet, szükséges lesz olyan
dolgokat tenned, amiket korábban nem tettél.
Szükséges lesz elfogadnod néhány olyan körülményt, ami elsőre akár
kényelmetlennek, sőt akár zaklatásnak is tűnhet, de mégsem így van.

Nézni - egy dolog.
Látni, amit nézünk - egy másik dolog.
Megérteni, amit látunk - egy harmadik dolog.
Tanulni abból, amit megértettünk – az már tényleg nem semmi.
De CSELEKEDNI, az alapján, amit megtanultunk – CSAK EZ AZ, AMI SZÁMÍT

0 Tovább

egy gondolat..

Hallottál Jacque Frescoról, a Vénusz projekt megálmodójáról?


Én személy szerint lemaradtam arról, hogy ő májusban itt hagyott minket. 101 évesen ment el, de amit maga után hagyott, az szerintem megváltoztatta a világot és hosszú távon, életének hatása csak ezután fog igazán virágba borulni.

Én rengeteg olyan dologért már nem küzdök, amik korábban kifejezetten fontosak voltak.

És sok olyan dolog lett fontos, amelyek korábban meg sem érintettek.

És sokakat ismerek, akik ugyanígy vannak ezzel. Tehát a kisöreg tényleg megváltoztatta a világot.


Ez az ember még beszélgetett Einsteinnel, és lehetősége volt egy évszázadon át megfigyelni a világ és az emberek viselkedését.

És amit megfigyelt, azt gondolom mindenkinek a szívéig kellene, hogy hatoljon.

Itt van az egyik legjobb beszéde, amit közel száz évesen tartott. Tele energiával, végig állva beszélt. Sem bot, sem járókeret, sem szék nem kellett neki. Amikor ezt a felvételt először láttam, azt hittem még legalább 50 év van a kisöregben, és terveztem, hogy egyszer még személyesen is találkozok vele. Sajnos idén májusban elment.

De, ezeket a gondolatokat itt hagyta még örökül:

Jacque Fresco legnagyobb beszéde>>>

 

0 Tovább

Marika néni szerencséje


Marika éppen 70 éves múlt és a közelmúltban veszítette el a férjét. Az egész életét a családjának szentelte. Sütött, főzött, mosott és takarított rájuk. Egész életében szolgált másokat. A szíve mélyén csak arra vágyott, hogy utazhasson, távoli tájakat és embereket ismerhessen meg. A férje azonban soha nem volt partner ebben. Állandóan azt hajtogatta, hogy “Az utazás a gazdagoknak való Marikám”. Így Marika csak a televízióban sugárzott úti filmeken és az ingyenes utazási katalógusokban  látta a távoli tájakat. Minden egyes forintjukat szigorúan beosztották és nem vettek soha semmit, amire nem volt feltétlenül szükség.

Most, hogy Marika egyedül maradt, még mindig lenyűgözőnek találta a távoli tájakat, de úgy gondolta most már késő…túl öreg ahhoz, hogy utazzon. Egyik éjjel azonban egy különös álmot látott. Egy csodálatos tengerparton sétált, gyönyörű ruha volt rajta és egy szép szállodában vacsorázott. Amikor felébredt, egyszerűen nem tudta kiverni fejéből az álmot. Amikor fellapozta az egyik új utazási katalógust, a negyedik oldalon épp azt a tengerpartot látta, amit az álmában is. A szíve hevesen vert, mert tudta, hogy el kell utaznia, de nem tudta, hogyan kezdhetne hozzá…

Felöltözött és elindult, hogy felkeresse a néhány sarokra lévő utazási irodát, ahol egy kedves hölgy fogadta. Kiderült, hogy a tengerpart a Kajmán szigeteken található és erre az útra éppen van még két hely féláron,mert az egyik utas betegség miatt lemondta. Igen ám, de a félárú utazás ára 750.000 Forint volt és Marika még soha nem látott ennyi pénzt egyben. Már majdnem feladta az utolsó reményt, hogy ebben az életében még utazni fog, amikor eszébe jutott a megtakarítási számla, amit a férjével közösen vezettek. Felhívta a bankot és kiderült, hogy a számlán több , mint  kétmillió forint megtakarítás volt. Egy hirtelen döntéstől vezérelve úgy döntött, hogy befizeti az utazást. Úgy érezte, hogy semmi veszteni valója nincsen. Egész életében erre vágyott és tudta, hogy soha többé nem lesz ilyen esély az életében…
 Ugye a te életedben is van valami, amire igazán a szíved mélyéről vágysz
Tudod soha nem késő úgy döntened, hogy megajándékozod vele magad. A Vágyakat azért kapod, mert az életed meg akar ajándékozni téged. Csak rajtad múlik, hogy elfogadod e ezt az ajándékot. Marikának 70 évet kellett várnia rá, de ha te akarod már most is belevághatsz.
MÉG NEM KÉSŐ.
MÉG SEMMIRŐL NEM MARADTÁL LE.

0 Tovább

Ha nem teszed meg, soha nem tudod meg

Túl sokan élnek félelemben olyan miatt, ami meg sem történt.
Jobb félni, mint megijedni? 

Egy életen keresztül félni tényleg olyan nagyszerű?
Egyet értünk, hogy nem... de csak azok félnek, akik nem kíváncsiak.
Ők bizony megütik néha a bokályukat, de előbb vagy utóbb egészen biztos, hogy nagyszerű kapcsolatban élnek és bizony szuper a munkájuk is. 

-Pedig csak fel kell hívni...

-Pedig csak jelentkezni kell rá...

-Pedig csak meg kell keresni...

-Pedig csak meg kell szólítani...

Te nem vagy kíváncsi mi történik, ha megteszed?
Így találod meg a rejtett lehetőségeidet!

Bíztatlak, hogy tedd meg és ne hagyd ki! Legyél kíváncsi, mert lehetséges, hogy életed legnagyobb lehetősége!  

A következő bejegyzésekben  arra bíztatlak, hogy ne kerüld ki a saját sikereidet!

 

0 Tovább

a félelem tanulása

Megdöbbentő, hogy milyen sokan átviszik a tegnap terhét a következő napra. Kudarcaikat magukkal cipelik és ezzel megfosszák önmagukat az újrakezdés örömétől.

– Gary Capman

..A félelem, a szorongás, ha csak irreális még akkor is mindenképp kifejti a maga pusztító hatását.
Hogy mennyire így van, elmondok egy kísérletet: A tudósok vettek száz egeret, ötvenet beraktak egy kísérleti terembe, a másik ötvenet egy ugyanolyan terembe zárták.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a félelem, a szorongás, a stressz mit fog eredményezni az egereknél?
Éppen ezért az egyik megfigyelés alatt álló terembe beraktak egy ketrecbe zárt macskát. Így bezárva a macska nem bánthatta az egereket, de a szaga érződött, közben nyávogott, morgott félelmetesen és a kis parányi állatokra ez az irreális félelem is hatással volt.

Abban a teremben hol nem volt cica, az élet szépen ment a maga medrében, sok sok kis egérke született, a párok gondoskodtak a parányi utódokról, vígan fejlődött az egérpopuláció.

A másik teremben, hol a cica a ketrecben biztosította a stresszt, a félelmet, hiába, hogy egyetlen egeret sem tudott bántani, az egerek nem hoztak kellő mennyiségű utódot, sőt sokszor a megszületett utódokat is megették és azok a kis egerek amelyek életben maradtak, sokkal gyengébben fejlődtek, betegesebbek voltak, sőt mindenféle deviancia gyakrabban előfordult náluk, pl. több volt itt a saját neme iránt vonzódó egyed…

Igen, a félelem, a szorongás, még az irreális, alaptalan félelem is öl, pusztít, megfojtja az áldozatát!!..."

–- Böjte Csaba

 

0 Tovább

a tanulás befektetés

A Facebookon Cserba Brigitta - képei és foglalkozása alapján maga is sportoló - írta ki az alábbi gondolatokat, amelyek egyre többfelé bukkannak fel a közösségi oldalon. A posztot változtatás nélkül közöljük:

Az egyik barátom megkérdezte tőlem, miért fizetek ennyi pénzt a gyerekeim sportolására?

Én nem a sportért fizetek. Feleltem.

- Fizetem a pillanatot, amikor a gyerekem fáradt, mégis elmegy edzésre.

- Fizetem, hogy megtanulják, mi a fegyelem a koncentráció.

- Fizetem, hogy vigyázzon a testére, az egészségére.

- Fizetem, hogy megtanuljon együtt dolgozni másokkal, jó csapattárs legyen, viselje el kegyesen a vereséget és alázatosan a sikert.

- Fizetem, hogy megtanulja kezelni a csalódásait ha nem éri el a várt sikert. És mégis visszamegy hétről, hétre.

- Fizetem hogy megtanulják elérni a céljaikat.

- Fizetem, hogy tartsák tiszteletben ne csak önmagukat, hanem csapattársait, Edzőit!

- Fizetem, hogy az órákon, heteken, hónapokon át tartó kemény munka létrehozhat egy bajnokot.

- Fizetem hogy megtanulja, a siker nem jön egyik napról a másikra.

- Fizetem hogy büszke legyen az eredményeire és legyenek hosszútávú céljaik!

- Fizetem hogy kössön életre szóló barátságokat, egész életre szóló emlékeik legyenek.

- És fizetem hogy az edzőteremben legyen, a pályán és ne a képernyő előtt!

- Fizetem a lehetőségeket, amiket a sport nyújt!

Azt gondolom ez egy jó befektetés..........

 

0 Tovább

így tanuljunk

Szeretnék egy kis segítséget adni az otthoni tanuláshoz,
hiszen lassan jönnek a dolgozatok, és kezdődik az igazi tanítás.
A bemelegítésen már túl vagytok, szóval itt az ideje,
hogy egy kicsit ráhangolódjatok a tanulásra.

Íme az én 7 legjobb tippem a könnyű tanuláshoz:

1) Teremts nyugodt és csendes környezetet a tanuláshoz. Úgy nem lehet tanulni, hogy közben szól a zene vagy a TV-ben  a kedvenc sorozatod. Legyen csend, amikor tanul gyermeked.

2) Állíts fel sorrendet a tanulnivalókban. Nézd át, hogy miből van lecke vagy tanulnivaló, és írj egy listát a füzetedbe, és haladj sorban. Ha elkészültél az egyikkel, akkor pipáld ki, és menj a következőre. Így nem keveredsz zűrzavarba a tanulással kapcsolatban, és látni fogod, hogy hol tartasz.

3) Soha ne kezdj el úgy tanulni, hogy éhes vagy fáradt vagy! Ez azért fontos, mert a figyelmedet nem tudod a tanulásra összpontosítani, ha majdnem elalszol, olyan fáradt vagy, vagy nem ettél semmit egész nap. Így hosszadalmas és szenvedéssel teli lesz a tanulás. Ezért minden nap aludj eleget és egyél eleget!

4) Használj a tanuláshoz szótárat! A tantárgyak tele vannak szakkifejezésekkel, amiket csak az adott témakörben használunk. Nem várhatod el magadtól, hogy előre tudd a szakkifejezéseket abban a tantárgyban, amit most kezdtél el tanulni. Ezért legyen kéznél mindig egy szótár, amit elő tudsz venni és meg tudod benne nézni, ha ismeretlen szóval találkozol.

5) Használj tükröt! Mit jelent ez? Ha például történelmet vagy magyart tanulsz, akkor a leckét egy tükör előtt felmondhatod, hogy lásd, mennyire tudod összefüggően elmondani azt, amit megtanultál. Mert lehet, hogy úgy érzed, tudod az anyagot, de elmondani már nehezen megy. És ha a tanár kihív felelni, ott bizony beszélned kell. Tehát ha otthon begyakorlod a felelést, akkor a suliban sokkal könnyebb lesz.

6) Rajzolj! Ha valamit nem tudsz kiokoskodni vagy nem érted az összefüggéseket, akkor rajzold le! Meglátod, sokkal egyszerűbb lesz így a tanulás.

 

Használjátok ezeket az eszközöket minden nap, és meglátod, sokkal könnyebb lesz így a tanulás!

Sok sikert kívánok!

 

0 Tovább

NE akarj vállalkozást indítani!

Ne akarj vállalkozást indítani!
 

"Ha túl erősen próbálsz boldog lenni, akkor elkeseredett leszel,
így még a legjobb tanács is a visszájára sülhet el.
"
(Oliver Burkeman)

Fogadni mernék, hogy a legtöbben, akik "vállalkozást indítanak", azon többségbe tartoznak, akik pár éven belül lehúzzák a rolót.

Hogy miért? Nagyon egyszerű: nem azt tűzték ki, amit el akartak érni.

Azt gondolják, hogy egy vállalkozás elindítása egyenlő egy cégbírósági bejegyzéssel. Megvan a bt. vagy a kft., és akkor - trallalla! - "van egy vállalkozásom"!

Oké, oké, van mondjuk valami termék, van valamilyen tudás és tapasztalat, egy laptop meg önbizalom is, de... és itt a nagy DE!

A nagy kérdés az, ami mindig is az: mennyire tudatos ez a döntés?

"Ha nem hoztad meg azt a tudatos döntést, hogy gazdag, kiváló és egészséges leszel, akkor azt a tudattalan döntést hoztad meg, hogy szegény, középszerű, és beteg leszel."

Wallace D. Wattles

Le mernék fogadni, hogy "vállalkozást indítani" helyett azt szeretnéd, hogy olyan vállalkozást indíts,

-  ami hozzásegít ahhoz, hogy álmaid életét élhesd (vagy valami ahhoz nagyon közelit) - vagy nem?

- amiben nagyon sok örömöt lelsz,

- amin keresztül feltöltődsz lelkileg és érzelmileg is,

- ami lehetővé teszi, hogy fejlődj, hogy meghaladd önmagad,

- ami mellett kiegyensúlyozott életet élhetsz (khm....khm....),

- ami mellett jut idő a párod, a gyereked mellett még önmagadra is,

- és ami természetesen rövid és hosszú távon is havi rendszerességgel bőséggel termel annyi (és egyre több) pénzt, amiből családod anyagi szükségleteit bőséggel ki tudod elégíteni, félre is tudtok tenni, és amiből jut a vállalkozásod továbbfejlesztésére is.

Én legalábbis valami ilyesmire gondolnék...de ez én vagyok.

Lehet, hogy te másképp fogalmaznád, vagy valami mást szeretnél.

Én őszintén azt javasolom neked, hogy ezt a két szót, hogy "vállalkozást indítani", verd ki a fejedből!

Helyette találj egy olyan kifejezést, ami pontosan azt fejezi ki, amit tényleg akarsz!

Ehhez alkoss egy nagyon vonzó jövőképet, hozzá egy nagyon értelmes küldetéssel, ami mindig motivációt tud adni neked!

Gyakorlat:

- teremts magadnak egy szabad fél órát (vagy inkább egy egész órát), amikor senki nem fog zavarni,

- főzz magadnak egy teát vagy kávét, amit kortyolgatva még inspiráltabb állapotba kerülsz (oké, ez nem kötelező, az inspirált állapot annál inkább!),

- tegyél fel valami halk, inspiráló zenét a háttérben,

- vegyél elő egy üres papírt, és írószert,

- még egyszer: in-spi-rá-ci-ó!

- majd írd le a leendő vállalkozásoddal kapcsolatos összes gondolatodat, vágyadat, elképzelésedet.

Elsősorban azt,  hogy mit is szeretnél istenigazából ettől a vállalkozástól?

Legyen vonzó, legyen izgalmas, érezd, hogy felemelő, és, hogy dobban tőle a szíved!

Ha ez megvan, olvasd újra, hangosan, és állítsd elő magadban minél többször az elképzeléshez társuló rendkívül erős pozitív érzést!

Az elképzeléshez társuló.

Rendkívül.

Erős.

Pozitív.

Érzést.

Csináld ezt naponta

Amit elképzeltél, azt érdemes lesz konkretizálni, megtervezni.

 

0 Tovább

ez a minimum amit megérdemelsz

A számát sem tudom már megmondani, hogy az elmúlt évek alatt hányszor olvastam levelekben, kommentekben ezt a mondatot...

“Ezt kötelességem csinálni, nem hagyhatom őket cserben…” 

"Kötelességem gondoskodni a családomról…
Nem hagyhatom cseberben a gyerekeim…
Nekem az a feladatom, hogy gondoskodjam…"

Tudod mit hiányoltam mindig? 

Hogy végre azt olvashassam, hogy valaki kötelességének érezte, hogy gondoskodjon rólad, hogy szeretetet, örömet okozzon neked. Annyira hozzászoktál már , hogy neked kell egyedül felelősséget vállalnod mindenért, hiszen így volt ez évekig és talán így kell lennie ezután is.

ha te nem találsz örömet az életedben, ha neked nincs időd feltöltekezni örömmel, szeretettel és gondoskodással, akkor lassan adnod sem lesz miből.

Szinte látom a lelki szemeim előtt a válaszleveleket, amiket kapok

“Nekem az a karmám, hogy vállaljam ezt a szenvedést és a küzdelmeket”

…senki nem született azért, hogy másokért áldozza fel az életét…

Mindenkinek saját magáért kell felelősséget vállalnia…
A szolgálataidért cserébe igenis megérdemled, hogy végre örömet és boldogságot kapj az életedtől.
Az élet az egyensúlyról szól, ha túl sokat adsz, de neked nem jut semmi, akkor ugyanúgy felborul az egyensúly, mintha kizárólag kapni akarnál és adni nem.

 + Nem gondolod, hogy itt az ideje, hogy helyre billentsd a mérleg serpenyőjét?
 + Nem gondolod, hogy végre Te is megérdemled az örömet és a megbecsülést?
 + Nem gondolod, hogy végre te is gondoskodást és törődést érdemelsz az életedtől, mindazért a jóért, amit a világgal teszel…

Egy csodás hírem van számodra, mert mindaz a jó, amire vágysz, amit már ebben a pillanatban is megérdemelsz ott vár téged az ajtód előtt.

Egy új korba léptünk, ahol minden kiegyenlítésre kerül. Az életed tele van neked szóló ajándékokkal, csak át kell venned és ki kell bontanod őket Több, mint 15 évembe került, rengeteg lemondás és boldogtalanság árán, mire megértettem az új energiák leckéjét: Kérni és Elfogadni!

Az , hogy átadjam számodra az új kor, új tanításait, amik segítségével felébredhetsz az eddigi életed sokszor rémálmokhoz hasonlító szenvedéseiből és végre megkaphasd az életedtől mindazt a szépet és jót, amire vágysz...

…Drága jó olvasó... Ez a minimum amit megérdemelsz!
A világ csak így halad, a gazdaság csak így feljődik.

0 Tovább

mi a gond a pénzzel?

Régen, a kollégáimmal , volt egy kedvenc mondásunk, főleg március
környékén idézgettük a kávészünetekben, cinkosan kacsintva
egymásra.
A mondás így szólt: Amíg csak fizetgetnek, addig én csak dolgozgatok...

Jókat röhögtünk ezen, és azért pont március környékén volt
ez aktuális mindig, mert mindig tavasszal volt a béremelés a
cégnél, ahol dolgoztunk. Így próbáltuk elvenni az alacsony
béremelés fölött érzett keserűségünk élét, és ezzel vígasztaltuk
egymást: oké, hogy alig fizettek, de mi meg majd akkor alig
dolgozunk...

Aztán persze a problémák mindig kisajtolták belőlünk a teljes
munkaidőt lefedő munkavégzést, de maga a gondolat vicces
és vidám volt.

Rengeteg mondás és szólás vonatkozik az adok-kapok egyensúlyra.
"Ki mint vet, úgy arat."
"Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát."
"Amilyen az adj' isten, olyan a fogadj' isten."

Ismerős ugye?
Semmi újdonság nincs tehát abban, amit mi itt a HősNőkön
vallunk: amit beleteszel a világba, azt kapod vissza.
Ha semmit nem teszel bele, akkor semmit nem kapsz vissza.

Ha nem adod a maximumot, akkor nem is várhatod el a maximumot.

Te is rájöttél már erre?
Rájöttél már, hogy nem panaszkodással és örökös
segítségkéréssel lehet előre haladni?
A világ nem akkor ad, ha kérsz, hanem akkor, ha adsz.

Sokan viszont félnek adni, mert arra gondolnak, hogy ők senkik és
semmik másokhoz képest, rájuk senki nem kíváncsi.



Tudsz cipőt fűzni.

Tudsz tojást sütni.

Tudsz inget gombolni.

Tudsz biciklizni.

Tudsz könyvet olvasni.


A kérdés:

Miért van ennyi gond a Pénzzel?

Eszméletlen mennyiségű dollár és euró milliárdok forognak a pénzügyi piacokon. Ezek a pénzek egyre durvább cunami felé viszik a pénzvilágot. Nézd meg a tendenciákat - pár éve a svájci frank, majd a brókerbotrányok, a Questor csőd, most pedig itt vannak a kriptovaluták - milyen beszédes név, lehetnének akár kriptavaluták... :)) Egyre durvábbak a sztorik. Egyre nagyobbak a kilengések. Egyre ingatagabb az egyensúly.

Ahogy Jim Rickards fogalmazott, a pénz halála közeleg.

Robert Kiyosakin kedvenc bulvár írómon kívül sok neves pénzügyi szakértő, befektető és közgazdász egybehangzóan azt állítja, hogy közeleg a "végjáték", vagyis a pénzrendszer összeomlása, ami nagyon izgalmas lesz, de sokak számára brutális következményekkel fog járni - emberi életek mehetnek tönkre miatta.

Ha szeretnél "megmenekülni" akkor van három nagyon fontos tanácsom:

1. Figyeld a jeleket és készülj fel!

Nem nehéz látni és észrevenni, hogy ami most folyik a világban az nem fenntartható. Ennek a folyamatnak lesz egy vége és ez nagy eséllyel a pénzrendszer és a ma használt érték nélküli pénzek végét jelenti - vagyis a pénzek elérik a valódi értéküket, a nullát.

Akinek pénzügyi eszközökben vannak megtakarításai, annak fájni fog a feje. Sajnos az algopirinek sem fognak ezen fognak segíteni akkor. Jobb messziről kerülni a pénzügyi típusú (valódi önálló értékkel nem rendelkező) befektetéseket.

Mibe érdemes a vagyonodat tartani? Első és legjobb lehetőség: az ingatlan! Persze mellette minden valódi érték, áru, nyersanyag, élelmiszer, termőföld, tudás (!) és fizikai érték, arany, nemesfém, valódi ékszer (pl. márkás óra) és ritkaságok, illetve a működő termelő cégekben lévő tulajdonrészek értékesek. Ezek egy összeomláskor többnyire felértékelődnek. A lényeg mindig a valódi érték és az hogy hasznos keresett termék legyen - válság esetén is! Gondold végig mennyire fog megnőni az élelmiszerek ára egy ilyen helyzetben és hogy Magyarország leggazdagabb emberei nem véletlenül épp a mezőgazdaságban és ingatlanban utaznak! Kövesd a gazdagok módszerét piciben! Kezdd akár egy konyhakerttel és bővülj onnan! :-)

2. Legyen stratégiád!

Tervezz és ne csak éld az életed a vakvilágba. Építsd fel a stratégiádat, ami megteremti az anyagi biztonságot számodra és a csalásod számára! Legyenek terveid arra vonatkozóan, hogy mi van akkor, ha épp elveszíted a munkahelyed vagy bármi egészségügyi probléma beüt. A legtöbb ember nem rendelkezik befektetésekkel. Nem, nem a megtakarításról beszélek, mert az nem ér semmit sem! Nem kell takarékoskodnod, mert aki takarékoskodik, az egyre szegényebb lesz!!! Ez egy nagyon fontos tanítása a pénzügyi tréningemnek. A takarékoskodás 30-40 éve működött még, ma már nem működik. Ma már csak a befektetés - a valódi eszközökbe fektetés működik. Épp ezért szakad le a középosztály a szegények közé, mert pont úgy takarékoskodik, ahogy a szüleink és nagyszüleink tették. Meg kell tanulnod az új módszereket és alkalmazni is őket!

3. Tartsd frissen a tudásod!

Évről évre jönnek új befektetési eszközök, technikák, de egy valami nem változik sosem: az emberi természet! :) A technikák újak, de a rendszer logikája 1000 éve állandó. Ha ezt a logikát ismered akkor a technikákat is mind be tudod már sorolni a jó helyre: ez hasznos, ez veszélyes, ez tilos. Tudnod kell hogy mibe érdemes pénz tenned, és főleg azt kell tudnod, hogyan tudod kezelni a befektetéseid kockázatát!

A kockázat kezelése egyszerű. Tedd fel a kérdést: hogyan tudom befolyásolni a befektetésem sikerét? Van-e ráhatásom vagy nincs? Tehetek-e valamit érte, hogy nagyobb hozamom legyen vagy sem?

És ez azért zseniális kérdés, mert mindenre megadja a választ! Az Ethereum árfolyama most felfelé megy. Oké, fektessünk be? Van-e bármilyen ráhatásod az árfolyamára? Mit tudsz tenni hogy jobb hozamod legyen? Maximum imádkozni, vagy szólni minél több embernek hogy ők is fektessenek ebbe, mert ez jó - na ez a piramisjáték, vagyis a LUFI. Érdemes ebbe fektetni? Játékból igen, amúgy komolyan nem hiszem.

Nézzük az ingatlant. Tudod befolyásolni a hozamodat? Ha jó a stratégiád akkor persze, szinte teljesen rajtad múlik MINDEN! Te kezeled, te hozol döntéseket, te adod ki, választasz bérlőt - nagyon fontos minden szó amit írok, nem a bérlő választ lakást - hiszen akkor nem Te kezeled a kockázatot. Te választod ki a bérlőt hiszen tied a lakás és te döntesz arról kit engedsz be... Vagyis ha jól csinálod, ahogy a Vagyonépítés tréningen tanítom, akkor minimális kockázatod lesz és még az sem kell hogy érdekeljen, hogy felfelé vagy lefelé mennek az ingatlan árak, mert ha jó a stratégiád, nem ez befolyásolja a hozamod nagyobb részét!

 

0 Tovább

törtetni jó..?

Te is találkoztál már olyan emberekkel, akik szinte gátlástalanul gázoltak át mindenen és mindenkin, láthatóan negatív következmények nélkül?

Te is gondolkodtál már el azon, őket elnézve, hogy sosem lennél képes ilyesmire?

Sajnos a mai (piac)gazdaság így működik..


Ezek után te is arra a következtetésre jutottál,hogy valószínűleg hiányzik belőled a „siker-gén”, és ez ellen nincs mit tenni?

A világ többnyire értetlenül áll a gátlástalan törtetők sikerei előtt, de tudod mi az igazság?
Ez nem is igazán értetlenkedés, hanem sokk.

Sok elmélet született már, és sok kísérlet zajlott már arról, hogy az ember hogyan reagál kritikus helyzetekben, de a modern kornak hála éles szituációkban készült videofelvételek is rendelkezésre állnak.

Jó pár évvel ezelőtt egy alagútban történt balesetet rögzítettek a kamerák, és utólag a szakértők alig bírtak napirendre térni afölött a tény fölött, hogy az áldozatoknak hosszú-hosszú percek álltak volna rendelkezésre menekülni valamelyik erre a célra kitalált és kiépített kijáraton keresztül, de ennek ellenére a későbbi áldozatok sajnos csak álltak, és néztek értetlenül.

Pszichológusok írtak és nyilatkoztak róla később, hogy ez egyfajta sokkhatás, egyfajta lemerevedés, ami vélhetően egy evolúciós maradványtünet, még abból a korból, amikor veszélyes vadállatokkal kellett szembenéznünk.

Akkor még talán jó megoldás volt kimerevedni és nem mozdulni, de ez már akkor sem volt mindenre a legjobb megoldás, és ma sem az.

A gátlástalanul átgázoló, hazudozó törtetők sikerei láttán nem nehéz lesokkolva bámulni, és közben azt a gondolatot futtatni a fejünkben, hogy: „Basszus, mit csinálok rosszul? Így kellene hazudnom-könyökölnöm-áskálódnom mint neki? Na, ezt már nem!”

Természetesen nem mindenki találkozik ezzel a szituációval, meg ilyen emberekkel, de ha te a szerencsésebbek közé is tartozol, akkor tudj róla, hogy el fog jönni az a szint a ténykedésedben, mikor ilyenekkel kell megküzdened.

Hogyan lehet legyőzni ezeket az ellenfeleket?

Hogyan lehet kiiktatni őket a mi pályánkról?

A jó hír: nem ez a megoldás.

Két dolgod van, ha ilyenekkel akadsz össze:

1.) Magadhoz térni a sokkból, miután tudatosítottad persze, hogy sokkban vagy.


2.) Nem versengő, hanem egy maximálisan ön azonos, elkerülő stratégiával ki lehet iktatni az ő hatásukat a te céljaid elérésének útjából.

Az, aki lemerevedik, azok áldozatává válik, akik gázolnak, könyökölnek, gátlástalanodnak.

Te ne ess ebbe a hibába, kerüld meg őket!

 

 

0 Tovább

az ár-verseny bőrtönében

"Ha aláígérek a konkurenciának, nagyobb valószínűséggel fognak engem választani."

Ha még nem tudnád: ez a vállalkozásod csődjéhez vezető legbiztosabb út!

Az egyetlen legbiztosabb és kötelezően megvalósítani való árazási stratégia - ami nem csak a túlélést, de a növekedést is biztosítja - az, hogy következetesen magas árakat érvényesítesz.

Ha nem teszed, akkor:

- képtelen leszel egy egészséges szintű profitot kitermelni,

- több "rossz" ügyfeled lesz, akikből minimális profitod, örömöd még annyi sem lesz,

- vállalkozásod teret fog veszíteni a konkurenciával szemben, mert nem lesz pénzed finanszírozni a növekedést.

Jó, jó, - kérdezed - de ha magas árakat érvényesítesz, hogyan érd el, hogy az érdeklődők, az ügyfelek azokat örömmel fizessék ki neked?

Örömmel tájékoztatlak, hogy ennek is megvan a módja!

A TERV!!

Egy terv önmagában még semmit nem garantál.

De terv nélkül garantálva van a kudarc.

A tervezés nem más, mint előre gondolkodás.

Amikor már benne leszel a sűrűjében, akkor fogod látni, milyen jól tetted, hogy jó előre gondoltál sok mindenre.
Nos...tervezz..élj azzal, hogy csak minőségi ügyfeleket szolgálsz ki!

"Általában az életben nem olyan dolgok között kell választani, amelyek közül az egyikre vágysz, a másikat pedig utálod, hanem épp ellenkezőleg, ha szerencsés és egészséges vagy, és olyan országban élsz, ahol kapsz enni és nem kell félned, hogy lelőnek, ha kiteszed a lábad a lakásodból, az életed másból sem fog állni, mint sorozatos választásokból két vagy több dolog közül, amelyekre majdnem egyformán vágyakozol. Értékelned kell és meg kell határoznod, hogy melyik klassz dolgot akarod jobban, és a majdnem pontosan annyira vágyott másikat pedig fel kell adnod. A klassz dolgokért egy másik klassz dologgal fizetsz. És nincs olyan ember, aki ne sajnálná utólag legalább egy kicsit azt a dolgot, amelyikről végül lemondott."
(Kristin Newman)

 

0 Tovább

Első az étel!

Az elmúlt néhány évben elképesztően felgyorsultak az események és a változások a világban. Nézz csak körül, mintha minden forrongna körülöttünk. Sorra dőlnek meg hosszú évek óta fennálló rendszerek, kezdve a pénzügyi rendszerrel, egészen az államhatalmi diktatúrákig. Ezek a struktúrák idejét múltak és összeomlásukkal helyet kell teremteniük az új energia beáramlásának.

Ne ijedj meg ettől...

A hús

Fogyasztó az ember genetikailag...lehet humbukolni, hogy a hús evés rákot okoz v savasít....diétát köré magyarázni  a húsban lévő tápanyagokra s vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek

1. FEJEZET

AZ EVÉSNEK AZ EGÉSZSÉGET KELL SZOLGÁLNIA

Az elméletünk az ételekkel kapcsolatban, amelyre ez az egész  épül, a következő:

Az ételek, amelyeket megeszel, vagy javítanak, vagy rontanak az egészségeden. Ez a két lehetőség áll előtted.

Egyetlen étel sem semleges - az élelmiszereknek nincs „Svájca”. Minden egyes dolog, amit a szádba veszel, javít vagy ront az egészségeden.

Akkor a megoldás pofonegyszerű, nem igaz? Nincs más dolgod, mint csakis olyan ételeket enni, amelyek egészségesebbé tesznek.

Nos, igen is, meg nem is.

A helyzet ugyanis az, hogy a helyes étkezés kulcsa nem csupán annyi, hogy tudni kell, mi az, ami egészséges. Ha ennyi lenne az egész, akkor egyszerűen átadnánk neked a bevásárlólistánkat, és mehetnél isten hírével
A megfelelő étrend összeállítása azonban ennél sokkal összetet­tebb és trükkösebb feladat.

Az ételekhez erős érzelmi kötelékek fűznek minket, ami messze túlmutat a tuda­tos táplálkozáson.

Az ételek sunyin befurakodnak a tudatalattinkba, és olyan módon is hatnak ránk, amire soha nem gondolnánk.

És bármerről nézzük is, a mai élelmiszer-tájkép rendkívül zavarba ejtő, és egyál­talán nem könnyű eligazodni rajta.

Szóval az igazság az, hogy helyesen étkezni nem is olyan egyszerű.

Ebben a blogban megosztjuk veled, mit gondolunk az egyes élelmiszerekről. Meg­osztjuk veled a személyes tapasztalatainkat. Eléd tárjuk azoknak a vallomásait, akik­nek az egész élete megváltozott pusztán annak köszönhetően, hogy odafigyelnek, mi kerül a tányérjukra. És megismertetjük veled a tudományos hátteret - azokat a tanul­mányokat, kísérleteket és következtetéseket, amelyek az ajánlásaink alapját képezik, azután pedig azt fogjuk tanácsolni neked, hogy ne fogadd el vakon, amit mondunk.

Megtanítjuk neked, hogyan végezhetsz saját magadon tudományos kísérletet és derítheted ki egyszer s mindenkorra, hogy az ételek, amelyeket eszel, javítanak vagy rontanak-e az egészségeden. Ez pedig többet ér bármilyen tudományos felfedezésnél, amelyről itt vagy máshol olvashatsz, hiszen ennek a kísérletnek te magad leszel az alanya - márpedig ilyen kísérletet még soha sehol nem végeztek.

Eddig.

A program teljesítése után a saját szemeddel fogod látni, milyen hatása van, ha egészségesebb vagy kevésbé egészséges ételeket eszel. Mire eljutsz a program végéig, egyértelműen kiderül, mely ételek javítanak az életminőségeden, és melyek azok, amelyek rontanak rajta. És erre a hihetetlenül hasznos tudásra mindössze har­minc nap alatt fogsz szert tenni. Hogy miért olyan hasznos ez a tudás?

Mert gyökeresen megváltoztatja az életed.

Programunk végrehajtása után nem kell majd azon töprengened, hogy az ételek, amelyeket eszel, a te számodra egészségesek-e, mivel képessé válsz rá, hogy egész életedben megalapozott döntéseket hozz az étrendeddel kapcsolatban. Ezenfelül azt is tudni fogod, hogyan élvezheted a különféle desszerteket, édességeket és más „ke­vésbé egészséges ennivalókat úgy, hogy közben fitt és egészséges maradj és egyre csak javuljon az életminőséged.

Fantasztikusan hangzik, ugye? Mi komolyan gondoljuk, amikor azt ígérjük, hogy megváltoztatjuk az életedet.

Végezetül, mire a végére érsz, nemcsak azt fogod tudni, miért érdemes így táplálkoznod, hanem azt is, hogyan tarthatod magad egy életen át az általunk ajánlott étrendhez. Megmutatjuk neked, hogyan szüntetheted meg az egészségtelen sóvárgást; állíthatod helyre a szervezeted természetes éhségreakcióját; lakhatsz jól úgy, hogy közben továbbra is fogysz; és szabadulhatsz meg bármilyen életmóddal összefüggő betegség tüneteitől - örökre....csak tarts velünk (nem  ajánlunk semmi könyvet v bogyókat csak a puszta tényeket írjuk le becs szó . :) ) .

Első az étel.

A Ml TÖRTÉNETÜNK

A mi történetünk 2006-ban vette kezdetét, amikor Dallas (aki okleveles fizikoterapeuta) húga, Amber, reumás ízületi gyulladásával kapcsolatban végzett kutatómunkát. De álljon itt a történet Dallas saját szavaival:

Mindig is érdekeltek az élettudományok. Bármilyen furcsán hangzik is, nekem kifejezetten gyönyörűséget okoz tudományos tanulmányokat olvasgatni, így aztán nem volt abban semmi szokatlan, hogy rendszeresen elolvastam a British Journal of Nutrition cikkeit azokról az étrendi tényezőkről, amelyek különös jelentőséggel bírnak a reumatoid artritiszben (RA) szenvedők szempontjából. A húgom miatt igyekeztem naprakész maradni a legújabb RA-kutatásokat illetően, de ugyanebben az időszakban magam is makacs íngyulladással küszködtem. A vállam jó másfél éve kínzott, részben azért, mert versenyszerűen röplabdáztam, és egy kisebb sérülés után nem pihentem eleget ahhoz, hogy a vállam teljesen meg tudjon gyógyulni. Miután országos szinten játszottam, megfogadtam, hogy időt hagyok a regenerálódásra, és tényleg pihentettem is a vállam, de a helyzet kicsit sem javult.

A sport iránt érdeklődő és aktívan sportoló fizikoterapeutaként tudtam egyet-mást arról, hogy lehet elősegíteni a kötőszövetek gyógyulását. Konzultáltam más terapeu­tákkal és két ortopédussal is, és végül elvégeztettem egy sor MRI-vizsgálatot, amelyek nem mutattak szerkezeti károsodást. A vállam kötőszövetei valamiért folyamatosan gyulladt állapotban voltak, de nem tudtam rájönni, mi lehet az oka.

A tanulmány, amelyet olvastam, egy elméletet vázolt fel, miszerint bizonyos étrendi fehérjék (konkrétan a hüvelyesekből származók) súlyosbíthatják a reumatoid artritisz tüneteit, ugyanis túlműködésre serkentik az immunrendszert. Fiziológiatanulmánya­imból tudtam, hogy a krónikus gyulladások kiváltó oka a rendellenes immuntevékeny­ség, ezért az elképzelés, hogy az étrendem hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyulladás nem akar szűnni a váltamban, felkeltette a figyelmemet. Úgy döntöttem, hogy több cikket is elolvasok a tanulmány vezető szerzőjétől, dr. Loren Cordaintől.

Életemnek ebben a szakaszában növényi alapú, mindenevő étrendet követtem: kis mennyiségű húst és tojást fogyasztottam, sok gabonafélével, hüvelyessel, zöldség­gel, gyümölccsel és csonthéjasokkal kiegészítve. Arra gondoltam, hogy ha az étren­dem okozza a gyulladást a vállamban, akkor talán érdemes lenne egy ideig kerülnöm a szóban forgó ételeket. Így is tettem. Elhagytam a hüvelyeseket és a gabonaféléket, és a fájdalom a vállamban hat hét alatt megszűnt - másfél évnyi fájdalom és korlátozott mozgásképesség alig hat hét alatt a múlté lett. Igencsak figyelemreméltó eredményi (Az azóta eltelt hat évben egyszer sem volt problémám a vállammal.)

Alig vártam, hogy többet is megtudjak az étrendnek az olyan gyulladásos beteg­ségekre gyakorolt hatásáról, mint az RA és az íngyulladás. Elolvastam dr. Cordain A paleolit étrend című könyvét és minden mást is, amit az étrendi eredetű krónikus gyulladások témájáról találtam. A tudást, amelyre szert tettem, megosztottam a pácienseimmel, a barátaimmal, a családommal es Melissaval is. A húgom végül magáévá tette az étrendi irányelveinket, és a reumás tünetei azóta szinte teljesen megszűntek.

De hogyan vezetett el ez az élmény minket ahhoz, hogy megalkossuk a Whole30 programot? Ugorjunk előre 2009 áprilisára, és adjuk át a szót Melissának:

Dallas vállába nem tért vissza a fájdalom, és mindketten viszonylag egészségesen táplál­koztunk, de a megerőltető edzésprogram, az alváshiány és a komoly stressz (teljes állás­ban dolgoztunk, miközben igyekeztünk kézben tartani egy gyorsan növekvő forgalmú konditermet) mindkettőnket eléggé kifacsart. Egy különösen fárasztó súlyemelőedzést követően ebéd közben hangosan eltöprengtem: vajon ha még jobban odafigyelnénk arra, hogy mit eszünk, az javítana a közérzetünkön?

Dallasnak eszébe jutott valami, amit Robb Wolf egyik szemináriumán hallott - az, hogy legalább harminc napon át tartó elkötelezettség kell ahhoz, hogy valódi változást érjen el az ember. Ebből kiindulva azzal az ötlettel állt elő, hogy egy hónapig fogjuk magunkat 100 százalékig tiszta, csalástól és kilengésektől mentes paleolit diétára. El­kezdtük lefektetni a „szabályainkat”, és miután összeállt a terv, már csak azt kellett el­döntenünk, mikor vágjunk bele. Dallas (az arcán ördögi mosollyal) azt javasolta, hogy rögtön. Azon nyomban, késlekedés nélkül.

Vágyakozva a csokis-mentolos karikámra pillantottam, nagyot sóhajtottam, és egyetértőén bólintottam.

Az a harminc nap igazi hullámvasút volt a számomra. A feladatot hol könnyűnek, hol lehetetlennek találtam. Egyszer halálosan fáradt voltam, máskor duzzadtam a ha­tártalan energiától. Éjszakánként álmatlanul forgolódtam, vagy éppen aludtam, mint a tej. A harmadik héten azonban drámai változást kezdtem tapasztalni, mint amikor átkattintanak egy kapcsolót. Az életem onnantól kezdve örökre megváltozott.

Az energiaszintem az egekbe szökött - és stabilan ott is maradt. Ugyanolyan erősnek és energikusnak éreztem magam reggel hatkor, mint délben vagy este hatkor. A zsírpárnáim erőlködés nélkül elkezdtek leapadni. A konditeremben az addig stagná­ló teljesítményem hirtelen ismét javulásnak indult. Könnyebben álomba tudtam me­rülni, nem riadtam fel éjszaka, és reggel ébresztőóra nélkül is fel tudtam kelni. Ahogy teltek-múltak a napok, rájöttem, hogy a korábbi nyamvadt közérzetemhez képest mennyivel tisztábbnak, frissebbnek és egészségesebbnek érzem magam.

Ám a legfigyelemreméltóbb az volt, hogy ez a harmincnapos kaland milyen gyöke­resen megváltoztatta az evéshez és ételekhez való hozzáállásomat.

Korábban mindig is egészségtelen kapcsolat fűzött az ételekhez. Az evés volt a leg­jobb barátom és egyben a legádázabb ellenségem - büntetés vagy jutalom, erő vagy gyengeség. Többször is szélsőséges fogyókúrával vagy őrült testedzéssel próbáltam úrrálenni a testemen. Ez az új megközelítés azonban mindössze harminc nap alatt megvál­toztatta a hozzáállásomat az ételekhez. Életemben először, jól éreztem magam tőlük. (És most nem arra a „bűnös élvezetre” gondolok, amit egy fagyi nyújt az első néhány nyalintásnál - és amit aztán egy teljes napon át tartó bűntudat, szégyen és szorongás követ -, hanem tartós, egészséges, igazán jó érzésre.)

A cukor utáni sóvárgásom megszűnt. A késztetés, hogy szemétre való gyors-kajákat tömjek magamba, amikor unatkozom, zaklatott, mérges vagy feszült vagyok, egysze­rűen köddé vált. A bőröm kitisztult, a hajam visszanyerte a fényét, a hasam laposabb lett, és mindenkitől azt hallottam, hogy „kivirultam”. Több lett az energiám, gyakrab­ban mosolyogtam, és barátságosabb lettem a munkatársaimmal. Hirtelen leírhatatlanul boldognak éreztem magam.

A bonyolult, többlépcsős, önsanyargató próbálkozások után megdöbbentett a fel­fedezés, hogy nem kell mást tennem, mint jobban megválogatni, milyen ételek kerül­jenek a tányéromra. Harminc napon át csakis olyan ételeket ettem, amelyek jót tettek az egészségemnek. Ezekből annyit fogyaszthattam, amennyit csak akartam, és nem kellett számolgatnom a kalóriákat vagy kimérnem az adagokat. Az a harminc nap tényleges, kézzelfogható és igencsak pozitív változást hozott az életembe.

Ezt az új, egészséges és kielégítő kapcsolatot az ételekkel, az evéssel és a testemmel a mai napig sikerült megőriznem - pusztán azért, mert egy hónapon át odafigyeltem, hogy mi kerül a tányéromra.

Ne aggódj nem akarunk eladni neked semmit.. de ténylg maradj velün.

 

hus hussprint hússprint étel izület izületifájdalom

 

0 Tovább

jó kapni..

Te milyennek látsz egy jó embert? Milyen az élete?

Túl sokan hiszik azt, hogy a jó emberek lúzerek!

Túl sokan hiszik azt, hogy csak kizsákmányolással lehet elérni bármit is az életben! 

Túl sokan áldozatok, ezért azt hiszik, csak azoknak van valamijük, akik lenyomnak másokat!

Én a jó emberek mellett állok ki, akik támogatnak másokat, akik segítik a többieket, ugyanakkor vannak elképzeléseik, vannak céljaik és tudják mikor kell IGEN-t mondani és tudják, mikor NEM-et.

a kiégés egyik lehetséges oka (SIKERES embereknél is!!!), az, ha felborul az adok-kapok egyensúlya.

Azaz: hosszú ideig csak adnak, adnak, adnak.... VAGY hosszú ideig csak tolják bele az energiát a dolgokba, de VISSZA nem kapnak.

Mindkettő veszélyes. Ahhoz, hogy hosszú időn át megmaradjon a motivációnk és elkerüljük a kiégést, szükség van arra, hogy ne csak adjunk, hanem kapjunk is.

Hibát találunk ott is, ahol soha nincs kész semmi. A kapcsolatok olyanok, mint az anyagcsere. Soha nem lehet készre csinálni, nincs az a pont, amikor valakiket kiállítanának egy vitrinbe egy cédulával, hogy : követendő példa, ilyennek kell lennie a tökéletes kapcsolatnak.

Adni és elfogadni! Ha adsz, mindig kapsz, mert az élet egyensúlyban van, bármit is gondolsz erről. Az életet azzal tagadod meg, azzal borítod fel az egyensúlyod, hogy adsz, de nem fogadsz el. Ez a magyarázata annak, hogy valami hiányzik az életedből.

Ha azt érzed, hogy méltatlan hozzád az élet, akkor meg kell tanulnod nem csak adni, hanem elfogadni is. Nem csak elengedni a bevásárló szatyrodat, hanem megfogni és haza is vinni a tartalmát. Könnyű adni, elfogadni talán a legnagyobb kihívás mindenki, az én életemben is. Baromira nehéz megtartani, mert súlya van és következménye. Nem fog mindenkinek tetszeni, de őket nem bánthatjuk ezért, magadat se bántsd, örülnöd kell ennek a súlynak, mert értéket képvisel. Szükséged van az értékes dolgokra neked is és nem csak a többieknek.

Megtanulni tudatosan Igen-t és Nem-et is mondani. Az elfogadásra Igen-t, a kérésre, Nem-et. Azt hiszem ez a jóság mércéje. Odaadni azt, amit tudsz, nem többet vagy kevesebbet, csak amennyi nem fog hiányozni és elfogadni azt, ami jár. Lesz, hogy Nem.-et fogsz mondani, mert kell, hogy megtagadj olyat, amitől nem szívesen válsz meg, de attól még jó ember leszel és nem vagy gonosz. Ha persze, a másik mércéjével méred ezt a jelenséget, már veszítettél a jóságodból, de soha ne a másik szemével vizsgáld magad, mert pokolra jutsz.

Erős tudom a pokol, de meg kell értened, az életed önmagadról szól és soha nem a másikról. Ha fordított életet élsz, a másik szemszögéből próbálsz élni, akkor jönnek létre olyan tragédiák, amikor elmondhatod, hogy kihasználtak, elvettek tőled mindent, semmid nem maradt és már nincs mit adnod.

A fordított élet, egyenes út a pokolra, mert mindenképp eljutsz arra a pontra, ahol már nem lesz mit adnod. Így a másik, aki kér tőled, el fog ítélni, azt fogja mondani, „ne dugd el előle”. Mindegy mennyit adsz fájdalommal, soha nem lesz elég, mert nem lehet megvásárolni a jóságot.

Kicsit olyan ez, mint amikor a maffia zsarol valakit valamivel. Először csak kicsit kérnek cserébe, csak egyszer, majd rendszeressé válik a kérés és mindened oda kell adnod. A maffia szemében jó ember vagy, a sajátodéból nézve pedig lúzer, mert bizony áldozattá válsz. Áldozat akkor is, ha kicsit is adsz olyat, amit nem szívesen adsz. Vannak akik azt állítják 30 éve csak adnak és adnak és adnak. 30 éve csak becsaptad magad azzal, hogy szívből nyújtasz bármit is.

Tudod miért állítom ezt, azért, mert elfogyott a türelmed. Ott ahol nincs szív, ott elfogy a türelem és szép lassan, de leamortizálódtál, elfogytál. Tudod a kicsi még nem fáj eléggé, szinte észre sem veszed.

De 30 évnyi sok kicsi szívtelenség, egyenlő a pokollal. Csak hitegetted magad a jósággal, valójában áldozattá váltál és észrevétlenül csináltál magadból lúzert. Meddig csinálod még?

Tudom, a lelkiismeret, hogyha már eléggé régóta adsz és többet nem adsz, akkor mi lesz a másikkal, mi lesz a maffiával. De mi lesz veled, ha ezt folytatod? Nem csodálom, hogy már jó lenne végre valamit kapni és eleged van az egészből.

Semmi baj nincs azzal, ha vannak elvárásaid. Legyenek is! Nagyon sokan beszélnek a célok fontosságáról, számomra is fontosak a céljaim. Mi ez ha nem elvárás? Szeretettel lehetnek elvárásaid?

Persze, hogy lehet. Fontos, hogy beletedd a szeretet, mert a gyűlölettel, keserűséggel elvárt dolgok vajon tudnak érvényesülni? Az elvárásoknak két érzelmi oldala van. Az egyik gyűlöletre és hiányra épül, a másik szeretetre és bőségre. A gyűlölet, bosszú nem tesz jóvá. A gyűlölet, mindig arra az áldozatra gondol, aki 30 évig csak adott, de nem kapott semmit, igazi bosszú azok ellen, akiknek adtál.

Követelőzés és egy bazi nagy butaság. Így csinálsz poklot a saját életedből, a saját múltadból, mert elhiszed, csak azok tudnak érvényesülni az életben, akik kihasználnak másokat, ledózerolnak, tönkre tesznek. Csak azért, mert ezt élted meg, neked lett semmid, a többiek akik szerinted elvettek tőled mindent, pedig tele vannak. Becsapod magad, mert Te adtad… senki nem vehet el tőled semmi olyat, amit ne adtál volna eddig oda magadtól.

Ne takarózz a többiekkel, hiába magyarázod, hogy ők mennyi mindent tettek veled, becsapod magad és erősíted magadban a lúzerséget. Szerintem nem ezt akarod. Tudod mit akarsz? Végre egész életet élni és abbahagyni az áldozat életét. Az életünk kettős, a múltunk is kettős. Ránézhetsz a múltra, mint befektetésre, ami most térül meg.

Mert bizony, megtérül, ha 30 évig csak adtál. Meg kell tanulnod elfogadni, de nem lesz egyszerű, mert most gyűlölöd azokat, akik eddig elfogadtak tőled. Meg kell szeretned az elfogadó oldalt is, le kell küzdened sok sok évnyi gyűlöletet. Ezen múlik, hogy lesz-e a jövőben valamid vagy maradsz a nincstelenek sorában. De ezt, csak szeretettel tudod megoldani, szeretni azt önmagadban, akit eddig elítéltél.

Én a szeretetben hiszek, én a jó ember mellett állok ki. Az áldozatoknak bármit is mondok, közülük nagyon kevesen hallják meg a szeretet nyelvét, mert a gyűlöletben hisznek, számukra a siker azonos a kifosztással. Hagyd abba, ha elszenvedtél már valamit a többiektől, kicsit figyelj oda magadra. A jövőd kulcsa, a bőséged kulcsa a szeretetben van. Legyél jó ember, legyél kedves a többiekkel, figyelj oda rájuk, de úgy tedd, hogy tudsz arról, Te csinálsz mindent az életedben.

Figyelj oda magadra, mert nagyon sok van benned. Ha 30 évre visszanézel, lásd meg az értékeket, mert ha nem kaptál volna semmit, nem lett volna semmid, ma már nem élnél. Ezzel nem túloztam, mert most is van egy csomó mindened, amit értékelned kell, mert ez az életed minőségének a zálloga. Fontos a nem, fontos, hogy meg tudd állni azt, hogy odaadj olyat, amit nem szívből tudsz nyújtani. Ez fel fog szabadítani, meg fogsz tőle könnyebbülni, mert lesz végre tudatosan valami olyan a kezedben, ami bizonyítottan ott is van.

Ne félj attól, hogy önzőnek fognak nevezni. Kell, hogy legyen benned önzőség, minden NEM az önzőségről szól, mert megtagadsz valamit. De tudd, mindig a másik szemében leszel önző. Azok akik úgy oldják meg ezt a kérdést, hogy eltávolítják az életükből azokat, akik eddig kértek tőlük, azok bizony csak ráültek a problémájukra, de nem oldották meg. Azért, mert elnyomsz, eltüntetsz egy helyzetet, azzal tetőzted a bajt. Azért likvidálod a többieket, mert még mindig áldozat vagy és nem akarsz konfliktusba kerülni.

Igen a másik, a maffia, mindent el fog követni, hogy hozzájusson a megszokott adományaidhoz és picit azt fogod érezni, jár is neki, mert megszoktad, szokásoddá lett ennyi év alatt. De könyörgöm, tudj újra kezdeni és állj ki magadért. Tudj szeretettel érvelni és ne gyűlölködj.

Nem a konfliktust utálod, hanem a gyűlöletet önmagadban, amikor konfliktusba kerülsz. Nem a másik gyűlölete zavar, hanem a sajátod. Ha szeretettel kezeled a gyűlöletet, mondjuk kedvességgel, odafigyeléssel, egészen más eredményt kapsz és meg fogod szeretni az ilyen „megbeszélős” helyzeteket.

Te már tudod, hogy másról lehet kígyót békát mondani, de a meghatározó, hogy Te tényleg milyen ember is vagy, az a saját önértékelésedben van. Lehetsz jó ember, nem vagy lúzer. Tudom, hogy mindenkiben ott a jóság, én minden emberben látom. Lássuk együtt benned és hagyd, hogy érvényesüljön. Engedd meg neki, hogy ki tudjon nyílni, mert szükséged van rá, neki pedig rá.

Drukkolok neked és szorítok, hogyha eddig a kihasznált oldalon álltál, tudj elfogadni és legyen bőséggel és szeretettel teli az életed!

1. A tiltás létrehoz.
2. A tagadással állítasz.
3. Aminek ellenállsz, az hat rád.
4. Amitől félsz, az bekövetkezik.
5. A teremtéshez tér kell.
6. Ami téged vonz, azt te is vonzod.
7. Amit elfogadsz, attól teret kapsz.
8. Amiről van egy képed, arra képes vagy.
9. Csak akkor kaphatod azt, amit akarsz, ha tudod, hogy mi az.
10. Nem kell, hogy kutass a szeretet után, amikor abból vagy.
11. A karma titka: ami körbe megy, az körbe jön.
12. Amit megosztasz másokkal, azt meghálálja az Univerzum!

Számos lehetséges jövő létezik…
Melyikben veszel részt, azt Te döntöd el, ha tudatosan éled az életedet.

Ha nem vagy tudatos, nem ismered a működésed, akkor jogosan állíthatod, hogy “nem rajtad múlik”, “nem tehetsz arról ami történik veled”, mert csak résztvevője vagy, de nem az alkotója az életednek.

Ne szégyeld ha kapsz..

 

0 Tovább

mi a baj a pénzügyekkel?

Amit most megmutatok neked ebben a bejegyzésemben,
az képes megoldani az összes pénzügyi problémádat.

Ráadásul annyira egyszerű, hogy a legtöbb ember figyelmen kívül hagyja.

Itt a szabály:

„A bevétel az orvosság mindenre.”

Amilyen egyszerűnek hangzik, annyira kevesen
használják.

Egy átlagember az ideje nagy részét azzal tölti,
hogy a kiadásokat nézegeti.

Hogyan ossza be a pénzét?
Mire költhet a boltban és mire nem?
Hogyan fizesse a számlákat az adósságokat?

Egy cégvezető ugyanígy viselkedik.
Foglalkozik a termeléssel, a szállítással, és ezer céges problémával.
De nem jut eszébe, hogy ha vevőket szerezne, és több
bevételt, minden egyes problémája megoldódna.

Nézd meg a pénzügyi kimutatásod.
A bevétel rovatban csak pár tétel van.
A kiadás rovatban azonban ezer!

De ez a kevés bevétel képes ezt a valag kiadást fedezni!

Miért nem keresel pár új bevételi forrást akkor?

Ha alkalmazott vagy, irány a másod állás!
Vagy kérdezd meg a mostani munkahelyeden.

„Mit kell tennem, hogy többet, mondjuk kétszer ennyit
fizessetek nekem?”

Ha vállalkozó vagy szerezz ügyfeleket, új bevételi
forrásokat, sokszorozd meg a reklám mennyiségét.
Tedd magad ismertté.
Ne pénzzel, csak gondoskodj arról, hogy a csapból is te folyj!

Egyszerűen változtasd meg a hozzáállásod.

Valószínű, hogy az időd 95%-át eddig azzal töltötted,
hogy a kiadásaiddal foglalkoztál. 

Mi lenne ha megfordítanánk?

Mostantól az időd 95%-át fordítsd a bevétel szerzésére,
és a fennmaradó 5% bőven elég a kiadásokra.
Szégyen nélkül.

 

0 Tovább

ne érdekeljen..

"Nem kell ahhoz valamilyen - nyugatiak számára - egzotikus kultúrában vagy tradícióban felnőni, hogy félelmetes értelmezést adjunk egy önmagában is félelmet keltő élménynek."
(Douwe Draaisma)

Egyik barátom egyszer ezt mondta:

"-Anyósom egyik kedvenc kérdése, mikor eljön hozzánk,
és a lakás pont nem tökéletes rendben várja:

- Mi lesz, ha jön valaki? Mit fog szólni, hogy morzsa van az asztalon?

Egyesek szerint kellemetlen szokásomhoz híven ezt mondtam,:

- így válaszolj anyósnak:

- Őszintén? Nem érdekel, mit mondanak mások az ÉN házamról, az ÉN asztalomról, az ÉN morzsámról.

Merthogy szerintem bőven elég megküzdenünk életünk során azokkal az elvárásokkal, amik belőlünk fakadnak, amik nemzedékeken át családtól és a népünktől ránk ragadtak, amik miatt vélt vagy valós szégyent kellene érezni, és ha ezeken túl ráadásként még másoknak is meg akarnánk felelni, akkor onnantól kezdve azoknak a másoknak az életét élnénk, nem a sajátunkét.
Azok, akik mindig mások elvásárainak akarnak megfelelni, és pusztán az hajtja őket előre, hogy jajj, vajon mit szólnak majd mások, azoknak soha nem lesz egy nyugodt pillanata sem az életben, mert folyton szégyen érzetük lesz, a világ már csak olyan, hogy ezernyi elvásárt ró ránk, a nap minden percében.

Hogyan lehet ezektől az elvárás-nyomásoktól megszabadulni?
Hogyan lehet végre levetkőzni magunkról a "jajistenem, mit fog szólni az a vadidegen ember???" érzést?

Könnyedén, ha van elég önbizalmunk. Mert a másoknak való megfelelési kényszer semmi másról nem szól, mint önbizalom hiányról.
És a belénk nevelt szégyenérzettől.

Vannak dolgok, amik fölött talán nincsen hatalmad, és nem tudod megváltoztatni őket, de egyik sem zárhat el a céljaidtól, legfeljebb kicsit távolabbra sodor. Az viszont már csak rajtad múlik, hogy ellenkormányozod a hajódat, vagy végleg bevonod a vitorlákat.

0 Tovább

üdv a 21.században

"Az ember csak később fizeti meg az árát mindennek."

(Dorthe Nors)

És most csak erős idegzettel rendelkezők olvassanak tovább...

Valahol olvastam egyszer (talán Braskó Csabától), hogy minden ember (és nemzet) döntései mögött a fejében élő kultúra a felelős.

Az, hogy egy nép történelme során hogyan alakultak a dolgok.

Amerika egy új föld volt, tele ismeretlennel. Küzdeni kellett. A semmiből létre kellett hozni valamit.

Ezért sikerorientált és pozitív az amerikai nép.

A magyar ember viszont más. Reménykedik, de fél cselekedni. Mert az egész történelmünk során "itt ült" valaki a nyakunkon (tatár, török, osztrák, orosz és most "az új világrend") és minden törekvést véresen megtorolt.

Az elmélet szerint, egy népet "kihozni a gödörből" csak úgy lehet, ha módszeresen átalakítod a kultúráját. Ha az embereknek elkezded átadni, hogy igenis lehet másként gondolkodni.

Ez nagyon kemény feladat.

És sokáig tart.

Azok a nemzetek jutnak messzire, amelyek kultúrája inkább pozitív, mint negatív. Amely népekben kevesebb a haszontalan "bevésődés".

Nincs jó, vagy rossz kultúra (illetve kár lenne pálcát törni bármelyik felett).

Csak olyan van, amelyikben több (vagy kevesebb) a korlátozó elem.

A magyar kultúra rendkívül önkorlátozó, és azért alakult így, mert folyamatosan arra buzdítottak minket, hogy eláruljuk egymást.
Ezért már sokan a saját családjukban sem bízhattak meg.

Ez a szégyen...

Persze, ez nagyon leegyszerűsített okfejtés és sokat lehetne rajta vitatkozni, hogy mi, miért lett ilyen.

Sőt, nem is mernék mély vitába szállni e témában.

Az viszont tény: Azért nehéz idehaza ninden, mert a magyar ember...

  • bizalmatlan
  • szkeptikus
  • önbizalom hiányos (mégis kissé arrogáns)
  • csak saját magával foglalkozó
  • (ma már) nehezen összefogható egy ügyért
  • nehezen fogad el segítséget
  • nehezen követi a világot - nehezen alkalmazkodik
  • és ami fontos: "Mindig más a hibás".

Persze, mindennek vannak előnyei is.

Például, nagyon sok tudósunk van, akik ugyan magányos harcosok, ám - talán éppen ezért - zseniális feltalálók.

Piszok jól feltaláljuk magunkat számos helyzetben, szóval leleményesek vagyunk.

Büszkék vagyunk (bár nem tudom, ez jó vagy sem).

Hűségesek vagyunk ahhoz, akit egyszer kiválasztottunk (mert ugye nehezen alkalmazkodunk egy új céghez pl.)

De a lényeg:

Ezekkel lehet vitatkozni...lehet ellenük harcolni...de talán sokkal egyszerűbb, ha felhasználod a magyar emberek jellemzőit.

Ha tudod, hogy szkeptikus a magyar, akkor erre készülnöd kell...jobban, mint mások (pl. szenzációs bizonyítékokkal).

Ha tudod, hogy büszkék vagyunk, akkor mutasd meg nekünk, hogyan lehetünk még inkább azok.

És így tovább...

Azon gondolkodj, HOGYAN nyerd el a bizalmukat és a megértésüket.

Mert, ha egyszer melléd állnak, arra - talán - egy életen át építhetsz.

Gyűjts össze minden olyan embert a környezetedben

akik támogatják a célodat, és mondd el nekik, hogy

meg fogod növelni az energiádat.

Kérdezd meg, hogy veled tartanak-e.

Ha igen, és ők is akarják ezt, akkor ők azok az

emberek, akikkel érdemes tartanod a kapcsolatot.

A kétkedőktől pedig soha ne fogadj el tanácsot!


Szép új világ!!

Ha túl sokáig vársz a megfelelő alkalomra, azon kaphatod magadat, hogy az alkalom már régen odalett, és te túl későn próbálod menteni a menthetőt. Ne késlekedj, inkább ugorj előbb fejest, mint hogy utólag próbáld bizonygatni, hogy te már készen álltál.

0 Tovább

mondj nemet

szégyen SZÉGYEN

Kérj…kérj….kérj és kérj és a segítéség hamarosan megérkezik

egyszer és mindenkorra NEMET KELL MONDANOD arra, ami elszívja az erődet.
Ha továbbra is megengeded másoknak, hogy vérszívó vámpírként kihasználjanak téged, akkor veszíteni fogsz. Miért kellene veszítened, és miér kelne szégyenkezned e miatt, amikor ilyen csodás energiák és lehetőségek vesznek körbe ebben a pillanatban is

Miért kellene hagynod, hogy érzelmileg zsaroljanak mások és kierőszakolják a figyelmedet?

Miért kellene hagynod, hogy visszaéljenek a jóindulatoddal és lényegében kiraboljanak téged?

Igen szó szerint kirabolnak azok, akik folyton csak magukra gondolnak, de tőled szereznek energiát mindahhoz, amit csak el akarnak érni. Te pedig ott maradsz energia, lelkedés nélkül szomorúan, letörve és megbetegedve.

ELÉG VOLT EBBŐL…EGYSZER ÉS MINDENKORRA NEMET KELL MONDANOD!

Most egyszerűen meg kell tanulnod ÖNZŐ MÓDON MAGADRA GONDOLNI. Hány évet fecséreltél már el az életedből azzal, hogy folyton csak másokra gondoltál és végül ott maradtál üresen és eredmények nélkül.

ENNEK EGYSZER ÉS MINDENKORRA VÉGE.

Itt az ideje, hogy végre a sarkadra állj és elvedd, ami jár neked. Megérdemled, hogy végre körülötted forogjon a világ. Meg kell tanulnod keresztül vinni az akaratodat, akár tetszik ez másoknak, akár nem. ELJÖTT A TE IDŐD, HOGY VALÓRA VÁLTSD AZ ÁLMAID.

Hogy ez nem fog tetszeni másoknak. SZINTE BIZTOS VAGYOK BENNE, DE ŐSZINTÉN EZ KIT ÉRDEKEL, amikor annyi éven át feláldoztad magad.

Nehéz lesz nemet mondani? IGEN, NAGYON NEHÉZ LESZ, MERT FOLYTON ARRA FOGSZ GONDOLNI, HOGY NEM FOGNAK SZERETNI TÉGED. Talán még szégyen érzeted is lesz ..
NE LEGYEN!!!

Csakhogy ez egy félelem, amit azzal tudsz legyőzni, ha határozottan cselekszel.
Várnak a csillagok.

"Ha valaki igazán lelkesedik valamiért, mindent megtesz érte."

(Dorthe Nors)

(FOLYT KÖV ISMÉT :) )

0 Tovább

neked is ..

 

A múltat megváltoztatni nem lehet, de ez nem is szükséges.
Ami hat rád, az a korábbi események lenyomata, amely azonban most is jelen van az életedben.

Versenyben vagy.

Minden eddiginél nagyobb és kíméletlenebb versenyben.

Holnap már sokkal többet kell adnod hogy ugyanazt kapd amit tegnap.

Mert a holnap munkahelyén, a holnap párkapcsolatában és a holnap egészségügyében csak akkor kapod meg mi még tegnap jár Neked, ha jobb vagy a többieknél.

Mincs ezen semmi szégyelni való.

Szeretnél gazdag lenni...
nem szégyen az...
Igaz?


Tudod.

Sok pénz.

Vastag bankszámla.

Szép autó.

Szép ház.

Stb.

Stb.


Megvan?


Namost.

Van itt egy közös nevező.


Egyetlen szó.

Jöhet?


Az IDŐ.


Igen.

Ez a kulcs.


De van itt egy csapda:

Mi az idő?


Mi jut eszedbe?


Hát...

Órák mozgása.

Meg a Nap.

Meg a Föld.

Ilyesmi.

Igaz?


Nos.

Bátran mondhatom ezt...

A gazdagoknak is pontosan ezek az órák.

Ugyanez a Föld.

És ugyanez a Nap mozog!


Mi a különbség?


Íme:

AHOGY gondolnak az időre!


Jó mi?


Oké.

Rántsuk le a leplet.


Mi az IDŐ?


Na.

Nem fogod elhinni...

De bízz bennem!


Jöhet?

Oké.


A KAPCSOLAT.


Igen.

Így van....


Az idő KAPCSOLAT!


Gondoltad volna?

Máris megérted!


Reggel fekszel az ágyban.

Vicces videókat nézel a facebook-on.

Szenvedsz egy nehéz ügyféllel...

Stb.

Stb.


Mi ez?


Igen.

KAPCSOLAT.


Az ágyaddal.

A facebookkal.

A nehéz főnökkel/ kollegával/ügyféllel .


Igaz?


Na most.

Ássunk még mélyebbre!

Mi a kapcsolat?

Mi ez?


Hát...

Nézz csak egy forró vízzel teli edényt!


Beteszed a hideg kádba.

Mi lesz?


Igen.

Lehűti...

Igaz?


Kapcsolat.


Igen - igen.

Azt hiszem kezded kapizsgálni...


Mivel vagy kapcsolatban?

EZ a kérdés!


Két dolog van:

1. Ami pénzt HOZ

2. Ami pénz VISZ!


Látod?


7 nap.

168 óra.

672 negyedóra.


Igen.

Ezek alapvetően KAPCSOLÓDÁSI pontok.


Tudod.

Régi számítógépeken volt.

A monitor csatlakozó.

Ilyen sok tüskés...

Megvan?


Kapcsolódási pontok.


Namost.

168 óra egy héten.

672 negyedóra.


MIHEZ kapcsolódsz?


1. Ami pénzt HOZ

2. Vagy ami pénzt visz?


Durva?


Az ágyad.

A facebook.

A vicces videók.

A nehéz ügyfél.


Pénzt hoz?

Vagy pénzt visz?


Hehe.

Látom kezded érteni!


EZ a különbség!


Ez a vízválasztó!

És igen...

EZ a start pontod is a gazdagság felé!


7 nap.

168 óra.

672 negyedóra.


Csak gondold át.

Mikkel vagy kapcsolatban?


Nos.

Akármivel is...

Ez a BEVÉTELEDBEN átlagolódik ki!


Látod?


Íme a feladat:

Írj egy 10-es listát.

De inkább 20-ast.

Dolgozz csak rajta!


MI hoz pénzt?


Na gyerünk.

Most itt.

Ahogyan vagy...

MI hozhat pénzt?


10-es lista.

Inkább 20-as.


Igen.

Igen.

Igen!


Akkor EZEKKEL kell kapcsolatban lenned!


Látod?

Kapcsolat:

Vagy FELFELÉ húzza a Bevételed.

Vagy lefelé...


168 óra.

672 negyedóra.


Mivel színezed ki?

Mivel töltöd ki?


De alapvetően:

MIVEL vagy kapcsolatban?


Milyen tevékenységek?

Milyen ügyfelek?

Milyen dolgok?


Namost.

EZT kell kontrollálnod.


Hétről hétre.

Hétről hétre.

És hétről hétre!


Emlékezz:

KAPCSOLAT.


Tudod.

Elég sok meleg víz...

Felmelegíti a hideg vizet!


És igen.

Egyre több dolog lesz, ami pénzt HOZ.


És egyre több.

És egyre több.

És egyre több!


De.

Csak ekkor:

HA ilyen dolgokkal vagy kapcsolatban!


Ez fizika:

Ha olyan dolgokkal vagy kapcsolatban, ami pénzt visz...


Na?

Mi történik?


Igen!

Egyre több dolog lesz...

Ami pénzt visz!


És igen.

Ha egyre több olyan dologgal...

Ami pénzt hoz!


Akkor EBBŐL lesz a több!


Vagy melegedik a víz.

Vagy hűl.


Ez a különbség.

Ez a titok.

Így tudsz elindulni!


168 óra.

672 negyedóra.


Tedd tele olyan dolgokkal, ami pénzt hoz!


És egyre több lesz.

És egyre több! Egy olyan energia érkezik hozzád a következő héten, ami segít véget vetni egy régóta húzódó nehéz helyzetnek. Az egész olyan mint egy hatalmas kártyavár, amire évek óta újabb és újabb szintek épültek.
A kártyavár egyre ingatagabb és csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze az egész.

Talán eddig magadat hibáztattad a kialakult helyzetért, de te is tudod, hogy ez nem old meg semmit.  Régóta tudod már, hogy lépned kellene, de mégsem mertél határozottan dönteni, mert attól féltél, hogy csak még rosszabb lesz a helyzet. Sajnos azt kell mondanom, hogy nincs több időd.
Itt az ideje, hogy egy bölcs döntéssel kilépj a helyzetből, ami már így is az utolsó pillanatban történik.

Nincs mitől félned, nincs miért szégyenkezned, mert váratlan helyről kapsz segítséget.

Nem kell félned semmitől, mert a most érkező energiák tisztán és világosan megmutatják neked milyen csodás lehetőségeket tartogat neked a jövő. Ha döntesz, akkor úgy fogsz dönteni, hogy már azt is tudni fogod mi jön ezután. Régóta készülsz már erre a változásra és csak a megfelelő pillanatra vártál. Jelentem a megfelelő pillanat most jött el. Olyan segítő erők állnak most a hátad mögött, amik nem engedik, hogy bármi bajod essen.

Talán bizonytalannak érzed magad, de még mielőtt bármi baj történhetne azt fogod érezni, hogy  szárnyaik alá vesznek téged, hogy magukkal vigyenek abba az új valóságba, ahová már nagyon régóta vágyakozol.
Ne félj , Ne szégyellj semmit, mert egyáltalán nem leszel egyedül. Ne arról beszélj, amitől félsz, hanem azt mondd ki hangosan amihez segítségre van szükséged.

ugye nem szégyen?
folyt köv :) http://szebelet.reblog.hu/mond-nemet

0 Tovább

Az alomszék építés rejtelmei

nagydologsprint nagydolog

0% ivóvíz, 0% szennyvíz, 100%komposzt

Elgondoltunk-e már azon, milyen következményei vannak az angol WC használatának? Kiszámolta-e már valaki, mennyi ivóvizet használ fel az ürüléke eltüntetéséhez? Mennyi szennyvizet termelünk azért, hogy eme látszólag kellemetlen végtermékünket minél távolabbra száműzzük? Nos, évente, fejenként, hozzávetőleg 20 ezer liter ivóvízből ugyanennyi szennyvizet állítunk elő. A szennyvíz elvezetését, megtisztítását biztosító rendszer működtetéséről most ne is beszéljünk. Hogy meddig tudjuk ezt az energiafaló, környezetszennyező "nagyüzemet" fenntartani? Kimondhatjuk: nem sokáig.

Az alternatíva pofonegyszerű. Az ember is élőlény, ha erről olykor el is feledkezünk. Anyagcsere végterméke hasznos, a természet számára fontos tápanyagforrás.

Építsünk tehát alomszéket!

A SZIKE Egyesület évek óta zajló biogazda-képzése keretében sok minden más - például az öntözés nélküli gazdálkodás - mellett az alomszéképítés rejtelmeivel is megismerkedünk.

Jó alomszékelést!

Csokonai Vitéz Mihály - Óda az árnyékszékhez

Oly bálvány vagy te, melynek a királyok

Térdet, fejet görbitenek,

És akit ők, csak áldást nyujts reájuk

Haj'don farral süveglenek.

Oly hű barát is vagy, hogy a te széked

Előtt mindennap megjelen

A nagyszemérmü szűz apáca s néked

Magát mutatja meztelen.

Mint isteneknek trónusán a mennyben

Nagy gőggel ül a bölcs terád,

Büszkén tekint le és durrantja fenjen

A zúgó mennydörgést alád.

Te vagy példája a trónusnak sokban

Mert annyi milliók közül

Terajtad is, miként a trónusokba

Egyszerre egynél több nem ül.

Te vagy melynél több pompa s etiquette

Mint a trónus körül vagyon:

Mert melyik trónus az, melynek mellette

Udvarlanának oly nagyon?

De abban méltó tégedet becsülni

Minden szagos székek felett,

Hogy trónusokban sokszor terhes ülni

Te meg könnyitesz ehelyett.

Ajánlod kebled a test ösztönétől

Nyomott embernek szívesen,

S az emberség sulyos terhétől

Magad feloldod édesen.

Nagy lélek, kis lélek búcsudat járja

Ha lépszorulás bántja őt:

Te általad lehiggad lelke sárja,

Mely rá vastag ködburkot szőtt.

Mely sok csudádat szemléljük napjában!

Im hozzád sok szegény beteg

Mint nyavalygó moslemin Mekkába

Tolul, hogy őtet gyógyítsd meg.

Áldásnak széke vagy te! S áldozatját

Hiába nem tálalja ki

A páciens, mert régi állapotját

Tetőled érte megnyeri.

0 Tovább

élelmiszerpazarlás egy pici munkával 0 ra csökkentthető

 

ennyi... a kuka helyett a megmaradt étel a rászorulóknál végzi

multik és kis büfék követendő példa

Rengeteg ételt dobunk ki, pedig rengeteg az éhező. Mi lenne, ha az ételt inkább azoknak adnánk, akik éhesek? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint Magyarországon évente legalább 1,3 millió tonna élelmiszer megy kukába, miközben honfitársaink éheznek, sajnos a négymillió nyomorult közül egymillió napi rendszerességgel éhezik.

Éttermek, gyorséttermek jócskán kiveszik a részüket ebből a nagy számból, de nézzünk magunkba, sajnos a háztartások is termelnek, több tonna élelmiszert dobunk ki csak azért, mert mondjuk nincs időnk megenni a sok túlóra miatt – a főtt étel a hűtőben rohad meg, gyakorlatilag van, hogy a szemetesnek főzünk.

A közeli lejárati dátum miatt az élelmiszerláncok a polcokról először csökkentett árú termékként próbálják eladni a hivatalosan még fogyasztható árukat, de a lejárati dátum másnapján – ha jó, ha nem – ki kell dobniuk.

A törvény az törvény, viszont az értelmetlen élelmiszer-pazarlásra Franciaország adott elsőként választ, ugyanis Franciaország nagy élelmiszerüzleteinek mostantól

tilos kidobni vagy megsemmisíteni az emberi fogyasztásra alkalmas, megmaradt élelmiszert,

kötelesek azt segélyszervezeteknek vagy állateledel-gyártó cégeknek adományozni, különben akár 75 ezer eurós büntetést kell fizetniük.

A követendő példa Magyarország számára is az lenne, ha a megtermelt, de a fogyasztó tömeg számára “felesleges” élelmiszer találkozna az éhezőkkel.

Ismert tény azok számára, akik már dolgoztak valaha amerikai gyorsétteremláncnál, hogy a sajtburger, sült krumpli, stb. egy bizonyos idő után (húsz perc kb.) a kukába kerül, azt még az étterem dolgozói se ehetik meg.

Így kerül az ehető élelmiszer a kukába, az az élelmiszer, amiért tíz perce még súlyos pénzeket kértek volna el, de mivel nem fizetett érte senki és nem termelt hasznot a cégnek, mehet a sunyiba. Pedig ugyanannyiba kerülne, vagyis inkább ugyanannyiba nem kerülne odaadni önkénteseknek, akik eljuttatják a rászorulóknak.

Multik figyelem! Szegeden a Subway beleállt. A műszak végén megmaradt alapanyagokból (szendvics alapanyagok, ugyanis a Subway jellemzően ezeket árulja) a dolgozókkal összeraknak szendvicseket, majd a Szeged Bike Maffia kerékpáros önkéntesei a cseppet sem kellemes mínusz 10 fokokban eltekernek a rászorulókhoz, és átadják nekik.

Az ételt megtermelték, a maradékot nem kidobták, hanem önkéntes segítőknek adták át, ők 0 (zéró) károsanyag-kibocsátással elbicikliztek oda, ahol szükség volt az élelmiszerre, mindenki boldog, a környezet is, és helyreállt a világ rendje, igaz, hogy csak egy picit.

Szóval kedves multik: a marketingköltségek társadalmi-felelősségvállalásra elkölthető milliói szart se érnek, ha a raktáron több tonna pulóver, szendvics, kávé, tea, stb. rohad el.

Még több ilyet! Éljen, és sok sikert a Szeged Bike Maffiának, és a szegedi Subway-nek!

 

0 Tovább

Használd a Pareto-hatékonyságot az álláskeresésben is

Hallottál már az üzleti élet egyik legfontosabb szabályáról, a Pareto-elvről? Akár igen, akár nem, ezt a cikket érdemes elolvasnod, mert a Pareto-hatékonyság segítségével az álláskeresésben és a munkádban is sokkal sikeresebb lehetsz.

A Pareto-elv, vagy más néven a 80-20-as szabály, lényegében azt mondja ki, hogy az eredmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza...

De miért fontos ez?

A szabályszerűség első megfigyelője, egy olasz közgazdász, Vilfredo Pareto volt, aki 1896-ban számításokkal támasztotta alá, hogy Olaszországban a földterületek 80%-át a népesség 20%-a birtokolja. Azóta számos kutatás bizonyította, hogy a Pareto-elv az élet szinte minden területén érvényesül.

Íme néhány példa:

  • az adóbefizetések 80%-a az adófizetők 20%-ától származik;
  • a vállalatoknál az üzleti eredmény 80%-át az ügyfelek 20%-a adja;
  • egy országban az egészségügyi szolgáltatások és kiadások 80%-át a lakosság 20%-a veszi igénybe;
  • az emberek a munkaidejük 20%-ában végeznek olyan feladatokat, amelyek az eredményeik 80%-át adják.

És hogy jön ez az álláskereséshez? Miért beszélek a Pareto-elvről?

Kérdés: mivel töltik ma az álláskeresők az álláskeresésre fordított idejük 80%-át? Az én megfigyelésem szerint azzal, hogy állásportálok ajánlatait böngészik, és álláshirdetésekre pályáznak.

A statisztikák szerint viszont a munkáltatók csak az új munkatársak 20%-át veszik fel álláshirdetéseken és munkaerő-közvetítő cégeken keresztül.

Tehát az álláskeresők olyan álláskeresési technikákra illetve csatornákra fordítják az idejük és energiájuk 80%-át, amiken keresztül a munkáltatók csak az üresedéseik 20%-át töltik be.

Ez egy olyan fontos megállapítás, hogy olvasd is el még egyszer!

Abban megegyezhetünk, hogy ez nem egy jó arány.

Úgy tűnik tehát, hogy a Pareto-elv az álláskeresésben is érvényesül, csak hát a legtöbb álláskereső éppen a 'rossz oldalán' van. Hiszen az idejük 80%-át olyan tevékenységre fordítják, ami csak a sikeres elhelyezkedések 20%-át eredményezi…

Mi lenne, ha megfordítanánk ezt az arányt?

Mi lenne, ha az álláskeresés során az időd nagyobb részében olyan álláskeresési stratégiákat alkalmaznál, amelyekkel a cégek az állásaik 80%-át töltik be?

Tehát mi lenne, ha nemcsak álláshirdetésekre pályáznál, hanem az összes olyan álláskeresési technikát is bevetnéd, amivel a munkáltatók az új állásaikat betöltik?

A hatás általában óriási!

Ez a stratégia nagyban hozzájárul ahhoz, hogysokan ugyanis 2-3 hónap alatt úgy tudnak elhelyezkedni, hogy közben több állásajánlatot is elnyernek. Ráadásul olyan munkát találnak és nyernek el, amit szeretnek csinálni, és rendesen meg is fizetik őket.

Milyen egyéb álláskeresési technikákat kellene alkalmaznod?

A statisztikai hivatal adatai szerint Magyarországon a gazdasági társaságoknál (Zrt., Nyrt., Kft., Bt. stb) dolgozó munkavalók:

  • 27%-a nagyvállalatoknál dolgozik;
  • 73%-a pedig kis és középvállalatoknál, azaz KKV-knál dolgozik.

Mégis az álláskeresők túlnyomó többsége elsősorban nagyvállalatokhoz pályázik (már csak azért is, mert a fizetett álláshirdetések többségét is ők adják fel). Így azonban máris jelentősen lecsökkentik az elhelyezkedési esélyeiket, hiszen figyelmen kívül hagyják a potenciális munkáltatók és állások közel 80%-át.

(A besorolás szerint egyébként egy 10 milliárd forintos árbevétellel rendelkező 230 fős cég is KKV-nak minősül...)

Ha állást keresel vagy pályát szeretnél módosítani, akkor az összes olyan potenciális munkáltatóra "lőnöd" kellene, nem csak az ismert nagyvállalatokra. Erről írtam tegnap

0 Tovább

a legutáltabb állásinterjú kérdések…

Sok állásinterjún vettem részt és senki nem mondta meg, hogyan kellene jól válaszolnod a három legnehezebb interjú kérdésekre.
Tapasztalatom szerint álláskeresőként  az alábbi kérdéseket utáljuk a legjobban:

  • Kérem meséljen magáról!
  • Miért önt kellene felvennünk erre az állásra?
  • Miért jelentkezett a cégünkhöz?
  • Sorolja fel 3 pozitív és 3 negatív tulajdonságát!
  • Miért jött el / miért szeretne eljönni az előző munkahelyéről?

Miért is utálják olyan sokan ezeket a kérdéseket?

Nyilván azért, mert a legtöbb jelentkező nem igazán tudja, hogy mi lenne a jó válasz ezekre a kérdésekre. Pedig a válasz nagyon egyszerű… El kellene adnod magad.

Van ugyanis három fontos dolog, aminek a hangsúlyozásával el tudod adni magad az állásinterjún. A fent felsorolt kérdések pedig jó lehetőséget adnak arra, hogy erről a három dologról beszélj.

Te mit válaszolnál? :) örömmel várom a válaszokat.

 

0 Tovább

Ismerősök útján könnyebb munkát találni?

A personal branding vagyis, ahogy magyarul hívjuk személyes márka vagy énmárka, egyre fontosabb fogalommá válik napjainkban. Ennek egyik oka a közösségi média megjelenése és egyre nagyobb térhódítása, valamint az a jelenség, hogy az idősebb generációval ellentétben a fiatalok nem egy munkahelyen szeretnének megöregedni.

Komoly szerepe van az elhelyezkedésben az informális úton szerzett információnak. A rejtett információk felkutatásának egyik leghatásosabb módja a személyes kapcsolatok mobilizálása

Minden ismerős potenciálisan információhordozó. Kölcsönösen és gyorsan tájékoztathatják egymást (adok-kapok alapon), hiszen bármikor hozzájuthat valamelyikük olyan hírhez, amely számára nem jelent segítséget, de társa ugyanezt felhasználhatja.

Általában igaz az, hogy álláskeresőként nem érdemes szűkítened a potenciális álláslehetőségek körét, sem az ismerősök, sem a munkáltatók tekintetében, mert az információs lánc akkor működik eredményesen, ha minél több aktív résztvevője van.

Tehát állásinformációnak kell tekintened minden olyan hírt, amely segítséget adhat egy állás megtalálásához. Például: Egy ismerősöd elmeséli, hogy munkatársának férje “multi-áruház” alkalmazottja, menedzser, akit a közeljövőben másik városba helyeznek át.

Információ: a férjjel együtt költözik a család, így a munkatárs állása rövidesen megüresedik, mely potenciális lehetőség számodra. Esetleg egy ajánlóra is szert tehetsz.

Az ismerősök közé tartoznak a rokonok, barátok, volt munkatársak, volt iskolatársak, osztály-, csoporttársak, tanfolyami társak, tanárok, szomszédok, sporttársak, hobbi társak, de még az olyan alkalmi ismerősök is, mint a fodrász, postás, útitárs a vonaton, stb.

A kapcsolatfelvételnél, a kapcsolat ápolásánál mindig fontos kiemelned, miért keresed meg őt. Mi az, amit feltétlenül tudnia kell rólad, mint álláskeresőről, milyen segítséget vársz tőle (csak információt és nem azt, hogy elhelyezzen téged!), illetve azt, hogyan történik a kapcsolattartás. Fontos az előzékenység, udvariasság, következetesség, aktivitás, valamint az az aranyszabály, miszerint a kapcsolatot mindig az tartja, akinek érdeke fűződik hozzá.

0 Tovább

Változások a munka és magánéletben az elmúlt 60 évben

 


Az 1950 -es évek hatalmas változást hoztak az évszázadok óta meglévő, családi-és kapcsolati modellbe.
A kicsit több mint fél évszázad alatt az egész életmódunk többet változott , mint előtte ezer év alatt.
Táplálkozási, öltözködési szokásaink mások, de másképp is dolgozunk, több szabadidőnk lett, ismerkedési, barátkozási és társkeresési szokásaink is nagyot változtak, melyekre új iparágak és addig nem létező munkakörök létesültek, mások megszűntek és még mennyi fog a következő években? 

Mindezek nagy hatással lettek családunkra, kapcsolatainkra.

Megszűntek a több generációs családok, ahol addig a legidősebb férfi volt az Úr.
Ritka kivétel hogy a nagyszülőkkel élnek a felnőttek és nőnek fel az unokák az is inkább gazdasági kényszer.
Legszembetűnőbb változás a nőknél a munkavállalás, következménye az óvodák és napközis iskolák, a bébi-szitterek és a bejáró nők (hisz ha anya dolgozik kevés ideje s ereje marad a házi munkára ).
S erre épültek azok az ipar ágak ( az online bevásárlás, a  takarító szolgálatok, az étel házhoz szállítás stb) , melyek a felmerülő igényeket elégíti ki.
Na és az egyenjogúság keretében a férfiak is kiveszik a részüket a házi munkából.

És újdonságként robbant be a válás ennek következményei és ezt kiszolgáló iparágak, társkeresők, szingli szállások, valamint azt ezt megelőző folyamatok ( a válások egyötöde a facebookon eltöltött idő és az ott írtak miatt következik be).

A generációk különélése is fokozta a digitális forradalmat, hisz ma már senki se csodálkozik ha a nagyi az unokájával a facebookon beszélget :) .
A mobil s az internet cégek és munka helyek sokaságát hozta el s győzzük le általa földrajzi távokat.
Ugyanakkor veszélyes folyamatokat is elindíthat, mert ha össze is jönnek egy helyen az emberek, bele merülnek a kütyüikbe, s társas magányban ücsörögnek.Sokan városokban élnek a falvak s a kertes házak ki halnak így nincs is igényük  családi kapcsolatokra legfeljebb telefonálnak..
Így sokuknak nincs is valós otthona csak egy alvó hely a szórakozás s a munka között.

Ők már nem is igényelik, de lehetőségük sincs a családra, ezért van nagy kereslet az egyszemélyes lakásokra s az ő igényeiket is kielégítik a nőknél felsoroltak mellett a szórakozó helyek.

Japán a legkirívóbb ebben:
- magányosok országa és nem szólnak egymáshoz az utcán buszon s kerülik szem kontaktust is,
-mindent automatából vesznek,
-pici a lakásuk ahol házi állat se fér el ezért olyan bárokba járnak ahol lehet cicát simogatni,
-időseikről betegeikről robotok gondoskodnak.

Szép új világ!!

Ha túl sokáig vársz a megfelelő alkalomra, azon kaphatod magadat, hogy az alkalom már régen odalett, és te túl későn próbálod menteni a menthetőt. Ne késlekedj, inkább ugorj előbb fejest, mint hogy utólag próbáld bizonygatni, hogy te már készen álltál.

Egy bölcs mondás úgy tartja, a mennyország kapuján csak párosával lehet belépni, meg is tapasztalhatod ennek a mondásnak a bölcsességét. Megtapasztalhatod, hogy ha többen vagytok, minden sokkal könnyebb. Elég, ha ketten ugyanazzal foglalkoztok, de ha még többen gyűltök össze egy ügy érdekében, akkor még sikeresebbek lesztek.

Mindig is Hittem abban, hogy lehet másként élni, hogy lehet örömmel végzett munkát is választani, hogy lehetséges e Földön boldogan élni. Ma már tudom, mert élem. S hiszek abban, hogy ez mindenkinek sikerülhet.

0 Tovább

figyelemfelkeltő önéletrajz


Ma bemutatok neked egy módszert, amivel figyelemfelkeltőbbé teheted az önéletrajzodat.

Egy olyan apró trükkbe avatlak be, amire kevesen gondolnak, egyetlen önéletrajz sablon se tudja.


Az önéletrajzod három részből áll.

A felső egyharmadból, a közepéből és a aljából.

Amiről most beszélek, az a középső részre vonatkozik, vagyis arra, ahol a munkatapasztalatodat, korábbi munkahelyeidet mutatod be.

Itt minden egyes korábbi munkahelyet úgy vezetsz fel, hogy egy sorba három dolgot írsz le.

  • Cégnév: A korábbi munkahelyed neve
  • Munkakör: A betöltött munkaköröd megnevezése
  • Dátum: Mettől meddig dolgoztál ott

Ezzel a három adattal vezeted fel a feladatok és felelősségek részletes leírását.

Most erre az egy sorra koncentrálj, amiben ez a három adat van benne.

A módszer, amit javasolok neked, ennek a három adatnak az elrendezésére vonatkozik.

Arra, hogy milyen sorrendben sorold fel ezeket, a figyelemfelkeltés maximalizálása érdekében.

Tehát azt az információt vedd előre, ami jobban elad téged!

Egy történeten keresztül könnyebben érthető lesz:

Egy pályakezdő marketinges a családi vállalkozásukban dolgozott.
A borászati vállalkozásuk Facebook oldalát kezelte, prospektusokat készített stb.

Az önéletrajzában ezt a részt úgy vezette fel, hogy a sor elejére nagy és félkövér betűkkel odaírta a családi vállalkozásuk nevét, majd sokkal kisebb, a szövegbe beleolvadó módon, odabiggyesztette, hogy "marketing gyakornok".

A sor elején voltak még dátumok is, ami tovább rontotta az összképet.

A lényeg: minden, ami ki van emelve, az érdektelen , a lényeg viszont nem hangsúlyos.

Mindig azt kell előrevenni és kiemelni, ami jobban felkelti a figyelmet, a három adat sorrendjét így változtassuk meg:
 

A munkakört vegyük előre, azt emeljük ki
nagyobb betűkkel és félkövér betűtípussal.


Ez után pedig következhet a cégnév, kisebb betűkkel, kevésbé harsányan, mint korábban.

Végül pedig, a sor legvégére jöhetnek a dátumok.

Az ok egyértelmű .

A pozíciója jobban eladja, mint a cégnév, ahol dolgozott.

A családi vállalkozásuk neve nem egy nagy, közismert név, ami alapján mondjuk egy HR-es vagy cégvezető elismerően csettint, hogy „ez aztán valami”!

Ha mondjuk Orsi a Vodafone-nál vagy az Adidas-nál, vagy más, hasonlóan nagynevű cégnél dolgozott volna, akkor ez az információ jöhetett volna a sor elejére.
Mert tényleg vannak nagy nevek, amik a legtöbb emberből elismerést váltanak ki, hogy ha ott dolgoztál.

De egy kis családi vállalkozás, amit nagyon kevesen ismernek, nem ilyen.

Tehát a munkakörét vettük előre, azt emeltük ki, és ettől sokkal egyértelműbb volt az üzenet.

Már első ránézésre kiderült az önéletrajzból, hogy marketinges!

Ezt követte a cégnév sokkal kisebb betűkkel, majd utolsó simításként a munkaviszony kezdő és záró dátuma.

Ez került utoljára, hiszen a dátumok senkit nem adnak el!

Orsinak volt még három rövidebb időszak a tapasztalatában, ott ugyanezt a sorrendiséget kövessük:

 

  • először a pozíció,
  • utána a cégnév,
  • végül a dátum.

Az önéletrajz így sokkal erősebb lett, hamarabb és egyértelműbben kiderül belőle a lényeg!

0 Tovább

reggelagyerekekkel

6óra.csörögazóra.még5perc.6:30.anyaholazoknim.ottvanapolcon.
anyaholagatyám?rajtad.mennyéarébb.haladjámá'.
7óra.anyaholatáskám?anyaholacipőm?nyaholazöcsi?
7.30.siessmár.elkésel.puszi.bérlet? tornazsák!manemlesztesi.deszerdavan.akko'lesz.
8óracsendvan.nagyakupi
8óra10.rendvan.beteszekegymosást.bótbaiskellmenni.kenyériskell.
holakulcs.csengetnek.postásaz.hozottcsekkett.jajdejóvillanyszámla.
9óra.menjünkakonyhára.mosogatás.jajdejó.mégsenkinincsbent.
10óra.nyitakonyha.sziasztok.ittalábas.
11óra.csörögatelefon:osztályfőnökblabla..niki.nincs.leckekész.csütörtökvan.
aztakko?
12óra.posta.csekkbefizetés.sorbaállás.nemmehetszelőre.navégre.
13.30.nikitornacucfc.puszi.sietek.bence.hazaért.ottazebédahütőbe.
akko'nemeszel.krisztiánmárajátszótéren.
15 óra.kézilabdameccs.Noémi.jajdeügyes.bedobta.vakabíró.
szünetigyál.nemérdekel.igyál.
17 óra futásabuszra.megintkésünk.akenyér.mennyünkanagybótba.
nincscsoki.hagyámá.nagyasor.mégnagyobbasor.
17 40 telefon.drágám.ittvagyokanagybótba.nemtudom.megálltasor.
biztospipilnimentapénztáros.majd.nem.befizettemaavillanyt
19óra.végreitthon.holaBence.holaniki.holanoémi?holabusz?
játszótér.mégnemenjünkfeljóidővan.
20 40 hagyámá.nemérekrá.ezerévenemnéztemtvt.anyajolamatekfüzetem?
nyakriszharapdál.csendlegyenmár.hrapdvissza.Kriszmennyéonnan.
22 óa .nemmostam?de.nem.hagyámáottazoknid.szeretlek.hagyámá.alszok.
 

0 Tovább

Ezt tedd minden reggel hogy bodog legyél

 A boldogság tanulható!
sikeresebb akarsz lenni? Gazdagságra vágysz?

Akkor itt van egy fontos dolog...

Fizess...de "neki"

Talán nem tőlem hallod először, hogy elsőként mindig saját magadat fizesd ki. Ez egy nagyon régi pénzügyi szabály. Robert Kiyosaki, George S. Calson (ő írta a Babilon leggazdagabb ember című könyvet), és a pénzügyi világ egyöntetűen azt javasolja, hogy magadat fizesd ki először.

Ha szeretnél gazdag lenni, és tényleg igazán akarod, akkor ez a szabály a legelső, amit meg kell tanulnod.

Ez nem azt jelenti, hogy hanyagolj el minden más pénzügyi feladatot, és hogy ne fizesd ki az adósságaidat, ne fizess adót és így tovább. Ezeket is meg kell oldanod.

De az első dolgod, bármilyen bevételről legyen szó, hogy magadat fizesd ki elsőként.

Mit jelent ez az "egyéb" sikered szempontjából?

Azt, hogy először saját magadra fordíts az idődből. Azaz, saját magaddal foglalkozz minden nap elsőként.

Bármit is teszel, bárhol is vagy, bármi is a helyzet, a nap első órája a tiéd legyen.

Ezt ne add oda a főnöködnek (ha van). Ne add oda a vevőknek. Ne add oda semmilyen nyűgös problémának vagy más dolognak, amiről úgy véled, nem várhat.

Ez az idő a tiéd. Minden egyes napon. Ezt saját magadnak "fizesd ki" elsőként.

Ha elfogadod ezt a gondolkodásmódot, akkor minden nap, az első órában tanulj valami fontosat. 

És később, ha már megtanultad megvalósítani ezt minden egyes nap, sokkal gyorsabban fogsz haladni, mint bármikor máskor az életben.

A legtöbb ember a reggeli órákban a leginkább kreatív és energikus. Miért ne fordítanák a legjobb időszakot saját magukra?

Az igazság az, hogy a repülőgépeken pontosan tudják azt, hogy az első te saját magad vagy. Ez nem önzés. 

Komolyan. A legtöbbet úgy teheted másokért, ha saját magadat előtérbe helyezed.

Megmagyarázom.

Ha utaztál már repülőn, akkor tudod, hogy az elején mindig egy rövid „kiselőadás” következik. A stewardess kiáll, és több biztonsági szabályról is beszél. 

Elmondja azt is, hogy ha véletlenül valamilyen baleset történik, és az oxigén maszkok lenyílnak, mindig a sajátodét rakd fel elsőként, mielőtt elkezdenél másoknak segíteni. Lehet szó a gyermekedről, a párodról, bárkiről. Nem számít.

A saját maszkodat kell feltenned elsőként. Mert ha nem így teszel, meghalhatsz. És akkor képtelen leszel bárkinek is segíteni, nem igaz?

Nos, ez így van az élet számos területén is...a sikerben is.

Ha a vevőkkel, a céges ügyekkel foglalkozol elsőként, akkor "megfullad" a saját kreativitásod, így másoknak sem tudsz igazán jól segíteni.

Az első órát minden nap fordítsd arra, hogy fejleszted saját magadat. Ne „ügyintézz”. Ne gondokat oldj meg. Fejlődj.

Megpróbálsz egy új életstílust kialakítani? Megpróbálsz szabaddá válni? Le akarsz fogyni? Több vevőt akarsz? Külföldön szeretnél élni?

Bármi is legyen a célod, fejleszd magad azokon a területeken...nem számít miről van szó.

Nézd, ha például több vevőt akarsz, és reggel azonnal indulsz vevőt szerezni, de nem készíted fel az elmédet, hogy egyre jobb eladó legyél, akkor hogyan várod el saját magadtól, hogy egyre jobb és jobb teljesítményt érj el?

Ha le szeretnél fogyni, de nem fejleszted magad, hogyan tudnád tökéletesíteni a folyamatot, akkor hogyan várod el saját magadtól, hogy sikerüljön?

Ha szebb udvart akarsz, de nem szánod rá magad, hogy megtanuld, hogyan csináld, akkor hogyan lesz szép az az udvar?

Érted a lényeget?

Nem lehetsz mindenki más főnöke, ha a saját magadé sem vagy.

Miért ne adnád hát magadnak az első órát? Miért ne adnád az első órát annak, amin dolgozol?

El fogod végezni minden más munkádat is...attól függően, hogy egy ügyfélnek dolgozol-e, vagy bármi más feladatod van.

De ha minden erődet és a legjobb óráidat másoknak adod, akkor mire a saját feladatodhoz érsz, már fáradt és elnyűtt leszel. Nem leszel olyan kreatív, erős és aktív, mint kellene. 

És akkor csak arra leszel képes, hogy megalkosd a saját birodalmad egy „béna változatát”.

Ismétlem, ez nem azt jelenti, hogy ne foglalkozz a Főnököddel vagy a cégeddel. Nem azt jelenti, hogy nem kell jól bánnod másokkal. 

Kell.

De személyes tapasztalatból mondom, hogy ha először saját magadra fordítasz időt, akkor másoknak is sokkal lelkesebben fogsz segíteni, mert tudod, hogy a saját utad jól halad.

Ez nagyon jó érzés. Bízz bennem. Csak próbáld ki egyszer, ha még nem csináltál ilyet. Az első óra legyen a tiéd, és haladj az önfejlesztéssel, vagy szerezz vevőket. Valósíts meg dolgokat, amik előbbre visznek. 

Ez hatalmas különbséget jelent, ezt megígérem.

Akkor minden nap az első órában tanulj valamit a .

Hidd el, ez az egyik legfelemelőbb titok, ami hatalmas változást hoz majd. Hiszen így valóban fejlődni fogsz, és bizony, ezen múlik szinte minden sikered az életben.

 

0 Tovább

családi reggel

Az életnek van egy olyan szakasza, amikor a dolgok összesűrűsödnek. Valahogy így fest a dolog:

A második gyerek épp megérkezett. Az első épp, hogy szobatiszta. A nap akkor kezdődik, amikor 4:15-kor az egyik felsír, és rögtön utána a másik is bömbölni kezd:-)
Anya otthon van a gyerekekkel, vagy Anya dolgozik a gyerek mellett.
Vagy a bébicsősz viszi el a pénzt, vagy az, hogy csak egy kereső marad a családban. Előbb-utóbb pedig mindenkinek kiürül az érzelmi üzemanyagtartálya, és örül, hogy egyben tudja tartani a dolgokat…

Intimitás? Ó persze, két síró gyerek és két kialvatlan felnőtt egy ágyban.
Apa reggel 7-re bemenekül a munkahelyre, menet közben igyekszik nem leinni magát az epres joghurttal. Zsebében 3300 forint lapul, hogy fedezze az ebédet. Egész hétre. Néha visszagondol, hogy milyen szépnek tűnt 3-4 éve a világ és csak csodálkozik: mintha egy másik életbe került volna.

A főnökei igéretes munkaerőnek tartják, de sajnos túl gyakran esik abba a hibába, hogy túlvállalja magát. Ha kitör otthon a harmadik világháború, mert elfelejtett elmosogatni, akkor néha még késik is. De nem adja fel. Nem adhatja fel. Tudja, hogy az élet számára többet tartogat, mint amit éppen a környezetében lévő “jóakarói” szánnak neki. Nem téveszti el maga elől a célt: felelősséget vállalt és szembenéz önmagával esténként. Tudja, hogy a fejlődéshez, a kívánt magasabb szintű életminőséghez tanulnia kell.

Tudja, hogy módszereket, eszközöket, mintákat kell keresnie: egy olyan példaképet, aki már járt itt, és felhúzza őt oda, ahol a problémáira megoldást talál. Legtöbbünknek ismerős ez a helyzet. Sokaknak talán rossz emlék, mert nem sikerült egyben tartani a dolgokat. Sokak talán épp most vannak egy olyan holtponton, amikor egy jó szó, egy jó módszer csodákat tehet, ha még ott lakozik egymás iránt a szeretet. Sokan boldogan tekintenek vissza és megerősítést szeretnének, hogy még boldogabban éljenek…

..
 Az élet egyszeri, gyönyörű és megismételhetetlen.
Megint a hangok.
Általában minden reggel erre ébredek.
Álmom homályos képéből egy hang szólít.
Kelj fel.Nem törődik testem fizikai fáradságával mely pihenésre hivatott.
Felkelt és mint a moziban képeket vetít elém,
megmutatja múltam?
Jelenem?
Talán jövőm?
Nem tudom de azt érzem információ értékkel bír.
Csendes, de átható érzésekkel mondja közölni valóját.
Ébredj, nyisd ki a szemed.
A szemed mellyel olyan helyekre is ellátsz, belátsz ahol testi szemek semmit sem érnek.
Érzem fizikai testem minden porcikája zsibbad, bizsereg.
Nem engedném el ezt az érzést.
Majd csendesen elvonul és kissé felemelve hagy, had érezzem minden pillanatát.
Minden másodpercét az életemnek ami most itt erővel érezhető.
Nem kell keresnem, kutatnom, egész valójában itt van velem, bennem.
Míg próbálom eszemmel megérteni egy sugallat jelez, beköszönt, üdvözöl.
Én vagyok a Te lelked.Itt vagyok veled, figyelek, vezetlek
.Aztán mint ki elvégezte feladatát lecsendesedve leül és megpihen testemben éberen, figyelőn mint egy szülő ki figyeli kicsinyét.
Köszönöm, hogy ma is " lelkesen" élhetem az életem.

 A boldogság tanulható.

 

0 Tovább

ezért jó véradónak lenni

Egész évben szükség van a rendszeres véradókra, hiszen ez egy olyan élő anyag, melyet a szervezetünk állít elő és semmivel sem pótolható. A legtöbb rendezvényen találkozhatsz véradóhelyekkel, ha nálad van a személyid, lakcímkártyád, TAJ kártyád, elmúltál 18. ugorj be hozzájuk!


Természetesen nem csak ezek a feltételei , hogy vért adhass :

  • betöltött 18. életév,
  • minimum 50 kg testsúly,
  • személyi/jogsi/útlevél, TAJ- és lakcím kártya,
  • minimum 56 nap eltelt az utolsó véradás óta,
  • a férfiak évente négyszer, a nők háromszor adhatnak vért,
  • a véradás előtt sok folyadékot kell fogyasztani és enni kell,
  • a gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos dönt arról, hogy adhatsz-e vért így,
  • a Munka Törvénykönyve szerint 4 órás távolmaradás illeti meg a véradókat, melyhez a Vöröskereszt igazolást is kiállít,
     
  • így rendszeres időközönként szűrést is kapsz (fertőző betegségek vérlemezkeszám..)
    végül 3 ember életét mentheted meg
    , mert mindenki csak a számára szükséges alkotóelemet kapja.
     


450 ml vért vesznek le, mely egy egészséges szervezetnek nem megterhelő, mivel tartaléknak számít. A beavatkozás annyiból áll, hogy beszúrnak egy tűt a vénába, és már folyhat is a a nedű.
Szerintem úgy kevésbé fáj és kevésbé érzed magad rosszul, ha nem nézel oda.
Nézegesd a környezetet, az ablakon át a tájat, vagy bármit.
Előfordulhat, hogy a kezedbe nyomnak egy gumilabdát, amit nyomogatni kell, hogy megfelelően folyjon a vér.
Ha vége és lejött a kellő mennyiség, egy-két különböző színű kémcsőbe levesznek mintákat, mely alapján vizsgálatokat végeznek.
Végül kiveszik a tűt, és 3-4 órára bekötil a karod (ne terheld.)
Ez fontos, mert egyébként véraláfutásos lehet, vagy egyszercsak folytatódhat a vérzés.
Majd a helyszíntől függőn kapsz donor-dotációt. ( fürdőjegyek, üdítő stb ).
Ébredj fel és keress egy megfelelő időpontot:
http://veradas.hu

 

0 Tovább

Az ébredés fájdalmas, hisz a sors....

A jelenlegi körülményeid nem határozzák meg, hogy hová fogsz eljutni,
csak azt, hogy honnan indulsz.
  Ha visszatekintesz a mögötted álló múltra sok megpróbáltatást és nehézséget látsz magad mögött és gyakran úgy érzed a sorsod azért szánt neked ilyen nehéz életet és ennyi megpróbáltatást, mert bűnhődnöd kell egy régen elkövetett bűnöd miatt, amit talán nem is ebben az életedben követtél el?

Annyira hozzászoktál ahhoz, hogy a sorsodra, mint a gonosz ellenségedre tekints, hogy közben meg is feledkezel arról, hogy mennyi ajándékot kaptál tőle csak azáltal, hogy képes voltál úrrá lenni az életed megannyi megpróbáltatásán.

A sorsod azért küld neked boldogtalan és szenvedéssel teli kapcsolatokat, hogy megtanítson felismerni és értékelni a boldog és szeretetteli kapcsolatokat. Egy boldogtalan kapcsolat arra sarkall, hogy megtanuld szeretni önmagad és ne köss kompromisszumot egy olyan emberrel, aki nem becsüli meg a benned élő csodát.

Azért kapsz a sorsodtól olyan munkát, amit utálsz csinálni, hogy felébressze benned az erőt, ami arra sarkall, hogy a szenvedélyedet követve megtalálhasd azt a hivatást, amit egy életen át tudsz követni.

Azért születtél, hogy betöltsd a küldetésedet, de addig nem tudnád felismerni mi az, amíg nem találkoztál azzal, ami biztosan nem az.

Azért kapsz a sorsodtól balesetet és betegséget, hogy megállj egy pillanatra és észrevedd, ha rossz irányba indultál el. Amikor megállásra és pihenésre késztet az életed olyan felismeréseket szerezhetsz, amik nélkül vakvágányra futna az életed. Ébredj fel.
Az Ébredés ekkor sokszor fájdalmas.
A sorsod azért akadályoz minden erővel, hogy haladni tudj, mert az irány, amit minden erőddel követni akarsz nem a te utad. Abban a pillanatban, hogy ezt belátod és nem feszülsz bele teljes erővel az akadályba azt is látni fogod, hogy milyen közel van és milyen nyilvánvaló a megoldás…

A sorsod szeret téged és nem az ellenséged, hanem a legjobb barátod, aki segíteni  próbál Neked.

Ha egy pillanatra megállsz és megfordítod a nézőpontodat meg fogod látni, hogy minden ami történik veled igazából a te érdekeidet szolgálja.
Az Univerzum a sors energiáin keresztül mutat számodra utat és ezek az energiák folyton mozgásban és változásban vannak. Abban a pillanatban, hogy megismered és megfogadod az energiák útmutatásait soha többé nem fogod úgy érezni, hogy a sorsod akadályokat gördítene eléd, éppen ellenkezőleg meglátod majd minden “akadályban”, a segítő, támogató, útmutató és szeretettel teli energiákat.
 

0 Tovább

a múlt bűnei

A keletieknek van egy nem mindennapi legendája.

Két szerzetes vándorlás közben egy megáradt patakhoz ér. Magas a víz, irtózatos mennyiségű sarat, törmeléket sodor magával. A patak partján áll egy nagyon szép lány, aki láthatóan azon vacillál, hogyan juthatna át a túlpartra, de nem mer belemenni a vízbe. Az egyik szerzetes szó nélkül a karjába kapja, és átviszi a vízen. Majd a két szerzetes folytatja a vándorútját.

Este, mielőtt nyugovóra térnének, a m a másik szerzetes végül is kifakad: Hogyhogy te a karodba vetted, magadhoz ölelted ezt a lányt? Mi szerzetesek nem tehetünk ilyet! A társa azt feleli: Ide figyelj! Én ezt a lányt már órák óta letettem. Te még mindig cipeled?

Nagyon pontos történet, mert arra világít rá, hogy egy ember miféle bűntudatokat, sérelmeket, megbántottságokat cipel egy életen keresztül, amelyek már rég elmúltak, nincsenek, és az erejüket kizárólag onnan kapják, hogy az ember újra és újra felidézi magában a sérelmeit, nehogy elfelejtsen egyet is közülük. Tehát épp ő adja az erejüket.

Vagyis nem biztos, hogy Freudnak igaza van abban, hogy ennyire meghatároz a múlt, és nem lehet megszabadulni tőle. Hogy a múlt, a kapott impulzusok és pofonok, az életem  mondja meg, milyen ember leszek, milyen karakter leszek.
Hát hogyne! De csak akkor, ha én magam táplálom és folyton újratöltöm energiával a saját múltbeli negatív élményeimet, majd nagy szemekkel bámulok, hogy ez még mindig jelen van az életemben.”

Popper Péter


 

Hogy kezdődött, honnan ered, mitől lettünk ilyen jók benne?
Bár nem mindenki. De mindenki látott már ilyet.

Az eredendő főbűn: a lusta, a sunyi mennybe megy

A múlt rendszerben mindenkinek volt munkahelye. Legalábbis névleg, mert dolgozni nem biztos, hogy kellett. Akinek nem volt állása, és igazoltatáskor fennakadt a hálón, azt a rendőrség előállította. Megszabták neki, hogy mennyi időn belül kell elhelyezkednie, s hogy ez megtörtént-e, a későbbiekben ellenőrizték. Ha továbbra sem fűlt az illető foga a munkához, akkor közveszélyes munkakerülővé nyilvánították, amiért börtönbüntetés is járhatott, ha visszaesőként tette. Mondhatjuk, hogy könnyű volt ezt megkövetelni, mert minden állami tulajdonban állt, és a központi költségvetés fizette a munkabéreket. A lógósnak és a szorgalmasan dolgozónak egyformán tökmag, szotyi, frutti ütötte a markát, tisztességes fizetés helyett.

Ment az egyenlősdi, keverték a fogalmakat bevált, magyar szokás szerint, azt mondták, minden egyes ember ugyanannyit ér. De a semmirekellő potyaleső és az odaadóan teljesítő hasznossága között nem bizonyult szerencsésnek egyenlőségjelet tenni.

A hajtós egy idő múlva megelégelte, és azt mondta, hülye lenne törni magát, amikor a henye ugyanannyit kap.
Ráadásul az számított okosnak, aki kikímélte magát, és úgy állt a melóhoz, hogy más is hozzáférjen. A többség már hétfőtől kezdve a hétvégét várta epekedve, úgy tett, mint aki a munkaidejében megállás nélkül dolgozik, és péntek reggeltől, mondhatni, az életéért küzdött, hogy kibírja legalább kettőig, és végre titokban leléphessen.

 

A gyárban dolgozók vagy géemkázók vitték haza az alkatrészt, a szerszámot a fusihoz, a saját tolvajtársaikat is tovább lopva ezzel, az orvosok vitték a klinikákról a magánrendelőikbe a kötszert, a gyógyszert és az új műszereket, s leadták cserébe a saját régijeiket, s a nagyobb beavatkozásokat, hivatkozva a biztonságra, elvégezték a kórházakban, majd varratott szedtek, vagy kötést cseréltek a magánpraxisban, ahol természetesen az egész kezelést kifizettették. A takarítónőm az első pesti lakásomban felajánlotta, hogy szívesen hozza a szereket a minisztériumból, mert ott úgyis van, és a beszerzési árat megfelezhetjük, így mindketten jól járunk.

Jól járunk? Valóban nem számít egy fikarcnyit sem, hogy az, amin osztozunk, valaki másé?

És ma: ugyanez a helyzet

A különbség csak annyi, hogy bizonyos körökben már nem ilyen nevetséges tételekben megy a játék.
Simán visszapörgetik a régi autók kilométeróráját, áthúzatják a kormányt vagy az ülést, hogy a pár ezer eurós autót a nepperek sokmilliós haszonnal értékesíthessék.
Nekik jár a pénz, azt mondják, mert munkájuk van azzal, hogy az autó szép legyen. Ez igaz.
Csakhogy nem a munkájuk árát kérik el, hanem azt hazudják, hogy a kocsi új. Aztán ha az első kanyarban darabjaira hullik a verda, az csupán a vevő felelőssége, hiszen láthatta, mit vett, de ha keresné is az eladóit, két nap múlva a cégnek bottal üthetné a nyomát.
A magyar biót (tisztelet a kivételnek) csak éjszaka permetezik, a nagybanin megvásárolt külföldi tojásokat a pajtában pakolják másik csomagolásba. Ez is ügyes, nem?
Tényleg nagyszerű játék ez a körbeátvágósdi.

Mindig az veszi ki elsőként a kosárból a legtöbbet, aki a legkevesebbet tette bele…

Várom a pillanatot, amikor ráébredünk arra az akadémiai bonyolultságú igazságra, hogy a nulla akárhányszoros matematikai többszöröse nulla.


Jött 1990.. a magánosítás, a piac.
Akkora pofont kevert le nekik az élet, hogy máig zúg a fülük ...vagy ugyanazt teszik ma is..

Miért kell a másikat pofán vágni?
Miért jó az ha beszólok a buszvezetőnek,
ha az utast megszopatom,
ha nem írom alá a papírt amivel pénzhez jut,
ha leüvöltöm a szerencsétlen hiatalnokot aki megpróbálja betartani a tőrvényt?
Miért pofozzuk egymást virtuálisan s verbálisan.. miért nem lehet normálisan viselkedni??
Nem lenne az amúgy már generációkon át szétvert, és pofán vágott életünk kicsit szebb ha legalább egymásra figyelnénk?

 

0 Tovább

ezért nincs Cristiano Ronaldón egy tetoválás sem

2017 ben soha nem látott léptékben emelkedett a tetováltak száma.
Nagy divat lett.

De van aki nem lép be ebbe az őrületbe.
Ronaldo..
Vajon mi lehet az oka?
Egyszerűen nem szereti, ha minták díszelegnek a testén? 
Az igazság az, hogy egy nagyon megható oka van annak, miért nem varrat semmit magára.  


Énekes, színész  varrat magára, és  vezető sportolók is tele vannak tetkókkal, ott van csal Lionel Messi vagy Lewis Hamilton.

Christiano Ronalndo testén azonban nincs egyetlen tetoválás sem.

Mi lehet az oka? Talán nem szereti, ha minták díszelegnek a testén?

Az igazság az, hogy megható és egyszerűségében nagyszerű oka van ,
miért nem varrat semmit magára.

Ronaldo ugyanis rendszeres véradó.
Számos pénzadománya és jótékonysági akciója mellett vérével is segíteni szeretne a rászorulókon.

divatsprint DIVATSPRINT DIVAT véradás adomány ronaldo tetoválás

divatsprint DIVATSPRINT DIVAT véradás adomány ronaldo tetoválás

A tetováltak azonban egy varrás után fél évig nem adhatnak vért.

És ezért Ronaldo inkább lemond erről, hogy továbbra is rendszeresen a véradóközpontok rendelkezésére állhasson.

Ez igen! Ez valóban szép gesztus!

Tegyél te is így legyél divatos, add a véred :)
http://www.veradas.hu/

0 Tovább

a filmek aranykora

1990-95 videokazetta.hang alámondás. egy szinkronnal.
A 90-es évek vad-kapitalista korában , gyerekként juj de boldogok voltunk , ha valamelyik akció filmet, Oscar díjas alkotást meg nézhettünk :) .
VHS.. akinek volt lejátszója az istenkirály, menő volt :D a Szomszédok sorozatban is volt egy jelenet mikor a "gazdagék vetítést rendeztek...
A kollégiumban középiskolás koromban heti 3-4 filmet vetített a film gyűjtő tanárunk (azt hiszem már elévült :D )
 Nagy részüket a SAT1 ről rögzítették és egy hang szinkronizált mindent..ma már mosolygunk ezen .. :) .
De nagyon büszkék voltunk mind erre, nagyon imádtam ezeket nézni.
Mind ehhez hozzá tartozik, hogy kis városunkban komoly szinkron stúdióban a legmodernebb technológiával készítették ezeket a félig illegális /félig legális műveket.olcsón..

Legmeghatározóbb élményem a Bronxi Mese Robert De Niro nagyot szóló műve mai napig..
Minden évben le vetítette a tanárunk, és azóta is többször meg néztem.

Calogerom, a 9 éves Bronxi olasz kölyök a maffia körébe kerül...

Robert De Niro játssza a becsületes apukát, de fel bukkan Joe Specci is és valósághűen mutatja be a maffia kemény világát....
Az egyik legjobb szöveg, nagy tanulság a filmből.:




Még sok- sok filmet nézhettem meg így de ezt soha nem feledem.

 
0 Tovább

lássd a csodát

"Nem mindig kell úgy csinálnunk a dolgokat, ahogy a szomszédtól látjuk
vagy ahogy mások mondják nekünk.
Az is nagyszerű eredményekhez vezethet,
ha a saját utunkat követjük
."

(Kimi Raikkönen)

Vajon miért "túl csirke" a legtöbb ember ehhez...??

a csirke minden egyes nap ugyanúgy kimegy az udvarra, kapirgál, sétálgat, de semmi mást nem tesz. És egy ketrecben él, ahonnan még kirepülni sem tud. Ne és mindentől fél.

De vannak bátran szárnyaló sasok...akik szabadok akár a "madár".

akinek a kapzsiság előbbre való a szeretetnél, az szomorú és nyomorúságos életet él. De akiknek fontosabb a szeretet, mindig meglátják a szivárványt

Vakként nem csak teljes életet él a kisteleki Kurucsai Szabolcs, hanem megmutatja a nem látóknak, sőt a látóknak is, hogy hittel és akaraterővel a nehéz helyzetekből is tovább lehet lépni.

Kurucsai Szabolcs 2009 nyarán veszítette el látását,  ugyanabban az évben kétszer.

 Levált a retinája, amit bár az orvosok "visszaraktak a helyére", az karácsonyra  véglegesen levált.

Akkor volt 35 éves.

2016 karácsonyán , a Délmagyarország szavazásán az év emberének választották.

Ne a bajaidat tartsd számon, hanem mindazon jót, amelyben részesültél.

remeny remény vak kistelek egyesület segít

Különleges példát mutat, vakként nem csak teljes életet él,  megmutatja a nem látóknak, sőt a látóknak is, hogy hittel és akaraterővel a nehéz helyzetekből is tovább lehet lépni.

Járja az intézményeket a megyében, már három megyében tart érzékenyítő előadásokat, és meséli el az életéből különféle momentumokat.
2016-ban 4-5000 gyereknek sikerült előadást, bemutatót tartania.
  -Még kicsi korban kell szemléletet formálni, akkor még mint a szivacs,
olyanok a gyerekek, és később már nem mutogatnak, ha kerekesszékes vagy más módon sérült emberrel találkoznak
– fogalmazott.
 

-Járt különféle nagyobb cégeknél, IBM, Generali és más vállalatoknál, ahol felsővezetőknek, öltönyös embereknek tartott érzékenyítő előadást.
Ott is lehetett látni a megértő változást. 

-De olyan is előfordult, Budapesten, hogy tanárok kimondottan a megszerezhető kreditpontért jöttek el az előadásra , abszolút nem voltak befogadóak.- mondta szomorúan.

-Különféle módszereket, segédeszközöket használ a gyerekek életkorától függően. Óvodásokhoz egyszerűbb feladatokkal, játékokkal érkezek.
Az örök sláger, amikor eltakart szemmel kell feladatokat végrehajtani, mutatok pár trükköt a vakvezető kutyájával, mint például mutassa meg a kilincset, vegye fel és hozza vissza a leejtett kétszázast.
Nagyobb gyerekeknél és idősebbeknél aztán már lehet kimondottan tapintásra, szaglásra épített foglalkozást is tartani, lépésről lépésre korosztályonként.-
mondta el a kistelekjaras.hu kérdéseire a Kisteleki Polgármesternél tartott találkozón.

Kisteleken már volt az óvodákban, folyamatosan megy az általános iskolába, volt Balástyán, és már elígérkezett Csengelére, Ópusztaszerre, Pusztaszerre is, egészen májusig..

Szabolcs egyesülete, az Árboc Egyesület még tavaly nyújtott be pályázatot az önkormányzathoz, melyet az 100%-ban támogat.
Ezen felül további közös programokkal is készülnek.

https://www.facebook.com/arbocegyesulet/

-A hivatalokba érkező ügyfelek között is vannak mozgássérültek, vagy egyéb fogyatékossággal élők. Szabolcs tud olyan tanácsokat adni, melyek az ügyintéző és az ügyfél kapcsolatát könnyítik meg. Ő ebben már szakember,
és tapasztalatát nagyszerűen át tudja adni
– mondta el Nagy Sándor polgármester, aki azt is megemlítette, hogy Szabolcs szeret főzni, ezért a Kisteleki Disznótoros fesztiválon zsűritagként is számítanak rá  minden évben.

 Szabolcs részben masszőrként dolgozik Szegeden, sokfelé jár az érzékenyítő előadásaival,  sokat lehet látni Kisteleken is fekete kutyájával.

Nem mindegy, hogyan viszonyulunk a kutyához, mindenkinek azonnal kedve támad megsimogatni az okos és intelligens, négylábú társát.

Ne simogasd hámban a kutyát, merthogy dolgozik. Ő munkakutya, és ez kizökkenti a munkából. Megtörtént például, hogy 2x2 sávos úton szerettem volna átkelni. Szóltak, hogy indulhatok, aztán jött szemből egy néni, aki megállt, megsimogatta a kutyámat. Az örült neki, forgott is egyet majd a néni továbbment, nekem pedig lábhoz kellett hívni a kutyát, megfegyelmeznem, de addigra már javában a pirosban ácsorogtam az autósok forgalmában. Kérdezzenek, az a legfontosabb. Kérdezzék meg, hogy megsimogathatom-e, de ez a kutyások között egyébként is így szokás – felelte Szabolcs, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 161 db vakvezető kutya van Magyarországon, és több, mint 80000 látássérült.


Ha sikerülne, akkor híresebb emberek segítségével szeretnék egy akkora összeget összegyűjteni, amennyibe az én kutyám kiképzése került, és ezt az összeget egy újabb kutya kiképzésére fordítani. Nem csak hálából, hanem mert tudom, mekkora szüksége van rá egy vak embernek – mondta még el egyik tervét beszélgetésünk végén.

Szabolcs egyébként családban él, a feleségével és az édesanyjával Kisteleken. Jól kezeli a telefont és számítógépen is dolgozik.

Napestig tudna mesélni élményeiről, sikereiről és terveiről.

 

 

0 Tovább

sikeres év

2017-es éved sikere min múlik? Az alábbi 3 kérdésre adott válaszodon!
Ezek lesznek legnagyobb hatással a 2017-es évedre!


1. Vállalod-e a felelősséget MINDENÉRT ami Veled történik?

Igen, hihetetlen ereje van, ezért ezzel kezdem most is!
Nézz bele a tükörbe. Vegyél elő egy tükröt vagy nézz bele a falon lévőbe. Fontos hogy a saját szemedbe nézz, miközben mondod:
"Én vagyok a felelős!" - Ismételd meg párszor, határozottan és őszintén.

"Én vagyok a felelős!"

Ez a mondat abban a pillanatban hogy komolyan veszed, az életedet változtatja meg! Hihetetlen ereje van. Nagyon fontos, hogy soha ne kifelé mutogass. Soha nem a szüleid tehetnek róla vagy a kormány tehet róla vagy az időjárás tehet róla. Semmiről. Se Arról van e vagyonod. Ami veled történik, azért mind Te vagy a felelős.
Abban a pillanatban hogy vállalod a felelősséget, átveszed az irányítást az életed felett!


2. Vannak-e céljaid, terveid 2017-re?

Irány nélkül nem haladsz semerre. Ha vannak céljaid de nem éred el őket még mindig előbbre vagy, mintha nem lettek volna céljaid. Képzeld, nekem a 2016-ra kitűzött céljaim közül egyet sem sikerült megvalósítanom teljesen. De szerinted szomorú vagyok emiatt? Vagy okolok bárkit? Nem. Ez csak még jobban feltüzelt a 2017-es évre, hogy rátegyek egy lapáttal és még ügyesebben illetve okosabban haladjak előre! És már most jóleső izgalomban vagyok (karácsony feeling), hogy mennyi fog sikerülni a 2017-re kitűzött 10 db célom közül! Ha több mint 5 akkor már elégedett leszek. Mert szokás szerint nem kis céljaim vannak :) Arra biztatlak, hogy Neked is legyenek céljaid, tudd, hogy merre haladsz és mit szeretnél elérni idén!


3. Ünnepelj! Élvezd az életet!

Nagyon fontos, hogy a felelősség vállalása mellett a célok és a tettek mezején is mindig emlékeztesd magad mindig arra, hogy azért vagyunk itt a Földön, hogy élvezzük az életet! Érezd jól magad, engedd meg magadnak, hogy legyen idő pihenésre, ünneplésre, örömködésre! Élvezd azt amit csinálsz, mert csak akkor van értelme az egésznek! És tudod mit? Mindegy, hogy épp mit csinálsz, mert bármit lehet élvezni - csak rajtad és a hozzáállásodon múlik - meg hogy vállalod-e a felelősséget azért, hogy jó hangulatod legyen! :) Amikor tizenöt-tizenhat évesen építőtáborban kukoricát kellett fattyaznom meg cukorrépát kapálnom, akkor is jól éreztem magam, vicceket meséltünk egymásnak a többiekkel és énekeltünk közben. Nem emlékszem rá, hogy lett volna benne kínlódás - persze fárasztó volt, de csináltuk, mert akkor épp az volt. És úgy éltem meg hogy menő dolog, hogy fiatalon dolgozhatunk és saját pénzt keresek. És ez is csak hozzáállás kérdése, azé, hogy vállalod-e a felelősséget? Élvezd az életet BÁRHOL és BÁRMIKOR, abban amit épp csinálsz, abban is meg lehet találni a szépet és a jót!

Szóval ha a fenti három dolgot megfogadod, akkor szerintem fantasztikus éved lesz!

0 Tovább

Akik nem csak mondják, meg is teszik

"Nem mindig kell úgy csinálnunk a dolgokat, ahogy a szomszédtól látjuk
vagy ahogy mások mondják nekünk.
Az is nagyszerű eredményekhez vezethet,
ha a saját utunkat követjük
."

(Kimi Raikkönen)

Te is azok közé tartozol, akik szeretnének végre többet elérni, mint az egész napos robot és hajtás?

Szuper! Te is egy egészséges vágyakkal élő ember vagy.

Sok szabadidő, sok pénz, jó egészség - nem feltétlenül ebben a sorrendben...

A kick-box világbajnok lány is többet akart.
Úgy fest, 20 év börtönt is kaphat érte cserébe.

Bár szerintem, nem Csábi Bettina volt az "ügyeskedő" az ügyben...és valószínűleg nem is tudott férje csínytevéseiről, csak a nagy vagyont élvezte, mégis úgy vélem, csak meg kellett volna kérdeznie:

"Drágám, na és miből vettük a szép házat, autót, ruhákat, ékszereket...?"

Ugyanis, a vádirat szerint a "kedves férj" cége több ezer tonna gabonát hozott be Romániából, amit papíron Szlovákiában adtak el, valójában azonban Magyarországon, anélkül, hogy befizették volna utána az áfát.

Az adócsalás - úgy tűnik - igazi "divat tevékenység" lett. Több jól menő vállalkozó ismerősöm is éppen a vádlottak padján csücsül "kreatív könyvelés" miatt.

Nem könnyű, mert a nyereséged kb. feléért tartja a markát a "legnagyobb uzsorás", a NAV...

De nem kell adót csalni.... adj, hogy kapj.. már korábban írtam erről de jó ezt újra. :)
pl Szehed néhány kreatív és segíteni akaró polgára 2015 -ben álmodott egy nagyot..

Egy ötlet és már 3 . láda .. :)
és még mennyi az országban, ahol az éhező élelemre az el nem adott élelmiszer meg gazdára lel

ennyi... a kuka helyett a megmaradt étel a rászorulóknál végzi

multik és kis büfék követendő példa

Rengeteg ételt dobunk ki, pedig rengeteg az éhező. Mi lenne, ha az ételt inkább azoknak adnánk, akik éhesek?
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint Magyarországon évente legalább 1,3 millió tonna élelmiszer megy kukába, miközben honfitársaink éheznek, sajnos a négymillió nyomorult közül egymillió napi rendszerességgel éhezik.

Éttermek, gyorséttermek jócskán kiveszik a részüket ebből a nagy számból, de nézzünk magunkba, sajnos a háztartások is termelnek, több tonna élelmiszert dobunk ki csak azért, mert mondjuk nincs időnk megenni a sok túlóra miatt – a főtt étel a hűtőben rohad meg, gyakorlatilag van, hogy a szemetesnek főzünk.

A közeli lejárati dátum miatt az élelmiszerláncok a polcokról először csökkentett árú termékként próbálják eladni a hivatalosan még fogyasztható árukat, de a lejárati dátum másnapján – ha jó, ha nem – ki kell dobniuk.

A törvény az törvény, viszont az értelmetlen élelmiszer-pazarlásra Franciaország adott elsőként választ, ugyanis Franciaország nagy élelmiszerüzleteinek mostantól

tilos kidobni vagy megsemmisíteni az emberi fogyasztásra alkalmas, megmaradt élelmiszert,

kötelesek azt segélyszervezeteknek vagy állateledel-gyártó cégeknek adományozni, különben akár 75 ezer eurós büntetést kell fizetniük.

A követendő példa Magyarország számára is ez lenne, ha a megtermelt, de a fogyasztó tömeg számára “felesleges” élelmiszer találkozna az éhezőkkel.

Ismert tény azok számára, akik már dolgoztak valaha amerikai gyorsétteremláncnál, hogy a sajtburger, sült krumpli, stb. egy bizonyos idő után (húsz perc kb.) a kukába kerül, azt még az étterem dolgozói se ehetik meg.

Így kerül az ehető élelmiszer a kukába, az az élelmiszer, amiért tíz perce még súlyos pénzeket kértek volna el, de mivel nem fizetett érte senki és nem termelt hasznot a cégnek, mehet a sunyiba. Pedig ugyanannyiba kerülne, vagyis inkább ugyanannyiba nem kerülne odaadni önkénteseknek, akik eljuttatják a rászorulóknak.

Multik figyelem! Szegeden a Subway beleállt.
A műszak végén megmaradt alapanyagokból (szendvics alapanyagok, ugyanis a Subway jellemzően ezeket árulja) a dolgozókkal összeraknak szendvicseket, majd a Szeged Bike Maffia kerékpáros önkéntesei a cseppet sem kellemes mínusz 10 fokokban eltekernek a rászorulókhoz,
és átadják nekik.

Az ételt megtermelték, a maradékot nem kidobták, hanem önkéntes segítőknek adták át, ők 0 (zéró) károsanyag-kibocsátással elbicikliztek oda, ahol szükség volt az élelmiszerre, mindenki boldog, a környezet is, és helyreállt a világ rendje, igaz, hogy csak egy picit.

Szóval kedves multik: a marketingköltségek társadalmi-felelősségvállalásra elkölthető milliói szart se érnek, ha a raktáron több tonna pulóver, szendvics, kávé, tea, stb. rohad el.

Még több ilyet! Éljen, és sok sikert a Szeged Bike Maffiának, a Szegedi Szeretetláda csoportnak és a szegedi Subway-nek!

itt meg nézheted :)
https://www.facebook.com/groups/977362402286160/

0 Tovább

panasz

-Csak hitvány cuccok boltja tessék..

-Panaszt szeret..

-Mit akarsz hülye gyerek??..na jó amúgy fel kéne a rinyálásod vennem de xxx rá..lökjed..

- na figyeljé.. most nagyot csalódtam boltotokban pedig eddig elégedetten  jöttem ki a pisi szagú, dohos romhalmazból és undok pokróc munkatársaitoktól..

-Igen, ezek nálunk a legtermészetesebb dolgok..bár az utóbbi időben a helyettesítő kollégák túlzásba esnek..

-...ne is mondja..imádtam magukhoz járni..leköptek kinevettek, szar ehetetlen cuccot adtak méregdrágán..de most be égettek a vidéki rokonok előtt..
-..Uram nálunk az alap h z ehetetlen árút méregdrágán adjuk..kérem mondja el részletesen..
-..ne csipogj hülye picsa!! na b+!! .. szombat délután a kiváló minőségű és finom házi kajával felvágó pxxxxtoknak megakartam mutatni, hogy mulat a városi.erre az üzletükbe belépve az eladó .. KÖSZÖNT!! LE ÉG A BŐR A POFÁMRÓL!!!!!!!!!!!.
-Köszönt??? biztos nálunk volt?
-..uram ez teljesen kizárt.. kínosan ügyelünk rá munkatársaink sík bunkók legyenek, koszosak és büdösek...
-B.. MEG  nem érted, h ezek tiszták s üdék voltak???? szombaton..ááá
--mélységesen sajnálom hétvégén influenza miatt pár régi motoros otthon haldokolt.. és a helyettesítést csak a vidéki boltunk  munkatársaival tudtuk megoldani kik szakmánk szégyenei.. udvariasak.. segítenek a vevőnek.. tiszták és üdék...
-ÉS EZ ENGEM HOL ÉRDEKEL???
...na jó ezért fel se emelem  telefont max a facebookon troolkodok..legfeljebb a sok gyökér azt monta volna ez magánügy..de folytatom a sokkos esetet.
...totál lehidaltam, mikor a zöldséges pultnál szép friss rendezett polc fogadott minket..undorítóan mosolygott a kis nyuikhaj eladó..it képzel ez?? szakmája szégyene!!!!!!!!!!!!
-Hihetetlen..nem találom a szavakat.
-DE MÉG MENNYIRE KÉT ANGOL BARÁTOMMAL IS FOLYÉKONYAN EL CSEVEGETT!!
-Uram ne szívasson nálunk az a felvételi követelmény hogy a he mi és közöd szavkat használja minél többet..
-Hát kkor átérzi mennyire ciki volt..még akcentusa se volt...
..jaa és elkísért minket az illatszerosztályra hol szintén szépen rendezett kép és tisztaság fogadott..eszüknél vannak???..és ott is kedélyesen beszélgetett az akciós parfümökről..
Uram.. nagyon ég a pofám..ebben a nehéz gazdasági helyzetben a vér profi eladóink is külföldre mennek a kis nyikhajok meg az anyjukat is le tagadnák.. de intézkedem hogy el menjen a kedve ettől!!
-de legalább a hús pult...??
-ááá   az katasztrófa..tiszta pult ápolt eladók, zacskóban fogta meg a felvágottat és köszönt!
hogy fogok én így napokig fosni????
-... ez már sok.. még ma intézkedem hogy ezek a csírák megtanulják a dörgést..
..no és legalább a kasszáknál jól le húzták???
-na mit gondolsz te kis hülye?? nem elég, hogy rz is köszönt..be pakolta szatyorba az árút észre vette hogy az egyik prfüm árát többé vitte a gép és korrigálást kért.. ezután gondosan a kezembe számolta a vissza járót és elköszönt..brrr még most se térek magamhoz..
- de legalább egy kis tételt hozzá számolt??
-nem megnéztem a blokkot és minden stimmelt!! Azt hiszem ezzel egy törzsvásárlójukat vesztették el..utolsó próbálkozásként gondoltam,  a kasza mellett a kártyaleolvasó takarásában hagyom a pénztárcámat..még be is erőltettem  vge ne látszódjon ki..de ez a kis hülye megtalálta és utánunk szaladt a parkolóba, hogy visszaadja.
-JAAJ..
-és a végén tudja mit mondott???
-na már előre félek..
-Azzal búcsúzott Boldog új évet!

0 Tovább

Veletek vagyunk

"Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

Ezt most ki kell írnom magamból.

Az olaszországi baleset mindenkit mélyen megérintett és megrázott.
A gyászuk.. nem magánügyük..nem hagyjuk őket magukra a legnehezebb időkben...

Sokan sokféleképpen segítettek, segítenek a hozzátartozóknak sérülteknek.

Valami nagyon megváltozott.
Egy tragédia kapcsán mindannyian EGGYÉ váltunk.
Egy nemzetként egy lélekkel érezzük át mindazt a fájdalmat és szenvedést amit ez a tragédia okozott.
Együtt, mint egy nagy család ahol mindenki fontos ,számít, mert a miénk.

Nagyon sokan -ahogy olvasok sok cikket, kommenteket- soraiból a saját fájdalma , régi emlékei újraélednek, fájdalmai egy kis időre felszínre kerülnek.
Így van ez úgy gondolom rendjén, mert így az empátia még nem halt ki belőlük, belőlünk.

Úgy tudunk a föld nevű bolygón élni ha figyelünk magunkra, egymásra, embertársainkra.

Egyek vagyunk ebben a végtelenbe ahol együtt kell élnünk, jóban rosszban ,minden helyzetben.

Tartsuk meg ezt a hozzáállásunkat minden nap akkor is ha nincs baj, veszély tragédia.
Legyünk önmagunk.

Adjuk azt ami bennünk van.
Mert mindenkiben nagy kincsek vannak, csak nem látjuk, nem veszzük észre.

A tragédia áldozatai is a "közösségünk" egy kis színfoltja volt amit most csak fekete pontok jelölnek.

Legyünk színes folt a másik életében .
Szeretetben, békességben, örömben és ha kell bánatban is.

Vigyázzunk egymásra nem csak fizikai értelemben de lelkiekben is.

Legyél Te valakinek egy színes pont az életében ebben a pillanatban.

Amikor megláttam a hírekben a magyar diákcsoport szörnyű balesetét, egyszerre gyűlt gombóc a torkomban és egyszerre fogott el félelem.
Az a félelem, ami csak tudat alatt tör utat magának.
Az a félelem, amivel minden egyes nap megküzdenek a szüleim, úgy, ahogy minden más gyermek aggódó édesanyja és édesapja.

Ez az ártatlannak tűnő kirándulás egy pillanat alatt fordult rémséges, borzasztó tragédiába. Egyszerűen nem vagyok képes felfogni, milyen fájdalom és űr keletkezhetett az elhunyt diákok szeretteinek szívébe.
És csak tornyosulnak a könnycseppek a szemembe, szinte felháborodottan próbálom visszatartani a kitörő sírást, de képtelen vagyok...

Mi van azzal a pillanattal, amikor a szülő békés álmát gyermeke görcsösen szipogó hangja veri fel? Még csak nem is tudja, hogy órákkal később a leghálásabb anya vagy apa lesz az egész világon. Bele sem merek gondolni azoknak az anyáknak és apáknak a sorsába, akiknél elmaradt a várva várt hívás... akik csak reménykedve imádkoznak azért, hogy gyermeküket újból karjukba szoríthassák... Aztán megérkeznek egy fekete zsákban a tények, mindent lerombolva és összetörve... Istenem, ezt senki sem érdemli meg!

Elképzelem a lángoló buszt, a percet, amikor minden gyermek sikítva menekül, ahogy csak tud. Elképzelem a segítséget nyújtó kezet, ami még utoljára a barát után kap, elképzelem a rémült tanárt, aki mindig "csak még egyet" szeretne kimenteni az égő lángok közül, elképzelem a hősöket, a szerencséseket és azokat, akiknek nem sikerült lejutni élve...

Nem tudok mást tenni, csak meredten ülök a monitor előtt, bámulom a busz maradványát és hálát mondok hogy itt lehetek és, hogy még mindig itt lehetek. Hálát mondok magamban anyukám aggódó szavaiért, és azt hiszem végre megértem, mit is jelent számukra elengedni a kezemet.
Azt hiszem eljött a nap, amikor pontosan megértem minden szülő aggodalmát.
Én csak egy olvasó vagyok, akit a közösségi oldalak világosítottak fel, milyen tragédia érte a szülőket, az iskolát, az országunkat, a világunkat... de nem tudok e mellett már szavak nélkül elmenni, vagy csak egyszerűen a hírfolyamba a soron következő szelfire kattintani...

Nem vagyok képes, mert ezek a gyerekek annyira értékesek. Annyira sok rejlik bennük... és most akaratlanul is újra könnybe lábad a szemem, hiszen közülük csak egy részük kamatoztathatja a jövőben ezeket az értékeket. Emlékszem azokra a felejthetetlen napokra, amikor pár órára részese lehettem az "én kis" tizennégy éveseim életének.
Én ezeknek a plusz óráknak köszönhetően ismerhettem meg ezt a generációt, amit mindenki leír, pedig sokkal több van bennük, mint mi azt gondolnánk.
Ők testesítik meg számomra a valódi összetartozás fogalmát, ők ragaszkodnak egymáshoz foggal-körömmel és ők azok, akiknek most a legnagyobb szükségük van arra, hogy segítsünk nekik.
Feldolgozhatóvá tegyük a feldolgozhatatlant...

Az élet most egy jó nagy pofonnal ébresztette fel ezt a szombati napot, csakhogy megmutassa, semmire sem készülhetsz fel Te sem és én sem.

...rengeteg ember azonnal felajánlotta az önzetlen segítségét ( akár magán akár cégén keresztül), hálás vagyok, hogy megtapasztalhattam újra, hogy az emberek alapvetően jóindulatúak és segítőkészek...

 ilyen esemény döbbent rá arra, hogy érdemes MINŐSÉGI életet élni, hisz csak a MOST létezik - a múlt már elmúlt, a jövő rejtély - csak a most pillanata van így hát jól gondold meg, hogyan éled meg ezt a pillanatot - tegyél azért, hogy minden pillanatod egy szép emlék legyen, amire szívesen gondolsz vissza...

.... egy ilyen tragikus esemény mint a mostani veronai buszbaleset ébresszen rá arra, hogy nem is éltél valójában...

az élet érték, minden pillanat értékes - használd hát jól!

egy barátom, aki maga is apa szavaival zárrom soraimat:

Most még mindenki csak találgat, de az biztos, hogy a következő szülői értekezleten más füllel hallgatjuk majd a kirándulóbusz kilométerpénzét, nem csapunk le olyan könnyen a gazdaságosabbnak tűnő ajánlatra. És így tesz majd több százezer másik apuka és anyuka, pedig még nem is tudjuk pontosan, hogy mi történt.


Szép napot kívánok neked ott ahol most vagy.

(az írásomhoz facebook bejegyzéseket is felhasználtam, köszönet az alkotóknak)

0 Tovább

40_felett....

Egy 40 feletti nő sosem ébreszt fel az éjszaka közepén, hogy megkérdezze
: -Mire gondolsz, drágám?
- Fütyül rá valójában, hogy mire is gondolsz...

Ha egy 40 feletti nőnek nincs kedve meccset nézni veled, nem ül oda melléd nyavalyogni.
Csinál helyette valami olyat, amihez kedve van.
Általában valami sokkal értelmesebb dolgot.
Egy negyvenen túli nő már elég jól ismeri önmagát ahhoz, hogy tudja, ki ő, mi ő, mit akar és kitől.
Kevés olyan 40 feletti nő akad, akit érdekel, hogy mit gondolsz róla vagy arról, hogy mit teszel.

A nőknek 40 felett tartása van.
Ritkán fordul elő, hogy jelenetet rendeznének az operában vagy egy elegáns étterem kellős közepén.
Na persze ha megérdemled, gondolkodás nélkül lelőnek, főleg ha esélyt látnak arra, hogy megúszhatják.

Az idősebb nők nem bánnak szűkmarkúan a dicséretekkel, gyakran akkor sem, ha nem érdemled meg. Tudják, milyen érzés, amikor az ember nem kap elismerést.

40 felett egy nő elég magabiztos ahhoz, hogy bemutasson téged a barátnőinek.
Egy fiatalabb nő gyakran még a legjobb barátnőjét is hanyagolja, ha partnere van, mert nem bízik meg a fickóban.

Egy negyvenen túli nőt abszolút nem érdekel, hogy tetszenek-e neked a barátnői, mert tudja, hogy azok sosem árulnák el őt.

A nők a korral természetfeletti képességekre tesznek szert.
Egy 40 feletti nőnek sosem kell meggyónnod a bűneidet.
Úgyis mindig tudja.
Ha eltekintesz attól a néhány apró ránctól, egy 40 feletti nő sokkal szexisebb, mint fiatalabb nőtársai.

Az idősebb nők egyenesek és őszinték.
 

 Azonnal a szemedbe mondják, hogy mocsok disznó vagy, ha úgy viselkedsz! Nem kell törnöd a fejed, hányadán is állsz velük.

 

0 Tovább

A rendetlen otthon rossz hatással van az egészségedre!

Gondolnád, hogy a  sok kacat az otthonodban még az egészségedre is negatív hatással lehet? 
Kutatások szerint nemcsak a koncentrációt nehezíti, hanem egyéb káros hatása is lehet a polcokon sorakozó holmiknak, az ott felejtett tárgyaknak és elszórt dolgoknak.

Elmész otthonról, és ottmarad a kávés csésze mosatlanul a konyhapulton, illetve a szekrényből feleslegesen kivett ruhák a földön... Persze, amikor hazaérsz az az első, hogy ezt elmosogatod és a ruhákat is visszateszed a szekrénybe. Természetesen. Vagy nem... Vagyis inkább attól függ. Ne aggódj, mindenkivel előfordul, hogy a hétköznapokhoz tartozó rohanás miatt egy kicsit megcsúszik a lakás rendben tartásával, aztán jó esetben ezt hétvégén pótolja.
De nem csak ezekről a rendetlenül hagyott dolgokról van szó.

8 okom van , hogy egyszer és mindenkorra megszabadulj a felesleges dolgoktól!

1. Stresszesebbnek érezheted magad

Mivel általában úgy gondolják, hogy a ház rendben tartása az nő feladata,
a túl sok rendezetlenül hagyott holmitól egyszerűen stresszesek lesznek ők, mivel a kuplerájt vereségként könyvelik el magukban.
Az otthonodat bármikor olyanná varázsolhatod, amit igazán tudsz szeretni.

Nem kell minden holmit megtartani, ne félj attól, hogy megválj a feleslegtől és ezáltal egyszerűbb legyen rendet tartani a házban.

2. Lehet, hogy emiatt eszel túl sokat.

A szakértők szerint a stresszre sokan evéssel reagálnak. (Lehet te is csak nem vallod be ).
Ha a rendezetlen otthonod miatt stresszesnek érzed magad, akkor simán hozzájárulhat a túlevéshez és így akár elhízáshoz is vezethet...

3. Fáradtabb lehetsz a kelleténél

Mivel a tested több energiát használ fel a stressz leküzdésére, így már önmagában emiatt is fáradtabbnak érezheted magad és sokkal nehezebbé teszi a koncentrációt, eltereli a figyelmet, így több energia kell az információ feldolgozására.

4. Nehezebben hozol döntéseket

Mivel az agyi kapacitásod nagy részét elveszi az ezzel járó stressz, és a figyelem összpontosítása, és fáradtabb vagy, így előfordulhat, hogy többször hozol rossz döntést, mint egyébként tennéd.

5. Valószínűleg pénzbe is kerül

Ha a posta hegyekben áll, hajlamosabb vagy elveszíteni, elkeverni például a számlaleveleket, így később fizetheted be, vagy akár el is maradhat a fizetés, ami miatt végül kamatot kell fizetned. Vagy ha a kupi miatt nem találod az egyik kedvenc cipődet, körömlakkodat, táskádat és veszel egy extra darabot belőlük, pedig nem kellett volna, akkor is forintokban mérhető a kár.

6. Lehet, hogy ezért késel el állandóan?

Hányszor mérgelődtél már reggel azon, hogy nem találsz valamit, és indulnod kéne? A rendezetlen holmik miatt, akár a munkahelyedről is elkéshetsz, ami azért nem olyan jó móka.

7. Kevésbé higiénikus a lakás

Ha a polc tele van csetreszekkel, a konyha pult pedig ki sem látszik a mosatlan edények alól, akkor gyakorlatilag ideális tanyát biztosítasz a különböző baciknak és kártevőknek.
Egy telepakolt polcot, konyhaszekrényt nehezebb is tisztán  tartani.

8. Balesetveszélyes!

Ha a földön hagyod este a levetett ruhát, másnap reggel vigyázz, nehogy eless bennük!
Beütheted bármely testrészed.
Vagy ha egyre több gyertyatartóval, padlóvázával, virágtartó állvánnyal dekorálod a nappalit, szintén vigyázz, hogy ezek nehogy eldőljenek, összetörjenek és megvágd magad.
Gyerekek vagy kis háziállatok társaságában sem túl biztonságos az ilyen környezet.

0 Tovább

Nemcsak másokon, magán is segít, aki vért ad!

Nemcsak másokon, magán is segít, aki vért ad!

Bizonyára nem kell sokat magyarázni , hogy miért is érdemes időközönként véradásra járni.
Ugyanis, egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, a testünknek is jót teszünk, még az egészségünket is óvjuk.

A véradás amellett, hogy másokon segíthet, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát.
A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, mivel minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, a vér viszkozitása annál ,,masszívabb". Emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami hatással lehet a vér sűrűségére, tömörségére, így ezáltal nagyobbá válik a súrlódás, ahogy az az ereken áthalad, és emiatt a vörösvértestek nagy mértékben deformálódhatnak.

A Journal of the American Medical Association megjelent tanulmányban be is bizonyították a véradás pozitív hatását: azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente ,,megcsapoltatják" magukat, jelentősen - 88 százalékkal - csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

,,Sokan azt hiszik, hogy a vasat nem lehet túladagolni, pedig ez egyáltalán nincs így. A vasionok ugyanis elég toxikusak, és ha felhalmozódnak a májban, létrejön a hemosiderosis jelensége, ami erősen májkárosító. Bár a véradás valóban jó hatású lehet, de nem azért, mert egy kis vasat vesztünk, hanem azért, mert a vérlebocsátás egy inger a csontvelőnek, hogy dolgozzon, és képezzen új vörösvértesteket. Viszont azt nem árt hozzátenni, hogy a vasszint csökkentése és az infarktus közötti kapcsolat nem teljesen megalapozott, mivel ezek a tanulmányok nagy betegpopulációkon alapszanak, így érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni" - mondta prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmány szerint a véradásnak ezen kívül van még egy jó hatása, mégpedig az, hogy csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ugyanis a magas vasszintet a rákkal is összefüggésbe hozták, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet.

,,A vas valóban hozzájárul a szabadgyökök képződéséhez, de ezt a szervezetünkben számos rendszer gátolja meg. A rákot nem feltétlenül - sőt, biztosan nem - csak a szabadgyökök okozzák" - teszi hozzá a szakember.

Forrás: www.ma.hu

Minden további részletet és a legközelebbi véradás helyét, idejét a
veradas.hu oldalon találod meg.

0 Tovább

HTML

Ments életet karácsonyra!

szebbelet

blogavatar

"Az írás nem pénzkereset, nem arra szolgál, hogy híresek legyünk, randizzunk, lefektessünk valakit vagy barátokat szerezzünk. Végső soron gazdagabbá teszi annak az életét, aki olvassa a munkánkat, és gazdagítja a saját életünket is." (Stephen King) Írásaim a segítés témakörét mutatják be konkrét példákkal.

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan Adj ételt

A megvásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában köt ki Európában, Magyarországon pedig minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer hulladékot termelünk. Hetente átlagosan kilencszer dobsz a kukába zöldséget és gyümölcsöt, és legalább kétszer húst, kenyeret, vagy tejterméket. "ételt adok ételt kapok szeretet láda", ahol idegennek ajánlhatod fel és vehetsz el ha rászorulsz név nélkül a megmaradt ételeket: a csoport azért jött létre, mert született egy kezdeményezés az elesettek, rászorulók megsegítésére. Ételt szeretnénk juttatni az éhezőknek, minden számba jöhető támogató bevonásával. Megépítettünk egy ládát, amit valaki Szeretet Ládikának nevezett el. Ebbe a ládába várjuk az élelmiszer adományokat minden segíteni akaró embertől. Egyelőre ennyit tudunk, tervezünk, akarunk. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk. csoport https://www.facebook.com/groups/977362402286160/ Soprontól nyíregyházáig ott vagyunk

Hogyan Adj - 2_ véradás

http://www.veradas.hu/ http://img.reblog.hu/blogs/27518/img_578c923313165.jpeg?w=640

Címkefelhő

család (9),karácsony (7),szégyen (6),idegen (6),segít (6),csalad (6),munkasprint (6),véradás (6),SZÉGYEN (6),munka (6),ébredés (5),vagyon (4),önkéntes (4),IDEGEN (4),karacsony (4),gazdasagsprint (4),gazdaságsprint (3),önzetlen (3),szerencse (3),szerencsesprint (3),test (3),iskolasprint (3),ebredes (3),segítés (3),SZABADSÁG (2),boldog (2),magánügy (2),energia (2),megmagyarazhatatlan (2),kansascity (2),facebook (2),egészség (2),harag (2),vízsprint (2),adni (2),szívesség (2),étel (2),haragsprint (2),ajándék (1),nagydologsprint (1),japán (1),bodogság (1),vizsgálat (1),önéletrajz (1),blokkolás (1),sors (1),DIVAT (1),adomány (1),DIVATSPRINT (1),divatsprint (1),film (1),szinkron (1),ronaldo (1),élelmiszerbank (1),szabadság (1),élelmiszer (1),rendszerváltás (1),POFON (1),tetoválás (1),pofon (1),nagydolog (1),MEGFELELÉS (1),tvsprint (1),gazdaságsprint (1),sokk (1),törtető (1),gazdasag (1),ingatlan (1),pénz (1),félelem (1),tanulás (1),iskola (1),vállalkozás (1),világ (1),tvnézés (1), bortonsprint (1),pénzügyek (1),maffia (1),fogyi (1),szégyelni (1),donor (1),hus (1),hussprint (1),börtön (1),FILM (1),izületifájdalom (1),izület (1),hússprint (1),csontvelődonor (1),pansszkönyv (1),bukás (1),idős (1),BUKÁS (1),generáció (1),karrier (1),Fahéj (1), y generáció (1),elnok3 (1),elnok (1),megmagyarázhatatlan (1),világvége (1),hoax (1),HOAX (1),elnök (1),ELNÖK (1),adok (1),kupakgyűjtés (1),Rose (1),egyetem (1),élet (1),víz (1),méz (1),viz (1),citrom (1),bőlcsesség (1),főiskola (1),hős (1),Punnany Massif (1),elvtárs (1),bástya (1),változás (1),tanú (1),megmagyarázhatatlan (1),eroszak (1),magaugy (1),ViZSPRINT (1),panasz (1),tragédia (1),baleset (1),párkapcsolat (1),maganugy (1),bolt (1),VAGYON (1),vak (1),kistelek (1),remény (1),remeny (1),láda (1),siker (1),asszony (1),(1),tél (1),(1),szeretet (1),hiperaktív (1),erőszak (1),balkezes (1),meterologia (1),2017 (1),otthon (1),rend (1),segit (1),nyeremény (1),pizza (1),nyeremeny (1),egyesület (1)

Utolsó kommentek

22016.07.19 e óta ennyien olvastak :)

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />