Biztosan veled is előfordult már, hogy a barátaiddal nem voltál anyagilag közös nevezőn: vagy te voltál jobban eleresztve náluk, vagy éppen fordítva. Könnyű rávágni, hogy az igazi barátság elbírja az ilyen dolgokat, ám a helyzet természetesen nem ennyire egyszerű.

Kezdjünk is bele csak lazán az elején



Amikor barátok vagy ismerősük nagyon eltérő anyagi helyzetben vannak, akkor ebből gyakran fakad konfliktus, sőt harag. A harag ilyenkor természetes, a kérdés inkább az, hogy ezt mennyire tudjuk mi magunk kezelni. Érdemes nem félvállról venni a dolgot, mert az ilyen fajta harag láthatatlanul tehet tönkre kapcsolatokat. Fel kell készülni rá már, mint Amerikában. Ott már a gyerekeket tanítják tőzsdézésre. Mikor vegyél vagy adjál el például Apple részvényeket a piacon. Az elmúlt fél évben +50%-ot emelkedett a telefon óriás árfolyama, amely nagyon sok embert lázba hozott.

Amikor látod a barátod családját közlekedni!

A pénzügyi harag hatása még rosszabb anyagi helyzetbe sodorhat bennünket, hiszen vagy a hosszú távú pénzügyi céljainkat adjuk fel, vagy az anyagi csőd felé hajt bennünket. Rossz hír, hogy kapcsolataink is rámehetnek a dologra, ugyanis ilyen helyzetben hajlamosak vagyunk neheztelni azokra, akiknek éppen jobban megy nálunk. Testvérek között gyakori például, hogy valamelyik fél úgy érzi, hogy a másik többet kap a szülőktől, ami neheztelést, haragot szül. Aki többet kap, az általában tisztában van az igazságtalansággal, ám ő többnyire a szülőkre hárítja a felelősséget. Ez a fajta kapcsolati neheztelés könnyen tönkre tehet barátságokat, családi kapcsolatokat.


harag haragsprint

Másfajta neheztelés, amikor úgy érezzük, hogy tehetősebb ismerőseink nem méltóak a jobb életre, hogy többet keressenek nálunk. Ez a politikában is gyakori, mint Magyarországon, amikor a felek azt igyekeznek a másikról elhitetni, hogy érdemtelenül, igazságtalanul, akár törvénytelenül gazdagodott meg. De gondolom persze ez lehet igaz. Más országokban is kezd trendi lenni. De TE hogy fogsz boldogulni??

Mit tegyünk, ha látjuk is a házukat? 

A harag elengedése egy dolog LEHET, de a barátainkkal kapcsolatban nehezebb helyzetben vagyunk, hiszen velük nap, mint nap beszélünk, találkozunk. Ezért a nagy anyagi különbség náluk állandó konfliktusforrás lehet.

Segíthet a pénzügyi stabilitásunk fenntartásában, ha hónap elején minden számlánkat kifizetjük, illetve félre teszünk tervezett pénzügyi céljainkra. Ezzel arra kényszerítjük magunkat, hogy csak a fennmaradó összeget költsük csak el.

Shannon McNay pénzügyi író trükkje is beválhat: amikor meg volt szorulva, akkor ő mindig csak a desszertnél csatlakozott az étteremben vacsorázó barátaihoz. :)

Jó módszer az is, ha visszafogjuk a személyes étkezésekre szánt költéseket, például azzal, hogy a munkahelyre viszünk magunkkal ebédet, és amit ezzel megspórolunk, azt a barátainkkal való találkozókra fordítjuk. Így a családi kassza úgy maradhat stabil, hogy közben a társadalmi életünk is működik. SŐT úgy is működhet ez az egész ÁLOMCÉL, hogy folyamatosan képzed magad és megtanulod a milliomos gondolkodását és folyamatosan részt veszel képzéseinken. Ha nincs pénzed? Szerezz! Mindenki felnőtt már és tudja mit akar elérni az életben. Ez nem lehet kifogás.

A pénzügyi harag ráadásul még tovább ronthatja az anyagi helyzetünket, mert az ember ilyenkor hajlamos megfeledkezni a realitásokról, és átvenni a tehetősebbek költési szokásait. Ez pedig egyenes út a csődhöz. A másik rossz reakció, amikor azért, hogy lépést tartsunk másokkal, feladjuk pénzügyi terveinket, például abba hagyjuk a nyugdíjmegtakarítást, netán az új lakás megvásárlására félre tett pénzünket éljük fel. Ezért kell egy olyan számlára folyamatosan félrerakni, amelyet egy mentor tud felügyelni megfelelő szaktudással.